Fatma BAŞALP AKÇAY

    Fatma BAŞALP AKÇAY


    GAMESTOP BOLŞEVİZMİ

    02 Şubat 2021 - 13:04

    Tarih pek güzel bir bilimdir. Unutmaz, sinsi sinsi her şeyi kaydeder. Zamanı geldiğinde de maça kızını masaya atar gibi vesikaları yüzünüze vuruverir.

    Gelin bakalım bir yakın tarihe…

    Lenin; Bolşevik isyanından bir gün önceki bildiride şunu yazmış:
    “Siz günde 15 saat çalışan, damarlarına kadar yorgun işçiler… Siz karın tokluğuna günün ilk ışığında tarlalara sürülen köylüler… Kader sizi hep kaybeden olarak yazmış bugüne kadar. Şimdi bu kaderi tarihe gömme vakti. İhtiyacımız olan sadece cüret ve birlik…”

    Şimdi gelelim 2021’e…
    Geçen ay Wall Street’de “Gamestop” isyanını başlatan 6 milyona yakın insanın, bizdeki Ekşisözlük’e benzeyen, dünya çapında kullanılan bir serbest paylaşım platformu olan Reddit’de yayınladıkları ortak manifestodan bir bölüm:
    “Günde 10-12 saat kutsal şirketinize daha fazla kar kazandırmak için debelenen siz yeni çağın köleleri…
    Emeğinizi, birikiminizi, hayallerinizi, geleceğinizi tek tuşla hiç eden gökdelenlerdeki finans derebeylerine bu oyunu kaç kez daha oynatacaksınız? Bu yasal hırsızlık oyununu bitirmek için büyük ve daha büyük bir korkusuzlar organizasyonu başlatıyoruz…”


    Tekerrürün böylesinin de tadından yenmiyor. 1900’lerin emekçileriyle 2000’lerin emekçileri adeta pişti olmuşlar.

    Peki nedir bu “Gamestop” isyanı?

    Hepinizin başına gelmiştir. Çalışıp çabalayıp birikiminizi bir menkule, gayrimenkule, emtiaya yatırmışsınızdır. Sonra birden ani düşüş olur. Hiç şaşmaz mutlaka olur. Sizce bu tesadüf mü?
    Hayır,  geleneksel bir çokuluslu hırsızlık geleneği.
    Gamestop isyanı da bu silleyi defalarca yemiş insanların bu sisteme bir heyheylenmesidir.


    Dünyanın her türlü menkul ve emtiada en büyük işlem hacmi olan Wall Street’de son sene bu hırsızlık kör göze parmak olarak yapılmaya başlandı.
    Bu ketenpere şu şekilde işliyor:


    Haber kanallarına iflasını açıklamış araç kiralama şirketi Hertz’in devlet tarafından kurtarılacağı haberi sızdırılır. Hırsızlar büyük alım yaparlar ve biz küçük balıkları beklerler alım yapsın diye. Yeterince enayi alım yapınca aniden ellerindekini yüksekten satarlar ve hisse çöker. Küçük balığın paraları cukkalanmıştır. Sonra bir de yeni haber sızdırılır cila olarak “devlet kurtarmayacak, yok ööle bişeeey”.

    Gamestop organizasyonu bu çarkı bozmak için milyonlarca insanın birbirine söz vermesi ve ant içmesidir bir anlamda.
    Bu milyonlar bütün paralarını ana şirketlerden çekip, 400-450 şubeli oyun perakendecisi olan ve online pazarın gelişmesi yüzünden batmak üzere olan Gamestop firmasının hisselerini alırlar.

    Gamestop hisseleri 4 dolardan 400 dolara fırlar. Asıl muazzam olan bu milyonlar; “aha paramı yüze katladım, hemen satıp paramı alayım” demiyorlar. “won’t sell” hareketi başlıyor; yani “satmayacağız”.

    Hakikaten de satmıyorlar. Peki hırsızlar rahat durur mu?


    Finans devleri de devlet kurumlarıyla bir olup dünyada neredeyse tekel olan, dünyadaki bütün hisselerin alımının yapılabildiği, küçük yatırımcının kullandığı Robin Hood uygulamasına erişimi engelletiyorlar.

    Peki isyancılar durur mu?
    Madem hisse alımımızı engellediniz biz de madenlere yöneliriz deyip Reddit’de “silver” hareketi başlatıyorlar. Ve gümüş fiyatları gelmiş geçmiş en yüksek seviyesine ulaşıyor.

    Savaşın durumu şu anda bu.

    Yüzyılın ilk proleter isyanı internetten başladı. Kansız, silahsız, bombasız tertemiz bir isyan. Serbest piyasayı serbest piyasa sistemine karşı silah olarak kullanan milyonlarca küçük balık.
    Fakat bu sefer küçük balıklar dönen küresel finans oyunlarını bozmak için küçük kara balıklar olma yolundalar…

    Kapkaççıların zararı şimdiden milyar doları aşmış durumda. Yellen ve Powell gün aşırı tvde “yapmayın, etmeyin” diye ağlaşıyor.
    Bir yenilgi yaşansa bile bu düzene verilen ders, toplumsal bir değişim başlatmak üzere şimdiden kazanılmış bir mücadele olarak tarihe geçti, “Gamestop” yiğitleri.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum