• Reklam
Necla KARACA

Necla KARACA


DEPRESYON VE RUMİNASYON BAĞLANTISI

10 Şubat 2021 - 11:38

Depresyon çok sık duyduğumuz bir psikolojik rahatsızlıktır. Genellikle halk arasında bilinen sıradan bir üzüntüden ve mutsuzluktan çok daha fazlasıdır.
Üzüntü, insan olmanın bir parçasıdır, acı veren durumlara,koşullara verdiğimiz doğal bir tepkidir. Hepimiz hayatımızın bir noktasında üzüntü yaşayacağız veya yaşadık.
Fakat depresyon, mutsuz bir ruh halinden çok daha fazla semptomu içinde barındıran bir hastalıktır. Depresyon tedavi edilebilir.
İlaçlar ve psikoterapi de dahil olmak üzere depresyon için çok etkili bir çok tedavi seçeneği vardır. Fakat tedaviyi zorlaştıran bazı durum ve semptomlar vardır. Ruminasyonda bu durumlardan biridir.


Peki Ruminasyon Nedir?

Ruminasyon basitçe bir düşüncenin veya sorunun tamamlanmadan tekrar tekrar üzerinden geçmektir. İnsanlar depresyondayken, ruminasyon temaları genellikle yetersiz veya değersiz olduğuyla ilgilidir.  Ruminasyonda düşünceler, olumsuz deneyimler ve duygularla ilgili aşırı ve müdahaleci düşünceler vardır.
Örneğin, travma öyküsü olan bir kişi travma hakkında düşünmeyi bırakamayabilirken, örneğin depresyonu olan bir kişi ısrarla olumsuz, kendi kendini yenilgiye uğratan düşünceler üretebilir.


Depresyonun üstesinden gelmek yerine, ruminatif düşünmek  insanlara şunları hissettirebilir;

Daha da üzgün, endişeli, kızgın ve depresif hissederler.
Kendileri, sorunları ve gelecekleri hakkında daha olumsuz ve karamsar düşününürler.
Daha az etkili problem çözme stratejisi kullanırlar.
Harekete geçmek için daha az motivasyon hissederler.
Konsantre olma becerisi azalır.
Daha fazla stres ve daha fazla sorun yaşarlar.

Ruminasyondan Kurtulmak İçin Neler Yapabiliriz?

Dikkatimizi dağıtabilecek durumlarda bulunabiliriz. Egzersiz yapmak veya arkadaşlarımızla olmak gibi ilgi çekici, hoş aktiviteler en iyisidir. Kendinizi daha olumlu hissettiğinizde, problemlerinizi daha iyi çözebileceğinizi göreceksiniz.

O düşünce trenini durdurun. Düşünün, hatta kendinize "dur!" ya da "hayır!" deyin.
Ne zaman düşünceler aklınızda takılıp kalıyorsa!


Bir yere yazın. Bir günlükte ruminatif düşüncelerinizi takip etmek, bu düşünceleri düzenleyerek ve kendinizi onların yükünden kurtararak depresyonun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.

Problem çözmek. Sizi ağırlaştıran bir sorunu çözmek için küçük bir adım atmak bile depresyonun üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Veriler, ulaşamayacağınız hedefler ile depresyonu tetikleyen ruminatif düşünce arasında güçlü bir bağlantı olduğunu gösterir, bu yüzden problemi çözmeye başlayın.

Tetikleyicileri belirleyin. Hangi yerlerin, zamanların, durumların veya insanların büyük olasılıkla bir ruminasyona neden olduğunu bulun ve bu tetikleyicilerden kaçınmanın veya onları daha iyi yönetmenin yollarını bulun. Sabah ve akşam, ruminatif düşüncenin en muhtemel olduğu zamanlardır.

Meditasyon yapın. Farkındalık teknikleri, sizi rahatsız eden düşüncelerden biraz uzaklaşmanıza yardımcı olurken aynı zamanda stresi azaltır.

Küçük hedefleri büyük hedeflerle ilişkilendirmeyi bırakın.
Örneğin, büyük hedeflere ulaşmanın (mutluluk gibi) tamamen daha küçük hedeflerde başarılı olmaya (beş kilo kaybetmek gibi) bağlı olduğu inancına meydan okumanız gerekebilir.


Terapi alın. Düşüncelerinizi sorgulamanıza ve durumunuzu görmenin alternatif yollarını bulmanıza yardımcı olacak bilişsel terapi tekniklerini araştırın.

YORUMLAR

  • 1 Yorum