Necla KARACA

    Necla KARACA


    ÇOCUĞUNUZA NE ZAMAN TELEFON VERMELİSİNİZ?

    09 Aralık 2020 - 14:12

    Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve hatta bebekler, çizgi film izleyebilmeleri, müzik dinleyebilmeleri ve oyun oynayabilmeleri için cep telefonları ve tabletlerle tanıştırılıyor.
    Ancak küçük çocukların bu kadar erken yaşta teknoloji ile tanıştırılmaları veya gerekmedikçe kendilerine ait bir telefona sahip olmasının bir nedeni ya da ihtiyacı yoktur. Çocuklar sürekli gözetim altında tutulacak kadar küçük olduklarında telefona ihtiyaçları yoktur.
    Bu teknoloji çağında, telefonların başlangıçta yalnızca iletişim için kullanıldığını unutmamak gereklidir. Çocuğunuzun oyun oynamak veya çizgi film izlemek için telefona ihtiyacı yoktur.


    Küçük çocuklarda özellikle 3 yaşın altındaki çocuklarda fiziksel, davranışsal, duygusal ve bilişsel gelişmeler çok hızlı gerçekleşir.
    Genellikle çocuklar, yetişkinlerin, özellikle de ebeveynlerinin faaliyetlerini gözlemleyerek çevrelerinden öğrenirler.


    Aşırı ekran süresi, bir çocuğun kendine özgü günlük aktiviteleri deneyimleme fırsatını önemli ölçüde sınırlayabilir ve bu da ekran dışı konular / gerçeklerle ilgili genel ilgi alanlarının daralmasına neden olabilir.

    Diğer bir deyişle, ekranlarda sanal dünyaya yoğun bir şekilde maruz kalan bir çocuk, genellikle gerçek hayatta arkadaşlarıyla ve ailesiyle oynamak, egzersiz yapmak veya etkileşim kurmak için daha az zaman ayırır. Bu, bir çocuğun genel büyümesini ve olgunlaşmasını önemli ölçüde etkileyebilir.

    Çocuklarınızı bu kadar küçük yaşlardan itibaren elektronik cihazlara maruz bırakmak, gelişim ve dikkat sürelerini de etkileyebilir dedik. Kendilerine ait bir telefona sahip olmaları veya birine sürekli erişmeleri için hiçbir neden olmamalıdır.
    Çocuğunuzu bir görüşmeye dahil etmediğiniz sürece telefonunuzu kendinize saklayın. Çocuğunuz araba kullanmaya başladığında mutlaka bir telefona erişebilmelidir.
    Sadece acil durumlar için bir telefon olsa bile, artık gençlerin alışkın olduğu akıllı telefonların zilleri ve ıslıkları olmadan. Ancak, kendi başlarına veya arkadaşlarıyla araba kullanacak veya dışarı çıkacak kadar bağımsız hale geliyorlarsa, bazı iletişim araçlarına sahip olmaları gerekir. Ancak bu, kuralların olmaması gerektiği anlamına gelmez.


     Çocuğunuzun, ne tür bir telefon kullanımına ve erişimine izin vermek istediğinizi ebeveyn olarak düşünün. Ancak çocuğunuza bir telefon verirken, onunla sınırları korumaya devam etmeniz gerekir.
    Bu, telefonlarına, nasıl ve ne için kullanıldığına ve ne zaman kullanmalarına izin verildiğine kadar uzanmalıdır. Tıpkı internet gibi, bir çocuğun telefon kullanımı da izlenmeli ve uygun bir kullanım dahilinde tutulmalıdır.
    Pek çok gencin sahip olduğu telefonlar artık internete açıktır ve çocuğunuzun güvenliğini sağlamak için ekstra sınırlar ve kurallarla birlikte gelmelidir.
    Ebeveyn olarak, çocuğunuzun kendine ait bir telefona hazır olduğunu düşünmek size kalmıştır. Birden fazla büyük çocuğu olan aileler için paylaşılan bir aile cep telefonu bazen yeterli olabilir.
    Çocuğunuzun olgunluğunu ve sınırlar içinde faaliyet gösterme becerisini düşünün. Çocuğunuza bir telefon vermek, her şeyden önce bir güvenlik meselesi olmalıdır.
    Günümüzde telefonlar, internet güvenliği ile ilgili başka güvenlik sorunlarına yol açmaktadır; bu, bir ebeveyn olarak sizin bilmeniz gereken önemli bir şeydir.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum