İzmir'de salı günü otobüsler kontak kapatabilir!

    İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ikramiye krizinin ardından bu sefer de ‘geriye dönük’ alacaklar krizi yaşanıyor. Genel İş İzmir Şube üyesi binlerce işçi, 20-40 bin lira arasında değişen 4 aylık alacağının ödenmemesi üzerine yarım günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eğer ödeme yapılmazsa bu kez ESHOT şoförlerinin de eyleme katılması kararı alınacak.

    İzmir'de salı günü otobüsler kontak kapatabilir!
    28 Temmuz 2023 - 18:00
    İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ve İZENERJİ’de geçtiğimiz nisan ayında toplu iş sözleşmeleri imzalandı. 1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2024 tarihini kapsayan sözleşmede yaklaşık 18 bin işçinin geriye dönük alacaklarının da 90 gün içinde ödenmesi kararlaştırıldı. İşçilerin 20 bin ile 40 bin TL arasında değişen geriye dönük alacağı bulunuyor. 

    Ancak toplu iş sözleşmesinde yer alan geriye dönük 4 aylık işçi alacakları ile ilgili işçilere ödeme yapılmaması üzerine işçilerin üyesi olduğu Genel İş İzmir 1, 2, 3 ve 9 Nolu Şubeler iş bırakma kararı aldı. İşçiler bugün yarım gün iş bırakma eylemi yaptı. İş bırakma eylemi Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs (ESHOT) şoförleri, itfaiye, anaokulu, Eşrefpaşa Hastanesi acil birimi, aşevleri ve otopark çalışanlarını kapsamadı.



    SALI GÜNÜ DE EYLEM VAR
    Eğer ödeme gerçekleşmezse işçiler 1 Ağustos salı günü de tam gün iş bırakacak. Bu kez yapılacak iş bırakma eyleminde otobüslerin de durdurulması kararı masaya yatırılacak. Karar çıkarsa otobüsler çalışmayacak.
    Sabah saatlerinde iş başı yapmayan işçiler Tunç Soyer’in de makamının bulunduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Egemenlik Binası’nın önünde bir araya geldi.
    Geriye dönük alacaklarının enflasyon karşısında eridiğine dikkat çeken Genel İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral, "Disk Genel İş Sendikaları olarak İZELMAN, İZENERJi şirketleri içinde örgütlü olduğumuz 18 bin üyemizin Toplu İş Sözleşmesinde doğan farklarımızı son ödeme tarihinde alamadığımız için bugün buradayız. Ülkede yönetilememezlikten kaynaklı ağır şartlar altında, enflasyon altında eziliyoruz. TÜİK'in açıkladığı sahte enflasyonlarla değil gerçek yaşam koşullarında ayakta durmaya çalışıyoruz, ücretlerimizi TL bazında alan bizler toplu İş sözleşmemizin başladığı ve bittiği 4 aylık dönem ve Tis geriye dönük farkları için beklediğimiz 3 aylık süreyi de hesaplarsak 7 ay sonra alacaklarımızı alacağız. Toplu iş sözleşmesinde yazan bu yasal sürelerin arasında gecen zaman diliminde alacaklarımız Türkiye şartlarında erimedi aslında kayboldu. Ocak ayında dolar kuru 18 TL iken şu an itibari ile 26 TL dir. Yaklaşık yüzde 50 enflasyonun altında tüm alacaklarımız ezilmiştir. Bu şartlar altında işçiler olarak zamanında alacaklarımızı alarak, zamanında borçlarımızı ödemek istiyoruz" dedi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum