• Reklam
Necla KARACA

Necla KARACA


STRESLE BAŞ ETME YOLLARI

03 Ağustos 2020 - 22:20

Pandemi döneminde birçok insanın reaksiyon olarak stres ve panik duygusu içerisinde olduğunu görüyoruz. Stres, bu dönemde oldukça sık rastladığımız kaygı türlerinden biridir.
İnsanları hem fiziksel hem de ruhen etkileyebilir. Aslında stres insanların anormal olan olaylara verdiği normal tepkilerden sadece biri.
Vücut ani gelişen olayları, değişimi sevmediği için en ufak bir değişiklikte tepki verir. Bu tepkileri fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak yoğun bir şekilde hissederiz. Bu his stresi beraberinde getirir.
Stres hayatımızın bir parçası olmakla birlikte birçok insan günlük yaşamında stresle karşı karşıya kalır. Stresin kaynakları çevre, sosyal olaylar, fizyolojik etmenler ve düşüncelerimiz olabilir.
 
Genelde stresli insanların aklından birçok düşünce geçer. Bu çoklu düşüncelerle baş edemeyen kişi korku ve endişe hissine kapılır. Bu da beraberinde kişiyi duyguların en yoğun hissedildiği bir döneme sokar. Bunalır, sıkılır ve sürekli bir ağlama hissi oluşur.
Stresli kişiler ilgi odaklarını da kaybettikleri için günlük yaşamlarında veya iş hayatında motivasyon ve performans düşüşü yaşayabilir. Bu yüzden de genellikle kurumsal alanlardan kaçmak isterler.
Geceleri stresin vermiş olduğu endişe ile uykuda güçlük çekerler. Bu belirtilerin çoğu birey açısından oldukça zorlayıcı süreçler oluşturur.
 
Stresli hissetmek kötü bir durum gibi algılansa da stres bizi fiziksel ve ruhen olaylara-durumlara adapte eder. Negatif ve pozitif olayları tecrübe ettiğimizde onlarla nasıl baş edeceğimizi gösterir. İleriki boyuttaki stres ise patolojik sorunlara yol açabilir, günlük yaşamın akışını bozabilir.
 
-Birçok belirsizlik hissi deneyimleyen bireyler kontrolü elinde tutamadıkları için stres olabilir. Stresi en iyi yönetim şekli davranışlarımızın kontrolünün elimizde olduğuna odaklanmaktır.
 
-Pandemi dolayısıyla birçok insan stresi ağır bir şekilde hisseder ve yaşar. Bu süreçte kontrolü ele alıp bu hastalıkla nasıl mücadele edebileceğimizi öğrenmeliyiz.
 
Örneğin koronavirüs sürecinde hepimizin kendini korumak için uyguladığı yöntemler var. Virüse karşı mücadele ederken iyi bir hijyen, kendini izole etme ve sosyal mesafeyi koruma gibi yöntemlerle kendimizi koruyabiliriz. Bu uygulama sayesinde belirsizlikten uzaklaşmış ve stresi kontrol altına almış oluruz.
 
Stresli olmak, stresi hissetmek her duygu gibi doğal bir duygu durumudur. Kendinize zaman verin. Ve ne zaman ne hissettiğinizi ifade etmekten çekinmeyin.
 
Pozitif düşünelim. Pozitif düşünme beraberinde pozitif duygu ve davranışı getirir.
Etrafımızda gerçekleşen her durumu kontrol altında tutamayabiliriz fakat kendi davranışımızın kontrolünü sağlayabiliriz. Bunun bilincinde olalım.
 
Öfkeli olmak yerine kendimize güvenmeli ve kendimizi durumlara karşı savunmalıyız. Saldırganlık içeren davranışlar yerine düşüncelerine ve fikirlerine yoğunlaş. Stres yönetimi için içsel dünyana değer ver.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum