• Reklam
Necla KARACA

Necla KARACA


EROTOMANİ

13 Mart 2021 - 13:42

Erotomani, nadir görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Toplumda eros hastalığı olarakta geçer. Etkilenen kişi, başka bir bireyin kendisine aşık olduğuna kuvvetle inanır.

Erotomani karşılıksız, platonik aşk olarak da bilinir. Sanrılara dayanır. Durum nadirdir ve erotomani kadınları erkeklerden daha sık etkiler.

Erotomani aniden başlayabilir ve semptomlar genellikle uzun sürer.  Genellikle karşısındaki kişiden yanıt alamayan  erotomanlar, karşısındaki kişinin ona çok aşık olduğunu, yasak aşk yaşadıkları için bunu gizlediğini düşünürler. Bu düşünceleri sanrılardan ibarettir.

Sigmund Freund erotomanin homoseksüel duyguları bastırma arzusu olduğunu savunurken toplumdaki diğer inançlar ise kişilerin platonik aşkın vermiş olduğu hayal kırıklığı ve mutsuzluğu bastırmak için geliştirmiş olduğu bir savunma mekanizması olduğunu savunmaktadır.

Erotomani, şizofreni, şizo-duygusal bozukluk, psikotik özelliklere sahip majör depresif bozukluk, bipolar bozukluk veya Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere bir psikiyatrik hastalığın semptomu da olabilir.

Erotomani bir tür sanrısal bozukluktur. Diğer türler arasında zulüm, ihtişam veya kıskançlık sanrıları bulunur.  Erotomani ile bağlantılı davranış, takip, yazılı iletişim ve diğer taciz edici davranışlar yoluyla temas kurmaya yönelik ısrarlı çabalarıda beraberinde getirir.

Kendisine yoğun duygular hissettiğini düşündüğü kişinin kendisine gizli mesajlar verdiğini, mimiklerinin bunu ifade ettiğini söyleyebilirler. İkna kabiliyetleri oldukça yüksektir. Genellikle hızlı konuşurlar ve konudan konuya atlarlar. İleri boyutlardaki erotomanlar kıskançlık ve öfke krizleri geçirebilmektedir. Bu yüzden de riskli davranışlar sergilemekten hiç çekinmezler.

Bazı bilimsel vaka raporları, sosyal medyanın erotomaniye bağlı sanrısal inançları şiddetlendirebileceğini ve hatta tetikleyebileceğini ileri sürdü.

Tipik bir insana göre çok aktiftirler. Sosyallik onlar için oldukça önemlidir. BU sebeple sosyal medyada oldukça aktiftirler. Sosyal medya, birbirini tanımayan insanlar arasındaki bazı engelleri ortadan kaldırır ve daha önce tamamen erişilemeyen kişileri gözlemlemek, temasa geçmek, takip etmek ve başka şekillerde taciz etmek için kolayca kullanılabilir. Sosyal medya platformları mahremiyeti azaltabildiği için bu da takip davranışını çok daha kolay hale getirir.

Erotomani hastaları, ilgi duydukları nesneye tehdit oluşturabilir. Durum değerlendirilirken bu genellikle bir risk faktörü olarak hafife alınır. Sanrısal bozukluğun tedavisi zor olabilir, çünkü etkilenenler inançlarının temelsiz olduğunu muhtemelen göremezler ya da görmezden gelirler.

YORUMLAR

  • 0 Yorum