Necla KARACA

    Necla KARACA


    HELİKOPTER AİLE!

    13 Haziran 2021 - 17:07

    Helikopter ebeveynliği, bir çocuğun hayatına aşırı kontrol edici, aşırı korumacı bir şekilde dahil olmak anlamına gelir. Bu, çok yakın ya da  nadiren erişilemeyen, çocuğunuza son derece yakın ilgi gösteren ve fiziksel ve psikolojik olarak herhangi bir zararı önlemek için yapılan müdahale edici davranışlar anlamına gelir. Bu, kişisel sınırların dağıldığı, alt benlik sistemlerin farklılaşmadığı ve aşırı endişenin özerk yani birey gelişimin kaybına yol açtığı yerdir.

    Helikopter ebeveynler, çocuklarını yalnızca acı ve hayal kırıklığından korumak için değil, aynı zamanda başarılı olmalarına yardımcı olmak için sosyal etkinliklerine ve okul çalışmalarına son derece dikkat eden ve müdahale eden ebeveynlerdir. Helikopter ebeveynlerin çocuklarının üzerinde gezinip hayatlarına aşırı derecede dahil oldukları bilinmektedir.

    Helikopter ebeveyn terimi ilk olarak 1969 yılında "Ebeveyn ve Genç Arasında" başlıklı bir kitapta kullanılmıştır. Kitapta yer alan genç, annesinin onu bir helikopter gibi izlediğini bildirdi. O zamandan beri, birçok üniversite yöneticisi bu terimi, çocuklarını üniversiteye gittikten sonra uzaktan izlemeye devam eden ebeveynlere atıfta bulunmak için kullandı ve bu terim, tüm aşırı korumacı ebeveynleri kapsayacak şekilde yayıldı.

    Çoğu insan, helikopter ebeveynleri aşırı korumacı eğilimleriyle tanımlar. Ancak bu tanım bazen çok sınırlayıcı olabilir. Bu ebeveynler her zaman her şeyin zirvesinde olan, ancak aşırıya kaçanlardır.

    Bebeklikten üniversiteye kadar, helikopter ebeveynler, kendi etkinliklerinin ve ilgi alanlarının arka planda kaldığı noktaya kadar çocuklarının yaşamlarına aşırı derecede dahil olma eğilimindedir. Bu ilginin yanı sıra aile bütçesinin de çocukların ihtiyaçları etrafında döndüğü anlamına gelir.

    Kişisel hedeflerini ve kariyer hedeflerini, çocuklarının ihtiyaç duyduğunu düşündükleri şeyler için bile askıya alabilirler.
    Aynı şekilde, helikopter anneler ve babalar, okuldan spora ve müziğe kadar her konuda onlara rekabet avantajı sağlamak için çocuklarını aşırı programlama eğilimindedir. Hatta çocuklarının arkadaşlıklarını ve sosyal duruşunu yönetmeye çalışabilirler. Amaç, çocuklarına yapabilecekleri her fırsatı yaratmaktır.

    Çoğu ebeveyn bunu okursa, muhtemelen, o ben değilim diyeceklerdir. Öyleyse, birkaç örnek verelim nedir ve nasıl helikoter ebeveyn olunur;

    Çocuğunuzun yeteneklerini keşfetmesini ve geliştirmesini engellersiniz (örneğin, çocuğunuz bir ağaca (veya herhangi bir şeye) tırmanır, koşar ve ona bunu yapmamasını söylersiniz).
    Yeni yürümeye başlayan dönemde, çocuğunuzu sürekli olarak gölgeleyebilir, her zaman onunla oynayabilir ve davranışlarına yön verebilirsiniz, onlara yalnız zaman bırakmazsınız.

    İlkokulda, çocuğunuzun arkadaşlarını ve aktivitelerini seçerek çocuğunuzun belirli bir öğretmeni veya koçu olmasını sağlarsınız.

    Ev ödevleri ve okul projeleri için orantısız yardım sağlayarak ev ödevlerini izler ve kontrol edersiniz.

    Onları başarısızlıktan korursunuz, başarısız olurlarsa, bunu değiştirmek için ağırlığınızı çekersiniz.

    Çocuğunuz için aslında kendisi için yapabileceğini yaparsınız.

    Çocuğunuzu hedeflerinize göre çalışması için etkilersiniz.

    Çocuğunuzun çatışmalarını müzakere edersiniz.

    Akademik çalışmalarını yapıyorsunuz ya da aşırı dahil oluyorsunuz.

    Çocuğunuzun eğitmenlerini, çocuğunuz için işleri nasıl farklı yapacaklarını söyleyerek eğitirsiniz.

    Çocuğunuzun tüm ev işlerinden sorumlusunuz.

    Sorunlarını çözmelerine izin vermiyorsunuz.

    Yaşlarına uygun seçimler yapmalarına izin vermiyorsunuz.

    Genel olarak, helikopter ebeveynler çocuklarının hayatlarına bu kadar dahil olmaktan gurur duyarlar ve genellikle ebeveynliklerinde yanlış bir şey görmezler. Eylemlerini, çocuklarının güvenliğini sağlamanın ve dünyada başarılı olmalarına yardımcı olmanın bir yolu olarak görürler.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum