Hasan ÇÖLMEKÇİ

    Hasan ÇÖLMEKÇİ


    AKGERMAN’LARA SORULAR?

    04 Aralık 2019 - 21:42

    Kasım ayı sonunda mahkemenin verdiği kararla, kendileri ve 4 şirketleri için 3 aylık konkordato ilan eden AKG Grubu’nun sahibi Öner Argerman ile oğulları Bülent ve Levent Akgerman ile ilgili ilginç söylentiler var.

    Bunlara geçmeden önce bazı bilgiler aktarayım.

    Bilindiği gibi konkordato, bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla borçlarını bir plana göre ödeme konusunda alacaklıları ile vardığı, mahkemece onaylanan anlaşma oluyor. 

    Konkordatoda borçlu; alacaklılarının en az 3'te 2'si ile anlaşma yapıyor. Burada alacaklılar, alacaklarının bir kısmından da feragat edebiliyor.

    Borçlu konkordato anlaşmasını yaptıktan sonra ilgili ticaret mahkemesinden bu kararı tasdik ettirerek kesinleştiriyor. Borçlu, konkordato ile varılan anlaşma gereği, borçlarının belirli bir kısmını ödeyerek tüm borçlarından kurtulabiliyor.

    Konkordatoya başvurmak için sadece "borçları ödeyememek" ya da "ödeyememe riskinin olması" yeterli.

    Konkordato mahkeme tarafından onaylandığında, yapılandırma konusunda uzlaşmak istemeyen alacaklıları da bağlıyor.

    2018’de yürürlüğe giren yasa değişikliğiyle tacir olup olmadığına, ticaretle uğraşıp uğraşmadığına bakılmaksızın, her borçlu konkordato başvurusunda bulunabiliyor.

    Tacir olmayanların da kapsama dahil edilmiş olması, konkordato ilan etmiş olan şirketlerin ortaklarını, şirketlere ve tacirlere kefil olan 3. kişileri de koruma altına alma amacı güdüyor. Konkordato halinde alacaklıların bunları taciz etmemesi ve tam bir anlaşmanın sağlanılması amacıyla düzenlemenin yapıldığı düşünülüyor.

    İzmirli ünlü işadamı Öner Akgerman ile önemli dernek ve kuruluşlarda başkanlıklar, üst düzey görevler yapmış iki oğlu da aynı şekilde kişisel malvarlıklarını koruma altına almış oluyor.

    İngiltere’de büyük yatırımları olduğu belirtilen Akgerman ailesinin, burada ikamet aldığı belirtiliyor.

    Bayilerden bazılarının mahkemeye başvurduğu Akgermanlar ile ilgili konuşulanları dinledim.

    Özel hayatlarına girmeden; hem çalışanları, hem alacaklıları, hem İzmir ekonomisini ilgilendiren tarafı buraya taşıma amacındayım. Bu amaçla bazı sorulara cevap arıyorum. 

    Öncelikle şunu da söyleyeyim, Akgerman ailesinden Bülent Akgerman’ı aradım, mesaj attım. Sorularıma cevap isteyecektim, ama dönüş olmadı. İstedikleri her zaman bu köşe kendilerine açıktır.

    Bayiler, çalışanlar, İzmirliler’in merak ettikleri şunlar:

    - Akgermanlar konkordato ilan etmeden önce sahibi oldukları AKG Gazbeton fabrikasını sattı mı? Yani konkordato ilan edilen şirket sadece kağıt üzerinde mi?

    - Eğer satmadıysa, AKG Gazbeton fabrikasında üretimi kendisi mi yapıyor, yoksa başka bir firma mı?

    - Gazbeton dışında diğer ürünleri kendisi mi üretiyor.

    - Çalışanlardan kıdem tazminatlarını yıl sonuna kadar istemeyecekleri yönünde imzalı belge alındı mı?

    - İngiltere ya da İrlanda’da evler ve oturum izni aldılar mı?

    - Bülent ya da Levent Akgerman’ın çocukları bu ülkede mi okuyor?

    - İngiltere ya da İrlanda’da fabrikaları üretimleri var mı?

    - Kendileri için dava açan bayilerden konkordato öncesi çek alıp başka yerlerde kullandılar mı?

    - Bu çeklerin karşılığında ürün teslimi yapıldı mı?

    İzmir’in değeri olan Akgerman ailesi ve şirketleriyle ilgili konuşulanlara, dedikodulara açıklık getirmek, sona erdirmek ve şeffaflık için bu sorular cevap bulmalı.

    Dileğimiz; şirketler bir an önce düzlüğe çıkmalı, binlerce kişinin ekmek yediği grup, eski güçlü günlerine dönmeli.

    YORUMLAR

    • 1 Yorum
    • HASAN BASRİ
      3 yıl önce
      SORULARINIZIN CEVABINI ALAMADIGINIZ İÇİN TEKRAR SORMAK İSTEMEDİNİZ SANIRIM ? HATTA EKLEYELİM SORULARINIZA .. KENDİLERİNE GÜVENEN VE HALEN BEKLEYEN İŞÇİLERE SAHİP ÇIKTINIZ MI ? NE DURUMDALAR ? DUAYEN İŞ ADAMI SAYIN ÖNER AKGERMAN 80 TANE İŞÇİSİNE SAHİP ÇIKAMADI PARAM YOK DİYOR " BUNUDA YAZ SAYIN EDİTÖR..