• Reklam
Fatma BAŞALP AKÇAY

Fatma BAŞALP AKÇAY


TURİST, SANTORİNİ VEYA İBİZA'YA MI GİTSİN?

29 Haziran 2020 - 21:53 - Güncelleme: 29 Haziran 2020 - 22:26

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, son günlerde gündem olan 370 liralık döner ile ilgili açıklama yapmış. Bu açıklamasını kimi beğenmiş, kimi yuhalamış.
Her sene Bodrum’un Çeşme’nin ya lahmacunu ya da  şezlongu veya bu sene olduğu gibi döneri trend topic olur.
Bu sene özellikle pandemi yüzünden her çeşit esnafın maliyetleri arttı. İşçiliğinden tutun, kira giderine; kira giderinden aldığı ürünlerin fiyatlarına kadar.  Ayrıca pandemi döneminde zaten piyasalar geç açıldı.
Daha geçen hafta sonuna kadar sokağa çıkma yasakları devam ederken kaldığı yerden bile değil, belki de borçlarıyla devam etmeye çalışan esnafın zam yapmaması mümkün mü?
Masa sayıları azaldı, girişte-oturuşta-kalkışta kullanılan dezenfektanlar, havalandırma sistemleri, personelin pandemiye göre organize olması yani kıyafet, eğitim, ücret vs. Her şey eskisi gibi değilken porsiyon fiyatlarının da aynı kalmasını beklemek ahmaklık olur…
Şöyle diyebilirsiniz ki çok doğrudur…
Artık dışarda yemek  yemek lüks mü olacak? Evet, lüks olacak.
Öyle her hafta sonu yemeklere kahvaltılara gitmek belki de her birimizin yapabileceği bir eğlence ve dinlenme aracı olmaktan çıkacak…
Kendi adıma; daha önce yediğim yerlerin fiyatlarında yüzde 15-20 artışı fark ettim. Bu artışlara göre esnaf ne yapacağını planlayacak, bizler de ayaklarımızı yorganımıza göre bile değil, karnımıza hafif çekme pozisyonlarını arayacağız…
Lakin eski bolluk zamanları, en azından bir süre tasarruf zamanlarına dönmek zorunda kalacak…
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın özellikle “turistin tüm parasını almak lazım” sözüne tabi ki katılmıyorum, fakat kendisinin de net bu şekilde demek istediğini sanmıyorum.
Herkes cebindeki parasına göre istediğini yeme özgürlüğüne sahip. Belediyeler, restoran ve kafelerin önüne menüyü koyduktan sonra isteyen otururrrr…istemeyen az ötedekine gider…Bu her yerde böyledir…
Yurtdışına da gitseniz; her yeme-içme mekanlarının önünde fiyat listesini görürsünüz. Zaten ortalama yurtdışı turistik bir restorana gitseniz, alacağınız porsiyon başı fiyat ortalama 40 euro olsa, bu da zaten şu an aşağı yukarı 320 lira yapar... 320 lira bize çok gelebilir fakat turiste veya lüks tüketmek isteyen müşteri grubu için normal bir fiyat.
Eeee o zaman neyi tartışıyoruz ki?
Turistleri korkutarak zaten düşük olacak sezonu kendi kendimize baltalamayalım, kalite-temizlik-hizmet üçlüsünden ödün vermeyelim derim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum