Necla KARACA

    Necla KARACA


    ÇOCUKLARDA ÖZSAYGI GELİŞİMİ VE ÖNEMİ

    10 Ocak 2022 - 17:20

    Sağlıklı geliştirilmiş özsaygı, sağlıklı çocuk gelişiminin en önemli özelliklerinden birıdir. Bir çocuğun sosyal, davranışsal ve duygusal sağlığı, yaşamı boyunca tecrübe ettiği, akran baskısı ve diğer yaşadığı zorluklarla nasıl başa çıktığıyla alakalıdır.

    Olumlu özsaygı aynı zamanda iyi bir ruh sağlığı için koruyucu bir faktördür. Güven geliştirmek, olumlu sosyal davranışa katkıda bulunmak ve çocuğunuz stres ve olumsuz durumlarla karşılaştığında ise tampon görevi görür.

    Çocuğunuzun özgüvenini her gün olumlu yönde etkilemenin bazı küçük ama önemli yolları burada.

    Benlik saygısı yani özsaygı temel olarak çocukların kendilerini nasıl gördükleri nasıl algıladıklarıdır. Kendileri hakkında ne düşündükleri ve bir şeyler yapma yetenekleri de dahil. Bu, ne kadar sevildiklerini hissettikleri ve hayatlarındaki önemli insanlardan, ebeveynleri ve öğretmenleri gibi kişilerden ne kadar destek ve teşvik (veya eleştiri) aldıklarıyla şekillenir.

    Koşulsuz sevginiz, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde kuracakları tüm sağlıklı ve güçlü ilişkilerin temelini oluşturur.

    Çocuğunuzla oyun oynadığınız zaman, onunla vakit geçirmekten hoşlandığınızı hissettirir ve onun arkadaşlığına değer verdiğinizi gösterirsiniz. Çocuğunuzla sadece oyun oynamak eğlenmek vakit geçirmek ikiniz için de sayısız fayda sağlar. Çocuklar bu şekilde sağlam sosyal bağlar kurabilirler. Aynı zamanda araştırmalar, çocukların sağlıklı oyunlara katıldıklarında mutlu olma ihtimallerinin arttığını ve depresyon ve kaygı risklerinin azaldığını göstermiştir.

    Özsaygıyı geliştirmenin en iyi yollarından bir diğeri ise yaşına uygun ev işlerinden sorumlu olmak, çocuğunuza bir amaç ve başarı duygusu verir. Bir şeyi mükemmel yapmasalar bile, çabalarını takdir ettiğinizi bilmelerini sağlayın. İyi yaptıkları her şey için onları övün ve zaman içinde ev işleri de dahil olmak üzere birçok şeyde daha iyi olacaklarına dair güvence verin.

    İnsan olmanın hata yapmak ve mükemmel olmamak anlamına geldiğini vurgulayın. Çocuğunuza aksilikleri gelişme ve büyüme fırsatları olarak görmeyi öğretin.

    Çocuğunuz hata yaptığında sabırlı olun ki bu onların kişisel gelişimini hayat boyu etkilemesin.

    Çocuklarınızın giderek daha bağımsız büyümelerine izin vermek önemlidir: Herhangi bir sorun hakkında öğretmenlerle kendi başlarına nasıl konuşacaklarını bulmalarına, ev ödevleri düzenlemelerine, futbol formalarının paketlenip hazır olduğundan emin olmalarına izin verin. Sözde helikopter ebeveynlik, çocuklarınızın kendi başlarına bir şeyler yapma isteklerini yeteneklerini baltalar ve özgüvenlerini olumsuz etkiler. Aynı zamanda özerkliklerini de yok eder.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum