Emin YEĞİNBOY

    Emin YEĞİNBOY


    KAFASI KARIŞIK ENTELEKTÜELLER

    10 Mayıs 2019 - 15:49

    Çifte Yaşamlar

    Yönetmen ve senaryo: Olivier Assayas.

    Oyuncular: Guillaume Canet, Juliette Binoche, Vincent Macaigne, Nora Hamzawi.

    Fransız Sineması’nın Auteur yönetmenlerinden Olivier Assayas, kitap ve gazete sayfalarını, bilgisayar ekranıyla değiştirmek zorunda kalan yetişkinler dünyasına bir bakış atıyor.

    "Algoritmaların, istatistik değerlerin tayin ettiği bir iletişim dünyamız var. Ve bu durumla çelişen bir jenerasyon var" diyor. Çoğunluk orta yaş kuşağına denk gelen yıllarda. Kaç kez okunmuş, kaç kez tıklanmış, kaç kez beğenilmiş, kaç kez paylaşılmış vs.. kafaları bir dünya karışık.

    Sanal ortam yazarların, kitap yayımcıların dünyasında belli alışkanlıkların yıkılması anlamına gelen bir güncelleme. Kitapların güzelim sayfalarından, parlak bir ekrana geçmek hem okuyucu, hem yazar için belli bir yaş ve deneyim sonrası kolay değil.

    Kitabın dijital ortama kıyasla daha pahalı kalması, taşınması bile modern insanın ondan vazgeçmesi için yeterli bir sebep.

    Kafa karışıklığı sadece sanal ortam konusunda değil özel yaşantılarına da girmiş. Assayas, bu konuda da oldukça mizahi anlar da yaratmış.

    Assayas’nın karakterlerini seçtiği dünyaya bir göz atalım. Kahramanlar: Başarılı yayımcı Alain (Guillaume Canet), dizi oyuncusu olan karısı Selana (Juliette Binoche), yıllardır romanlarını yayınladığı yazar Léonard (Vincent Macaigne) ve onun karısı Valérie (Nora Hamzawi). Alain kazancı arttırmak için dijital yayına ağırlık vermek zorunda olsa da kitaptan vazgeçmek niyetinde değildir.

    Selana 4 sezondur oynadığı polisiye TV dizisinden sıkılmıştır fakat dizinin raitingleri iyidir. Léonard yaratıcılık sorunlarıyla boğuşmaktadır, karısı Valérie sosyalist bir adayın seçim çalışmalarını yapmaktadır. Duygusal bağlamda da herkesin kafası karışıktır. Herkes eşlerinden sıkılmış, kimin eli kimin cebinde belli değildir.

    Assayas karşılıklı diyalogların hiç susmadığı bir filme imza atmış. Gevezelik had safhada olsa da, entelektüel göndermeler, farklı karakterleri karşı karşıya getiren diyaloglar, ilginç ve akıcı bir kurgu içinde geçiyor.

    Modern yaşamda değişen paradigmaların, duygu ve düşünce birliğini yıktığının da altını kalın olarak çiziyor Assayas.

    Böylesine Fransız, entel bir öyküye deneyimli Fransız oyuncu kadrosu çok yakışmış. Juliette Binoche ve Guillaume Canet ikilisinin aile yaşamındaki mesafeli duruşlarıyla, Léonard ve Valérie arasındaki ihanet ve samimiyet arasında gidip gelen, hafif saftirik ilişkisi hoş bir kontrast sunuyor.

    Bence filmin en önemli alt metni, adı gibi, herkesin “çifte yaşam” içinde olması...

    YORUMLAR

    • 0 Yorum