Fatma BAŞALP AKÇAY

    Fatma BAŞALP AKÇAY


    UĞUR SOĞUTMA VE TOSHİBA

    19 Aralık 2019 - 12:29

     

    2020 senesi şirket birleşmelerinin, şirket satın almalarının ve maalesef konkordato ve iflasların yılı olacak.

    Şirket satın almaları ve birleşmeleri yabancı veya yerli yatırım temelli olabilir.

    Sermaye ve teknoloji anlamında güç kaybeden, yenilikleri takip edemeyip yarışta geriye düşen şirketlerimiz bu birleşmeler ile bilgilerine bilgi katabilecek ve yollarına devam edebilecek.

    Şirket birleşmeleri demişken en yakın dönemde Uğur Soğutma ve Toshiba işbirliği oldu... Henüz detaylar çok belli değil ama benim anladığım soğutma devi ile Japon elektronik devinin güçlerini birleştirmesi hedefleniyor.

    Uğur Soğutma, Aydın Nazilli’nin göz bebeği, istihdam ve gelir kaynağı.

    15 Temmuz Hain Darbe Girişimi, ülkemiz açısından çok büyük bir kan kaybı yaşattı. Büyüğünden küçüğüne kadar çok fazla işletme hem finansal, hem itibar hem de yönetimsel olarak etkilendi.

    Uğur Soğutma firması bu süreçten en fazla etkilenen şirketlerden biri oldu. Çünkü yönetimi için kayyum atandı ve kurucu yöneticileri uzun bir süre tutuklu kaldılar. Eski yöneticileri tekrar gelir- gelmez diye çok fazla dedikodu oldu, fakat benim üzüldüğüm o dönemde şirketin geleceği idi.

    Tabi ki kanun önünde suçlu olanlar yargılanmalı. Ama diğer yandan konu şirketler olunca ve onların çalışanları olunca üzülüyorum. Çünkü kendi babamdan da bir şirketin nasıl ayağa kalktığını, nasıl büyütüldüğünü, ne emekler harcandığını biliyorum..

    Şirketler, yaşayan organizmalar gibidir. Her uzvun farklı bir görevi vardır.

    Örneğin; 2000 kişiyi  aşan istihdam demek..Nazilli gibi sanayisi olmayan ve oldukça nüfuslu bir ilçe için süper bir katkı.. Çünkü Nazilli gibi yerleşimler çoğunlukla tarım kökenli. Burada zeytin, domates, patlıcan, üzüm, incir, portakal, limon, kestane, nar, nar ekşisi, zeytinyağı derken bütün sene yevmiyeli iş bulabilirsiniz..

    Ama tabi tüm bu tarım faaliyetleri maalesef tüm işsizliği kapatamıyor. İşte bu sebeple 66 senelik büyük bir işletmenin devamlılığının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü beslediği binlerce insan, aile, çocuk var. Yani bir ekonomi yaratıyor aslında.

    Neyse ki, Nazilli’nin göz bebeği yoluna devam ediyor ve üstelik bir Japon ortağı ile. Nasıl bir ortaklık olur bekleyip göreceğiz. Çünkü şirket satılsa herhalde sataağız falan derlerdi. Belki de Uğur Soğutma’nın bayi ağını kullanıp Toshiba ürünlerinin pazara girmesini ve satılmasını kolaylaştıracaklardır.

    Bildiğim kadarıyla daha önce Toshiba marka klima satan bayiler vardı fakat son zamanlarda onu da göremedim. Ayrıca Vestel Elektronik’te çalışırken no name tv’ler üzerine  Toshiba markalı tv’ler yapılıp Avrupa’ya ihraç edilirdi. Yani tv kısmını da Vestel’den biliyorum. Kısacası, Toshiba beyaz eşya devi için bu pazar yeni ve oldukça geniş…

    Tabi gönül isterdi ki; Toshiba, Uğur ile bir üretim modeli ortaklığına girsin ve ülke için bir katma değer oluşsun. Şimdilik böyle bir üretim ortaklığı ile ilgili bir haber yok.. Ama bakarsınız yarın olur..

    Neden Manisa gibi Aydın’da da bir beyaz eşya devi yaratılmasın..

    YORUMLAR

    • 0 Yorum