• Reklam
Emin YEĞİNBOY

Emin YEĞİNBOY


AKSİYONUN YENİ KARİZMASI

17 Mayıs 2019 - 17:11

John Wick 3-Parabellum

Yönetmen : Chad Stahelski.

Oyuncular : Keanu Reeves, Halle Berry, Laurence Fishburne,Ian McShane.

John Wick filmleri son yılların altın yumurtlayan tavuğu. İlk film 20 milyon dolar yatırıma 88 milyon kazandırdı. İkincisi 40 milyon yatırıma 144 milyon dolar getirdi; üçüncüsünün getirisinin daha yüksek olacağı kesin gibi..

Daha şimdiden tüm dünyada ayni günde gösterime giren filmler listesine girdi. “Matrix” serisinin aksiyon yönetmeni Chad Stahelski’nin, Keanu Reeves ile şekillendirdiği bir proje.

İlk filmi “Hızlı ve Öfkeli”nin yönetmeni David Leitch ile ortak yönettikten sonra direksiyona son iki filmde tek başına geçti. İkincisinde aksiyona dozunu arttıran Stahelski, senarist Derek Kolsted ile öyküyü de boşlamamaya çalışıyor. İkili aksiyonu mantık sınırlarının çok ötesinde kullanıyor. Atmosfer yaratmada farklı stilleri kullanıyorlar.

Örneğin tarihi, gotik esintili İntercontinantal Oteli’nde, Vivaldi’nin unutulmaz “Dört Mevsim” notaları eşliğinde kan gövdeyi götürüyor.

Yüzünü bile göremediğimiz onca fedai, video oyun estetiği içinde öldürülüyor. Kısa bir müddet sonra cam vitrinli, aynalı başka bir odada olağanüstü hazırlanmış bir Uzakdoğu dövüş estetiği içinde başka kavgaya geçiyoruz. Öykü birden Casablanca sokaklarına atlayıp farklı bir coğrafyanın dokusuna ekleniyor. Şiddet operası gibi tanımlamalara muhatap olan Wick, Sergio Leone’nin abarttığı western tarzının polisiye yansıması gibi.

Şahsen en çok Tarkovsky Tiyatrosu'nda geçen bale/şiddet harmanı sahneler, Casablanca’daki köpeklerinde katıldığı kesintisiz aksiyon ve başta New York Kütüphanesi'ndeki kavga sekansları hoşuma gitti.

Reeves’in hiç çıkarmadığı kravatı, koyu lacivert takım elbisesi gibi ayrıntılarla klasik "film noir" türüne olan göndermeler, neoklasik bir harman ortaya çıkarıyor. Perdede ilk kez, takım elbiseyle çölde yürüyen karakter gördüm ya…

Pes dedim.. Bir de filme ayrı bir gizem katan sikkeler, madalyonlar, haç kolyesi var ki onlarda Rusça konuşabilen Wick'in kökenlerine ait işaretler.

Aksiyon sahnelerindeki dövüş koreografisi çok zengin, Bruce Lee filmlerinden Matrix’e kadar uzanıyor. Wick’in zaten öyküden çok stilize sahnelerdeki başarısı seyirci için cazip.

Öykü ikincinin bittiği yerden başlıyor. Wick, Mafya patronu Santino D’Antonio’yu (Ricardo Scamarcio) dokunulmaz alan sayılan New York Continental Oteli’nde öldürdükten sonra tüm yeraltı dünyasının düşmanlığını kazanır.

Organizasyonun Yüksek Şura’sı gibi üst kademesi, Wick için ihraç kararı alır. Kafasına konulan 14 milyon dolarlık ödül kiralık katiller ordusunu peşine takar.

Kanadalı Keanu Reeves 54 yaşında ve fit kalma konusunda Tom Cruise’dan aşağı kalmayan bir performans sunuyor. “47 Ronin” filminin gişede yaşadığı başarısızlığı John Wick ile unutan Reeves’in, aksiyon dünyasına kültleşen yeni bir karakter daha kazandırdığı tartışılmaz. Uzakdoğu dövüş sanatlarına olan ilgisi dövüş sahnelerindeki ustalığıyla görülüyor. Halle Berry ise aksiyon konusunda oldukça dikkat çeken bir performans sunmuş.

Benim açımdan eğlendiren, kendini çok ciddiye almayan bir aksiyon şovu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum