• Reklam
Fatma BAŞALP AKÇAY

Fatma BAŞALP AKÇAY


TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ TOGG

07 Ocak 2020 - 15:01

29 Ekim 1961 senesinde Cemal Paşa Devrim marka otomobil ile Anıtkabir turunu tamamladıktan sonra araçtan inerken, “Batı kafasıyla otomobil yaptınız ama, doğu kafasıyla benzin ikmalini unuttunuz” demiştir. Bu sözü akıllarda yer etmiş ve Türk halkının yerli oto hayalini rafa kaldırdığı gibi aracın kötü lansmanı gerekli yatırımı da çekememiştir.
Cemal Paşa, demotive edecek bir sözle tarihe geçmek yerine o dönem Devrim arabası için 130 gün çalışmış mühendis, işçi ve kim varsa emeği geçen daha harekete geçirici sözler etmiş olsaydı acaba şu anda ihraç edebildiğimiz %100 yerli bir otomobil markamız olur muydu?

Türk otomobil tarihini şöyle gözden geçirirken bu yatırımın 130 gün kadar kısa bir sürede organize edilip sonra tek bir cümle ile rafa kaldırılmasını hiç anlamlı bulamadım..sonra düşündüm ve anlamlı geldi(!) Neden mi?
Şu anda ülkemizde Tofaş Otomobil, Oyak Renault, Anadolu Honda, Karsan , Ford Otosan gibi yerli-yabancı; %50-%50 veya %40-%60 şeklinde ortaklıklar mevcut. Örneğin; 1961’de Ford-Otosan işbirliği ile ilk ar-ge otomotiv merkezi kuruluyor ve 1966’da ilk yerli “Anadol” marka otomobil üretiliyor. Fakat otomobilin bütün parçaları Ford tarafından tedarik ediliyor.
2019 yılı en fazla satışı olan araç markası Fiat Egea modeli ve Fiat’ın Türkiye pazarındaki payı yüzde 16. Renault’un ise yüzde 14. Devrim marka otomobil projesi hayata geçebilseydi, bu satış oranları tamamen %100 üretim geliri olarak GSMH’ye katkı sağlayacaktı.
Bu kadar geçmiş ve günümüz bilgilerinden sonra gelelim yerli otomobilimiz TOGG’a.. Hem Sedan hem de Suv Modellerini ve özellikle Suv’un parlak kırmızı rengini çok beğendim.
Olumlu-olumsuz bir sürü yorum yapıldı. Tasarımının İtalyan bir şirkete yaptırılmasından, üretim için fabrikanın olmamasına veya pil gücünün nasıl bu kadar uzun dayanacağından, fiyatlarına kadar herkes bir şeyler söyledi ve daha da söyleyecek…Eleştiriler, tabi ki gelişim ve yenilikler için şart fakat yapıcı olmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Çünkü işin ucunda kendi katma değerli markamızı
yaratmak var.
Örneğin, aracın pilinin üretimi konusunda Vestel’in Çinli GSR Kapital şirketi ile batarya anlaşması söz konusu. 2023 senesinde batarya üretim tesisinin hazır olacağı bildirildi. Tesla, dünyanın çeşitli yerlerinde 4 tane dev pil fabrikaları kurmayı planlarken, bizim de böyle bir yatırımı hayata geçirecek olmamız zamanı yakaladığımız anlamına gelmiyor mu?
Bu ülkede yetişen insanlar; zeki, çevik ve donanımlı yani bir araba tasarlayabilecek ve üretime dönüştürebilecek güce sahipler. Sadece yeni ve akıllı yatırımlara ihtiyaçları var. Cumhuriyet’den önce ve sonrasında bu topraklarda binek otomobil ya da kamyon-kamyonet adına pek çok girişim olmuş.
Büyük çoğunluğu sermayesizlikten ve yeterince kendilerine inanılmamasından kaybetmişler. Şimdi züccaciye dükkanına dalan bir fil gibi elektirikli araç pazarına girmek bir şekilde zorundayız.
Türkiye üretmesin, ithal ortaklı ekonomik sistemine devam etsin, cari açığı hiç kapanmasın, borçları hiç bitmesin diye içten içe dayatılan politikalar artık bitmeli. 60 senelik bu gecikmenin bir sonu gelmeli.

TOGG’un Ceo’su Mehmet Gürcan Karakaş, çok değerli bir isim. ODTÜ’de eğitimini almış ve son olarak Almanya Bosch fabrikasında Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak çalışırken bu projenin Ceo’su olarak yurduna döndü.

Demek ki; böyle değerli isimlerin ülkeye geri gelmesi için dev projelerimiz olmalı ve onlara üretimde yer verelim, onların bilgilerinden yararlanalım.

Aksi takdirde ülke sınırları içinde yetişmiş ve ülkenin üniversitelerinde okumuş insanlar bir şekilde yabancı ülkeler tarafından davet edilip, istihdam ediliyor. Eğitim masrafını devlet olarak ödüyorsun ama ekonomine dönen hiçbir fayda yok. Tamamen kalifiye insanlarını ihraç ediyorsun.
TOGG’ un tanıtımından aklımda kalan cümleleri yazmak istedim. Umarım bu motive edici sözler gazete sayfalarında kalmaz ve çocuklarımız kendi yerli otomobillerini görerek ve severek büyürler.
“İnanırsak yaparız..sadece inanalım..”
“Devrim’in önünü kesenler bu sefer bu ülkenin yerli üretim milli sermaye bilincinin önünü kesemeyecekler.”
“Çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü bildiğimiz bu..Avrupalı ne yapıyor işine bakıyor..”
“Gereksiz konuşmalar insanı aptallaştırır. Yapıcı ve ilerici rasyonel konuşmalar yapalım ki, herkese faydası olsun.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum