Fatma BAŞALP AKÇAY

    Fatma BAŞALP AKÇAY


    GERÇEK SUÇLU YARASALAR MIYDI?

    14 Aralık 2020 - 18:25


    2019 Kasım-Aralık, Çinin Wuhan kentinden salgın haberlerini duymaya başladık.
    Henüz bize çok uzak diyerek fazla da ciddiye almadık.
    Fakat Mart ayının gelmesiyle, bizde de ilk vakalar patlak verdi ve bitmeyen mücadele başladı.
    Dünya , Covid-19 virüs salgını ile adeta topyekün savaşıyor. Bilim adamlarının dediğine göre umut veren aşı haberlerine rağmen tamamen rahatlama ancak gelecek sonbahar ve kış aylarında olacak.
    Daha iyimser düşünecek olursak, Çinden gelmesi planlanan Sinovac aşıları ile 50 milyon kişi aşılanırsa bir nebze yaz mevsimini daha rahat geçirebiliriz,diyor Sağlık Bakanı Fahrettin Koca.

    **********
    Virüsü bizim başımıza musallat eden Çin-Wuhanda bulunan  hayvan pazarlarındaki dükkanlar çalışmaya devam ediyor.
    Virüsün kaynağı olarak gösterilen bu pazarda deniz canlılarının yanında alışık olmadığımız türden canlı hayvanlarda satılıyor.
    Üstelik bunlar vahşi-doğal ortamından canlı olarak getirilip istekli müşterilerin önünde öldürülerek, ziyafete hazır hale getiriliyor.

    Canlı kurt yavruları, altın Ağustos böcekleri, akrepler, sincaplar, tilkiler, semenderler, kaplumbağa, timsahlar ve hepimizin hatırladığı gibi yarasalar...

    Bu kadar hayvan Çinli kardeşlerimizin beslenme alışkanlığı için tüketilirken, hayvan hakları savunucuları bu konuya basit bir beslenme döngüsü olarak mı bakıyor merak ediyorum. Ya da tüm bu olanlar -Çinde-  yaşandığı için hoş mu görülüyor?..

    **********
    Çinde virüsün  kaynak ve bulaş araştırmaları yapılırken daha öncekiler gibi yarasa kaynaklı olan Sars-cov-2 virüsüne benzerlik dikkat çekmişti. Fakat sonra anlaşıldı ki, virüsün yayılmasına yarasalar değil pangolinlerin sebep olduğu  tespit edildi.
    Ancak bu hayvanın canlı hayvan tezgahlarında izine rastlanamadı. Son tahlilde hangi hayvan hüküm giydi hala bilmiyoruz...


    **********
    Bir diğer görüş olarak; virüs çalışmaları yaparken virüsün yanlışlıkla Wuhandaki biyo güvenlik laboratuvarından çıkmış olabilmesi gündeme geldi, fakat virüsün bulaştığı tek bir kişinin bile hemen kontrolünün  gerçekleşebileği mümkün denerek, bu senaryo da etkisini yitirdi. 
    Biliyorsunuz ki, Çin sıkı bir şekilde uyguladığı karantina tedbirleri ile virüsün yayılmasını kısa bir süre içinde kontrol altına almıştı.
    Halk-devlet koordinasyonu çok kuvvetli.
    Halk, devletten gelen her kuralı bire bir uyguluyor. Devlet tarafından enfekte olanların evlerine kilit vurulduğunu ve zorla hastaneye götürüldüklerini de unutmayalım...


    **********
    Covid-19; Sars-coV-1, Sars-coV-2 ve Mers-coV virüsleri gibi bulaş kaynağı bir tür hayvan. Hayvanlarda daha bilinmeyen binlerce çeşit virüs var.
    Çinin Ocak 2019 gibi geliştirmekte oldukça hızlı davrandığı aşı mucizesi acaba daha önceki hayvan kaynaklı aşı çalışmalarının teknik bilgi altyapısından kaynaklı olabilir mi?

    Aklımızdaki soruların cevaplarını önümüzdeki seneler içinde almak mümkün olabilecek...
    Fakat bu kadar hayvan kaynaklı virüsün ortada gezdiği yerde önlem amacıyla; Çin hükümeti, bu hayvan marketlerini kapatsa insanlık için büyük bir adım atmış olmaz mı?
    Aksi halde bu virüslerle 10 senede bir karşılaşacağımız pek muhtemel...

    YORUMLAR

    • 0 Yorum