• Reklam
Emin YEĞİNBOY

Emin YEĞİNBOY


HER SİSTEM, KENDİ KÖTÜSÜNÜ YARATIR

06 Ekim 2019 - 14:58

Yönetmen: Todd Phillips

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Bret Cullen.

Batman evreninin kötü adamı Joker, çizgi roman dünyasının renkli bir karakteri olma sınırlarını çoktan aştı.

Artık psikolojisinin ardındaki karanlığın araştırıldığı, sosyolojik yansıması olan kült bir karaktere dönüştü. Venedik Festivali’nde kazandığı Altın Aslan ödülü filmi bir anda odak noktasına taşıdı.

Bir kesimde filmin yol açabileceği toplumsal olaylar konuşulmaya başlandı. “V For Vendetta” tarzı kaosu yücelten bir ruha sahip olması, bireysel silahlanmanın ana vatanı ABD’de huzursuzluk yarattı.

Toplumun aşağıladığı palyaço Arthur Fleck’in silahını kullanıp intikam cinayetlerine başlaması, kendine Joker adını takması birilerinin gözünü korkutmuş olmalı.

Joker’in sinemada sevilmesinin temelinde, karakteri canlandıran oyuncuların başarılı performansları önemli rol oynadı.

Jack Nicholson, Heath Ledger, Jared Letho’yu yakın geçmişin Joker’leri olarak hatırlıyoruz. Daha eskilerde 1966’da Cesar Romero ilk olarak Joker’e hayat vermiş bir oyuncu. Beyaz yüz, yeşil saçlar ve kırmızı gülen ağızla Joker’i çizgi romandan çıkararak, ete kemiğe büründüren ilk isim.

Nicholson, 1989’da Tim Burton’ın yönettiği “Batman” üçlemesinin ilk bölümünde, karaktere çizgi roman esintili, fazlasıyla karikatürize, şeytani bir ruh verdi.

Ledger’in, “Batman: Kara Şövalye”deki yorumu, onu insan olarak ele alırken, karanlık bir psikolojinin ürkünç labirentlerine iniyordu. Bu performans Joker karakterine ilk Oscar’ı kazandırıyordu.

“Suicide Squad” (2016), uyarlamasında Joker’i canlandıran Jared Leto daha punk, daha çılgın davranışlı, sonuçta diğerlerinin gölgesinde kalan, çocuksu bir ruh hali yarattı.

Ve sıra Joaquin Phoenix’e geldi.

Arthur Fleck adlı palyaçonun, şehrin en korkulan suçlusuna dönüşmesini görkemli bir performansla hayata geçirmiş. Rolü için dile kolay, 22 kilo veren Phoenix, onun delirmesini adım adım yaşatıyor. Oyunculuğuyla seyirciyi yanına alıyor. Hasta annesinden başka yakını olamayan, toplum tarafından aşağılanan bir karakter olarak seyirciyi duygusal olarak etkiliyor. Cinayetleri arttıkça, finale doğru seyirci ürküyor, yavaş yavaş kopmaya başlıyor.

Joker’in kötüye dönüşmesindeki toplum dinamiklerine onun gözünden bakıyoruz. Filmin temel aldığı Alan Moore’un “Killing Joke” adlı çizgi roman, Joker’in ortaya çıkmasına neden olan politik eğriliklerin altını kalın çizer. Film politikaya teğet geçiyor, daha çok kişisel isyan sınırlarında dolaşıyor. Trump benzeri bir politikacı olarak bu kez, Thomas Wayne (Batman’in babası) karşımıza çıkıyor. Alt sınıfların hayatlarını zorlaştıran ekonomik kısıtlamalar, ezilen psikolojisini destekliyor.

Martin Scorsese imzalı iki başyapıt, “King Of Comedy”(1983) ve “Taxi Driver” ile olan esintiler çok belirgin. Scorsese her ikisinde de kaybeden erkek öyküsü anlatır.

Hayallerinin uzağına düşen bu iki karakter sonunda anarşiye, kişisel adalete sığınır. Dengesiz ve kaotik karakterlerdir. Joker’de yarattığı anarşiden mutluluk duyar, Batman’ın düzenli dünyasının karşıt figürü olarak seyircinin bir bölümünün duygularını yansıtması kaçınılmazdır.

Yine de “Taksi Şoförü”’nün gerçekçi ve seyirciye mesafeli dünyası bu filmde yok.

Felekten Bir Gece”, “Git Başımdan” gibi komedileriyle tanınan Todd Phillips’in yönettiği “Joker”, kapkara bir yetmişler atmosferi sunuyor. Gotham, o yılların New York’u gibi. 35 mm çekilmiş gibi grenli kareler, koyu renk dokusu, retro havayı mükemmel yansıtıyor.

Görselliği destekleyen müzikler ise muhteşem, çok beğendim. Hele finalde Jocker’in araba penceresinden sokakları izlediği karelere eşlik eden Cream’den “White Room” mest etti.

Film Venedik Festivali’nde Altın Aslan alırken, en iyi erkek oyuncu ödülü festival kurallarına takılıyordu. Festival kurallarına göre en iyi oyuncu ödülleri, en iyi filmde oynayanlara verilmiyordu.

Daha şimdiden Oscar adaylığı için ilk isim olarak gösterilen Joaquin Phoenix, aynı karakterle Oscar kazanan ikinci oyuncu olabilir.

Joker her yönüyle süper kötü adam efsanesine yeni ve başarılı bir halka ekliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum