Necla KARACA

    Necla KARACA


    SUÇLULUK DUYGUSU

    29 Temmuz 2020 - 16:34

    Suçluluk duygusu hepimizin sıkça yaşadığı bir duygudur. İnsanlar suçluluk duygusuyla kendini cezalandırdığını ve bu sayede bir rahatlama hissi yaşadıklarını söyler.
    Halbuki, bu his rahatlamadan ziyade işlevsel bozukluk yaratabilecek bir duygu durumudur.

    Araştırmalara göre bir insan haftada en az 5 saat suçluluk duygusu hissediyor.
    Suçluluk duygusu, insanların kasten veya yanlışlıkla doğru olmayan ya da onlar tarafından doğru algılanmayan bir davranış sergiledikten sonra hissettikleri duygudur. Bu duygu genellikle pişmanlıklardan oluşur. Suçluluk duygusuna kapılan birey yaptığı davranış sonucunda kendini affetmekte zorlanır.
    Çözümlenemeyen bu duygu hiç susmayan bir alarm gibi bireyin kafasının içinde çalmaya devam ederr. Bu alarm sesi bireyin günlük yaşantısını sekteye uğrattığı gibi düşünce şeklini de ele geçirir.
    Bu kişiler genelde konsantrasyon eksikliği çeker bu sebeple yaratıcılıklarında ve üretkenliklerinde bir düşüş olmasını saptayabiliriz.
     
    Aslında kişinin gerçekten hata yapıp yapmadığı da çok önemli değildir. Çünkü suçluluk duygusu duyan kişi bunu önemsemek yerine hissettiğini doğru bulur.
    Birey hata yaptığı davranışın doğruluğunu sorgulamadığı için kar topu etkisiyle negatiflik büyür, başa çıkılmaz bir boyuta ulaşır. Ve suçluluk duygusunda artış gözlemlenir. Bu sebeple bireyde özgüven kaybı, aşırı hassasiyet, mutsuzluk ve depresyon belirtileri görülebilir.
     
    Oldu ki gerçekten hata yaptık:
    Bu çok normal hepimiz insanız ve hata yapmak bize özgü bir davranış biçimi. Yaşam her zaman olumlu tarafıyla karşımıza çıkmayabilir. Belki bir defadan fazla aynı hatayı yapabiliriz. Hayat bize hatalar yaptırabilir ama unutmayın ki her hata bize bir tecrübe olarak döner.
     
    Böyle durumlarda ne yapabiliriz?
    Suçlu hissettiğiniz duygunun nedenini sorgulayın. Suçlu hissettiğiniz duygunun nedenini anlamak bir daha aynı hatayı yapmamanızı ve suçluluk duygusu hissetmemenizi sağlar.
     
    Hissettiğiniz suçluluk duygusunu tartın. Belki suçlu hissetmenize neden olacak bir konu yoktur.

    Çevrenizde bulunan bir arkadaşınıza danışın. Arkadaşınız sizinle hemfikir mi yoksa size mi öyle geliyor? Hatalı bir davranış sergilenmişse de bunu bilmek, onarmak ve değiştirmek için çaba göster.
     
    Kendine gelebilmen için ara ver.
    Kendine zaman ver.
    Kendine inan ve bir şans ver.
    Kendi gücüne inan.
    Seni sen yapan davranışlar için kendini suçlama.
     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum