Sezonun ilk üzüm hasadı Manisa'da kapalı sistem serada yapıldı

    MANİSA'da, kapalı sistem serada, topraksız sofralık üzüm yetiştiriciliğinin erkenci türlerinden Spil karası ve Trakya ilkerenin hasadı yapıldı.  üzümün yetiştiriciliğini geliştirmek için 4 yıl önce başlayan projenin bu yıl tamamlanacağını belirten Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, "Hem gübre hem de su tasarrufu sağlıyoruz. Üreticilerimizden projenin başından beri talep geliyordu, sene sonunda proje tamamlanıyor. Projenin yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz" dedi.

    Sezonun ilk üzüm hasadı Manisa'da kapalı sistem serada yapıldı
    22 Haziran 2023 - 12:44 - Güncelleme: 22 Haziran 2023 - 12:45

    Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, üzümün yetiştiriciliğini geliştirmek ve üreticilere katma değer sağlamak amacıyla kapalı sistem seralarda topraksız bir şekilde üzüm yetiştirmek için 4 yıl önce AR-GE çalışması başlattı. Bu kapsamda toprak yerine perlit ve kokopit kullanılarak saksılarda 2'si erkenci olmak üzere 9 ayrı türde toplam 324 asma dikildi. 250 metrekarelik serada tam kontrollü izlenebilir ortamda yetiştirilen asmalardan erkenci türü olan Spil karası ve Trakya ilkeren üzüm çeşitlerinde sezonun ilk hasat heyecanı yaşandı. Yılda iki kez hasat alma özelliğinin yanında su ve gübre tasarrufuyla da dikkat çeken topraksız serada yetiştirilen üzüm çeşitleri, olumsuz hava olaylarına karşı da korunuyor. Hasada, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk ile teknik personeller katıldı.

    'SENE SONUNDA PROJE TAMAMLANIYOR'

    Hasat sonrası açıklama yapan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, projenin bu yıl tamamlanacağını ve üretici noktasında yaygınlaşacağını söyledi. Ünal, "Manisa'da bugün itibariyle üzüm hasadına başlıyoruz. Öncelikle sezonun üreticiye hayırlı olmasını diliyorum. İçinde bulunduğumuz sera tam otomasyonlu bir sere 1 yıl içerisinde hem erken dönemde hem de geç dönemde piyasaya üzüm çıkartabiliyoruz. Birim alandan aldığımız verim, ilk hasatta açıkta yetiştiriciliğe göre neredeyse eşit durumda, ikinci hasatta ise çeşide göre ilk aldığımızın hasadın 3'te 1'i kadar bir verim elde ediyoruz. Bu da tamamen üreticimize kar olarak kalıyor. Kapalı ortamda olduğu içinde dış ortamlardan, don veya dolu gibi olaylardan bağımsız bir şekilde yetiştiricilik yapabiliyoruz. Bir avantajı ise burada bitkilerimize uyguladığımız su ve gübreyi drenaj kanallarımıza tekrar tahliye ediyoruz, içindeki besinleri takviye edip aynı suyu tekrar bitkimize uyguluyoruz. Hem gübre hem de su tasarrufu sağlıyoruz. Üreticilerimizden projenin başından beri talep geliyordu, sene sonunda proje tamamlanıyor ve yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz" dedi.

    'KURU ÜZÜM İHRACAT GELİRİ 354 MİLYON DOLARA ULAŞTI'

    Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, "Manisa Sultani çekirdeksiz üzümün başkenti. Yaklaşık yüzde 80-85'i ilimizde üretiliyor. Tabi bu ürün stratejik bir ürün. 500 milyon dolarlık ihracata sahip bir ürün. Çekirdeksiz kuru üzümde şu anda 210 bin tonlara giden bir ihracat rakamı var. Daha sezon tamamlanmadı. Yeni ürün çıkana kadar ihracat devam ediyor olacak. Geçen seneki rakamları geçmeyi ümit ediyoruz. Şu ana kadar sadece 354 milyon dolara yakın kuru üzümden ihracat gelirimiz var. Geçen sene Sultani çekirdeksiz yaş kuru üzümde 130 bin tonları geçen bir ihracat yapmıştık" diye konuştu.
    Manisa Valisi Yaşar Karadeniz de sezonun hayırlı olmasını diledi.(DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum