Necla KARACA

    Necla KARACA


    PANDEMİ SÜRECİ VE İLİŞKİLER

    16 Eylül 2020 - 17:42

     
    Romantik ilişkilerin en önemli bileşeni, bireylerin partnerlerini her anlamda kabul etmeleri ve birbirlerine karşı anlayışlı olmalarıdır.
    Partnerler, ilişkide birbirlerini destekleyici olarak görmelidir. Yani, hayatlarını paylaştıkları kişiyi kendi ihtiyaçlarına cevap veren kişi olarak görürler.
     
    İşsizlik, ekonomik zorluklar ve iş stresi gibi dış stres faktörlerinin varlığı, ilişkilerde partnerlerin birbirlerinin ihtiyaçlarına cevap vermesinin daha zor olduğu bir bağlam yaratır.
     
    Dış stresle karşılaştıklarında bireylerin aşırı eleştirel veya tartışmacı yollarla iletişim kurma olasılıkları daha fazladır. Ayrıca partnerlerini suçlama eğilimindedirler ve partnerlerinin endişelerini dinlemekte ve partnerlerinin bakış açısını anlamakta daha çok güçlük çekerler. Zamanla eşlerinden ve ilişkilerinden daha az memnun olabilirler.
     
    Neyse ki, bu olumsuz sonuçlar dış etkenlere karşı kaçınılmaz tepkiler değildir.
    Çiftler, ara sıra yapılan eleştirel ifadeleri görmezden gelerek, eleştirel davranışları affedebilir, eşin bakış açısını benimseyebilir veya suçlama, düşmanlık ve aşağılama ifadelerinden kaçınarak başarılı evliliklere ve ilişkilere özgü şekillerde iletişim kurmaya ve davranmaya çalışabilir.
     
    Salgınların evlilikle ilgili demografiyi nasıl şekillendirdiği, salgının belirli bağlamsal özelliklerine bağlı olma eğilimindedir.
    Salgınlar, çiftler ve aileler için, özellikle daha şiddetli etkilenenler, hastalık sürecinden etkilenenler ve işten çıkartılanlar için bir dış stres kaynağıdır.
    Herhangi bir stresli durumlarda olduğu gibi, problem çözerken daha etkili iletişim kurabilen, partnerine karşı duyarlı ve destekleyici olabilen ve salgının stresine rağmen yine de bazı olumlu etkileşimlere girebilen eşlerin iyi bir ilişki sürdürme olasılığı da artacaktır.
     
    COVID-19 mevcut durumu ile, boşanmada yaşanan artışla bağlantılı belirsizlik ve korku oldukça yaygındır.
    COVID-19 pandemi dönemi boyunca iyi iletişimi sürdürebilen ve birbirlerini destekleyebilen ve karşılık verebilen çiftler bu pandemiyi yani bu büyük fırtınayı atlattıkları için muhtemelen birbirlerine daha bağlı hissedeceklerdir.
    Bununla birlikte, iletişim kurmakta ve birbirlerini etkili bir şekilde desteklemekte zorluk çeken çiftler, evliliklerinde daha az mutlu hissedebilir ve ayrılma veya boşanma olasılıkları daha yüksek olabilir.
    Ek olarak dar gelirli çiftler, daha büyük kayıplar ve zorluklar  yaşama olasılıkları daha yüksek olduğu için, evlilikte sıkıntı ve dağılma açısından daha yüksek risk altında olma eğilimindedir.
    Sonuç olarak, krizden önce çiftlerin ilişkilerinin kalitesine ve daha geniş kişisel ve sosyal bağlamlarının özellikleriyle ilişkili olarak boşanma oranı krizden sonra bir düşüş, artış gösterebilir.
     
    Sosyal mesafe ve evde kalma, COVID-19'un bulaşmasını azaltmak için çok önemli, ancak bu önlemler çiftlerin ve ailelerin günlük rutinlerini bozabilir. Her iki eş de evden çalışıyor olabilir ve çocuklu çiftler, ek olarak çocuklarına bakma sorumluluğuna da sahiptir.
     
    Evlilikler ve yakın ilişkiler COVID-19 salgının etkilerinden kurtulabilir.
    Bireyler, partnerlerinin ne istediğini ve neye ihtiyaç duyduğunu anlamaya çalışarak ve ihtiyaç duyulduğunda yapıcı bir şekilde problem çözmeye ve ilişkileri geliştirecek şekillerde iletişim kurmaya ve davranmaya çalışarak ilişkilerini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilir.
    Birlikte keyifli, vakit geçirebilecekleri aktivitelere katılmak ilişkiyi besleyecektir.
     
     
     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum