Hasan ÇÖLMEKÇİ

    Hasan ÇÖLMEKÇİ


    ZEYTİNİ KUTSALLAŞTIRAN ADAMDAN KIZINA NASİHAT!

    14 Kasım 2022 - 20:26 - Güncelleme: 14 Kasım 2022 - 21:13

    Ben ona, "hayatını zeytine adayan adam" diyorum.
    Hikayesini dinleyince siz de bu düşünceme katılacaksınız.
    Adı Hüseyin Bozkurt..
    Kısaca tanıtayım.
    Ayvalık'ın eski beldesi, şimdinin mahallesi Altınova'daki Hacı Bayram Veli Camii Medresesi'nin Müderrisi Ahmet Tevfik'in torunu olan Hüseyin bey, 1957'de doğmuş.
    Eğitimini tamamladıktan sonra, Türk Ticaret Bankası, Etibank ve Oyakbank'ın Ayvalık Şube Müdürlüğü görevlerinde bulunmuş.
    2003 yılında, henüz 46 yaşındayken emekli olup doğup büyüdüğü Altınova beldesinde Onursel Zeytincilik firmasını kurmuş.
    Onu tanıdığımda Yeni Asır'da yazıişleri müdürüydüm.
    Dost olduk.
    O kadar çalışkan, o kadar araştırmacı ve o kadar girişimci bir ruha sahipti ki, aile zeytinliklerinde başladığı zeytin-zeytinyağı üretim işini geliştirip marka yaptı.
    Markaya eşinin ismi olan Nursel dedi. Ancak bir sorun çıktı. Nursel diye bir marka vardı ve dava açtı.
    O da firmasının ismini Onursel yaptı. Tek çocuğu vardı. Kızı Hatice...
    Çanakkale Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Bölümü'nden mezun olan Hatice Nuriye Bozkurt'u işine dahil etmek istiyordu.
    Oturup konuştu, önce Hatice'ye zeytinliklerinin olduğu yerde bir kafe açtı. Ticareti orada öğrenmesini, ayakları üzerinde durmasını öğretti. Öğüt verdi ama işlerine hiç karışmadı. Zarar etse de göze almıştı. Ama o 1.5 yıl gibi kısa sürede, kazandığıyla kendi otomobilini almıştı.



    Kafeyi kapatıp kent merkezinde bir showroom açtı. Ürettiği zeytin, zeytinyağı, sabun, krem ve reçelleri burada satacaktı. Pazarlama işinin başına Hatice'yi getirdi.
    İmalatın başında ise markaya adını verdiği eşi Nursel Bozkurt vardı. İşçiler, ustalar ve gıda mühendisleri ile çalışan Nursel hanım, adına yaraşır ürünler piyasaya sürmeye başladı.
    Hüseyin bey ise zeytin bahçelerinin sorumluluğunun yanı sıra imalat ve pazarlamayla da ilgilendi.

    Bozkurt ailesi, kendi zeytin bahçelerinde doğal ortamda ürettikleri zeytin çeşitlerini, kendi imalathanelerinde işleyerek, paketleyip tüketiciye sunuyor.
    Zeytinyağını ise yerel imalathanelerde sıktırıyor. Bu yılki hedefleri kendi zeytinyağı imalathanelerini kurmak. Hazırlıklar tamam gibi.

    Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ve Zeytin Dostu Derneği'nin üyesi olan Hüseyin Bozkurt, aynı zamanda uluslararası duyusal tadım uzmanı.
    Köy tv'de "zeytinin yolculuğu" porogramları yapan Bozkurt, ücretsiz zeytinyağı tadım dersleri veriyor.

    Onursel markasıyla son dönemde adından sıkça söz ettiren Bozkurt ailesinin ürünleri, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'daki yarışmalarda çok sayıda ödül aldı.
    İtalya'da Domina ıooc Uluslararası Zeytinyağı Yarışması ve dünyanın en büyüğü sayılan Mario Solinas Quality Award'ta kalite ödülü alan Onursel, başarıdan başarıya koşuyor.

    Hüseyin Bozkurt, markaya çok önem veren biri... Mücadelesi bu yönde..
    Dökme zeytinyağına sonuna kadar karşı.. Ayrıca kalitesiz zeytinlerin başka kentlerden getirilip Ayvalık'ta sıkılmasına karşı amansız bir savaşa başlamış.
    Hedef alınmış, topa tutulmuş, itibarsızlaştırılmaya çalışılmış.
    Ama o yılmamış.



    Kızına şunu söylüyor:
    Eğer ürünümüzü markasız temekelerde, bidonlarda satarsan hakkımı helal etmem. Dürüst düzgün, kaliteli üreteceğiz. Para için halkı kandırmayacağız. Eğer bunu yaparsan, yanıma gelmek bir yanan mezarımızı bile yan yana kazmasınlar...
    İki çocuk annesi kadın girişimci Hatice Bozkurt Yeşilkaya, babasının bu sözleri, ettirdiği yemin üzere işinin başında...

    YORUMLAR

    • 0 Yorum