Necla KARACA

    Necla KARACA


    SAKİNLEŞTİREN ÖFKE YÖNETİMİ

    01 Şubat 2021 - 12:08

    Öfkenizi yönetememek, kontrol altına alamamak, pişman olduğunuz şeyler söylemek, çocuklarınıza bağırmak, iş arkadaşlarınıza agresif davranışlarda bulunmak ve hatta fiziksel şiddete başvurmak gibi çeşitli sorunlara yol açabilir. Ancak tüm öfke sorunları o kadar ciddi değildir.

    Öfkenizi yönetmek asla sinirlenmemek anlamına gelmez. Bunun yerine, öfkenizi sağlıklı ve üretken yollarla nasıl tanıyacağınızı, onunla nasıl başa çıkacağınızı ve nasıl ifade edeceğinizi öğrenmeyi içerir. Öfke yönetimi, herkesin öğrenebileceği bir beceridir. Öfkenizi kontrol altında tuttuğunuzu düşünseniz bile, her zaman iyileştirme yapabiliriz.

    Öfke Yönetimi Nedir?

    Kontrol edilmeyen öfke genellikle saldırgan davranışa yol açabileceğinden, öfke yönetimi, kişinin düşünceler, duygular ve davranışlarla sağlıklı ve daha üretken bir şekilde öfkeyle baş etmesine yardımcı olmak için kullanılan çeşitli tekniklerdir.

    Neden Öfkeyi Yönetmelisiniz?

    Öfke, hafif,  orta, yoğun öfkeye kadar değişebilen bir duygudur. Pek çok insan öfkeyi yalnızca "olumsuz duygu" olarak sınıflandırırken, bu duygu olumlu da olabilir. Öfkeli duygular sizi birisine karşı çıkmaya teşvik edebilir veya sizi sosyal değişim yaratmaya yönlendirebilir.

    Ancak kontrol edilmeden bırakıldığında, öfkeli duygular, birine bağırmak veya bir mülke zarar vermek gibi saldırgan davranışlara yol açabilir.

    Öfke, çok sık veya çok yoğun hissedildiğinde ya da sağlıksız şekillerde ifade edildiğinde sorunlu hale gelir, bu da fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak zarar görmenize neden olabilir. Bu nedenle, öfke yönetimi stratejileri sizin için yararlı olabilir ve duygularınızı ifade etmenin sağlıklı yollarını keşfetmenize yardımcı olabilir.

    Tetikleyicileri Tanımlayın
    Öfkenizi kaybetme, kontrol edememe alışkanlığı edindiyseniz, öfkenizi tetikleyen şeyleri değerlendirin.

    Soğukkanlılığınızı koruyamadığınız için insanları veya dış koşulları suçlamamanız gerekirken, öfkenizi tetikleyen şeyleri anlamak buna göre plan yapmanıza yardımcı olabilir.

    Öfkenizi Değerlendirin

    Kendinizi sakinleştirmek için harekete geçmeden önce, kendinize öfkenizin bir arkadaş mı yoksa düşman mı olduğunu sorun. Birinin haklarının ihlal edildiğine tanık oluyorsanız veya sağlıksız bir durumdaysanız, öfkeniz size yardımcı olabilir.

    Bu durumlarda, duygusal durumunuzu değiştirmek yerine durumu değiştirerek ilerleyebilirsiniz. Bazen öfkeniz, duygusal olarak kötüye kullanılan bir ilişki veya zehirli bir arkadaşlık gibi başka bir şeyin değişmesi gerektiğine dair bir uyarı işareti de olabilir.

    Düşüncelerinizi Yönetin

    Öfkeli düşünceler öfkenize yakıt ekler. "Dayanamıyorum" gibi şeyler düşünmek. Bu trafik sıkışıklığı her şeyi mahvedecek”diyerek hayal kırıklığınızı artıracaktır. Kendinizi öfkenizi tetikleyen şeyler hakkında düşünürken bulduğunuzda, düşüncelerinizi yeniden çerçevelendirin.

    Kumanda Sizde Kanalı değiştirin!

    Üzücü bir durum hakkında düşünmek öfkeli duyguları besler. Örneğin, işte kötü bir gün geçirdiyseniz, bütün akşam ters giden her şeyi tekrar tekrar düşünmek, konuşmak sizi hayal kırıklığına uğratır.

    Sakinleşmenin en iyi yolu, beyninizdeki kanalı değiştirip tamamen başka bir şeye odaklanmak olabilir.

    Öfke hayatınızda sorunlara neden oluyorsa ve kendi kendinize öfkelenmemek için mücadele ediyorsanız, profesyonel yardım isteyebilirsiniz.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum