Necla KARACA

    Necla KARACA


    KORONAVİRÜS VE OKB İLİŞKİSİ

    05 Aralık 2020 - 15:35


    Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB), bir kişinin genellikle obsesyon olarak adlandırılan, sık sık müdahaleci ve istenmeyen düşünceler ile yaşadığı ciddi bir anksiyete durumdur.

    Takıntılar ise, birisinin dikkatini bir tehdide veya algılanan bir tehlikeye çeken, bu nedenle bu kadar korkunç ve üzücü olan durumlara karşı geliştirilen istenmeyen müdahaleci düşünceler, görüntüler, dürtüler veya duygulardır.
    Takıntılar, algılanan bu tehlike veya tehdidi önlemek için kişinin zorlama adı verilen tekrarlayan davranışlar veya ritüeller gerçekleştirmesine neden olur.
    Ne yazık ki, problemi çözmenin yanı sıra, kompulsiyonlar ek kaygı ve takıntılara neden olarak, daha da fazla zaman alan ve zihinsel olarak tüketen kompulsiyonlara neden olur.

    OKB, mikroplar ve kontaminasyonla ilgili takıntılı korkulardan sevdiklerine zarar verme konusundaki istenmeyen ve üzücü müdahaleci düşüncelere kadar, belki de şiddet veya cinsel yolla insanları pek çok şekilde hayatı etkiler.
    Koronavirüs (COVID-19) ile ilgili mevcut pandemi, Obsesif-Kompulsif Bozukluktan etkilenenler için bir çok ek endişeye yol açtı.

    Bu, insanların bildirdiği ana endişe alanlarından bazılarının listesi şöyle:

    Ek yıkama / temizlemeye yol açan kirlenme korkuları
    Sevdiklerinize / yaşlılara virüs bulaştırma konusunda müdahaleci düşünceler
    Zararla ilgili takıntılar; "Dikkatsiz miydim? Bu, gizlice insanların ölmesini istediğim anlamına mı geliyor?"
    Sağlık kaygısında artış / daha savunmasız olma endişesi
    İzole edilmişse zihinsel sağlık için egzersiz yapamama endişesi
    Yukarıdakilerin hepsinin OKB'si olmayanlar için bile birçok insan için kaygıya neden olacak normal endişeler olduğunun altını çizmek önemlidir, ancak tabii ki OKB'si olan kişiler için günlük normal endişelerine ek olarak kaygı ve endişe yaratabilir.
    OKB'si olmayan insanlar için bu endişelerin çoğu geçici olacak ve mevcut pandemi sonrası  kesinlikle geçecektir. Aynı şekilde fazladan el yıkama da endişe yaratmaz, insanlar biraz endişe uyandırsa bile önerilen tavsiyelere uymaktadır.

    İnsanların son derece bulaşıcı bir virüs riskini en aza indirmek için ellerini yıkamalarının tamamen normal olduğunu hatırlamaya çalışın, bu gerçek ve önemli bir tehdide normal bir mantıklı yanıttır. Ancak bu el yıkama aşırı hale geldiğinde, güvenlik arama davranışı muhtemelen virüsün kendisinden daha fazla zarara neden olacaktır.

    Musluk durduktan sonra ellerini yeterince yıkadıysa çoğu insan endişelenmeyecektir. Bu nedenle bu OKB davranışı değildir ve insanların el yıkama konusunda "biraz OKB" olduklarını iddia etmelerinin nedeni her zamanki gibi hatalı ve uygunsuzdur.

    OKB'si olan biriyle karşılaştırıldığında, OKB’li kişilerin endişeleri geçici değildir ve ilk müdahaleci düşüncelerden çok sonra, temizlik ve el yıkama çok uzun sürecek belkide saatlerce, hatta bütün bir gün çalışma yeteneklerini etkileyecek önemli bir endişe yaratacaktır.
    Bazıları için COVID-19'un etkisi, pandemi geçtikten sonra uzun sürecektir.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum