Oto servislerine yeniliği getiren adam!

    Otomotiv sektörünün başarılı ve girişimci iş insanı olarak gösterilen Barış Özkan ile yetkili servis, oto servis pazarı, TSE belgeli servis hizmetleri, yerli otomobil TOGG, çip krizi, 2022 yılı otomotiv sektörü gelişmeleri hakkında konuştuk.

    Oto servislerine yeniliği getiren adam!
    11 Ocak 2022 - 21:25 - Güncelleme: 11 Ocak 2022 - 21:56
    RÖPORTAJ: ÖZEN ACAR
    Binek ve hafif ticari araç sahiplerine, filo yöneticilerine bakım, onarım, lastik ve jant, yağ ve motor sıvısı değişimleri, araçlar için estetik, detaylı temizlik, modifiye goibi profesyonel servisler sunan Auto Grouppe Car Services Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel M
    üdürü Barış Özkan, otomotiv servis anlayışına yeni bir pencere açan kişi olarak anılıyor. 20 yıl Renault Mais Satış ve Şebeke Direktörü olarak çalıştıktan sonra, yetkili servis güvencesi ve oto sanayi pazarının uygun fiyat politikasını Auto Grouppe TSE 12047 M1 ile birleştiren Özkan, 1 yıl içinde Türkiye genelinde 40 bayiye ulaştı. Özkan ile yetkili servislerin çok pahalı olmasından şikâyet eden araç kullanıcıları, garantileri bozulmadan daha uygun maliyetle araçlarının bakımını yaptırması ve otomotiv endüstrisi ile ilgili merak edilenleri konuştuk.


    Barış Bey Merhaba öncelikle, biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Barış Özkan kimdir?

    İzmirli makine mühendisiyim. Önce İzmir sonra İstanbul’da Renault Mais’te uzun seneler profesyonel olarak çalıştım. Ama sektörün her kademesinde çalıştım. Cihaz ekipman biriminde, müşteri hizmetlerinde, yedek parçada, satış sonrasında, satışta, filoda, en nihayet bölge müdürlüğünde çalıştım. Renault ve Dacia markalarının Türkiye Satış ve Bayi Teşkilatı Direktörü olarak İstanbul Genel Merkezde 4.5 yıl hizmet verdim. Sonra ayrılıp kendi şirketimi kurdum.

    Renault Mais’e ilk giriş hikâyenizi anlatabilir misiniz. Satış Şebeke Direktörlüğüne kadar nasıl ilerlediniz?

    Tam 20 sene Renault’ta gururla çalıştım. Türkiye’nin en çok yatırımı olan markasıdır. Yaşar Holding’te çalışıyorken Mais benim müşterimdi; o vasıta ile tanıştım. Biz, Desa Buhar Kazanları Fabrikası’nda boya kabinleri yapıyorduk. Paslanmaz atölyesinde boya kabinleri imal ediyorduk. Bir gün bana dediler ki Renault’a gelmek ister misin? Tamam dedim. Ve İstanbul’a gittim. İşte o gün başladı macera. Ama Renault’un farklı birimlerinde çalıştım. Benim kadar rotasyon yapmış başka çalışan var mıdır özel sektörde bilinmez. Her iki veya üç senede bir birim değiştirdim.

    Yetkili Servis güvencesi ve oto sanayi pazarının uygun fiyat politikasını birleştiren Auto Grouppe Car Services’ten bahseder misiniz? Auto Grouppe ilk çıkış hikâyesi nasıl başladı?

    Ben, Renault’un Satış Direktörü iken de hep şu eksikliği hissettim. İnsanlar maalesef maddi sebeplerle, eskisi gibi yetkili servislerle devam etmek istemiyorlar. Çünkü pahalı biraz. Ve almış olduğunuz hizmet en nihayetinde servis hizmeti. Doğrusunu söylemek gerekirse markaların istemiş olduğu standartların maliyeti burada en büyük fiyatı arttıran sebeplerden bir tanesi. Oysa bunlara gerek yok. Tek marka satış sonrası işlemi yapmak için bu denli büyük yatırımlar ister istemez müşteri fiyatlarına yansıyor. Auto Grouppe tamamen bu düşünceden çıktı. Ben piyasada böyle bir açık olduğunu düşünüyorum. Ne ana bayiler kadar yüksek donanımlı, maliyetli, pahalı, ne de sanayi siteleri gibi güvensiz. İkisinin tam arasında, optimum fiyatları, uygun maliyetlerle, iyi hizmeti, daha böyle fiziksel anlamda derli toplu ama İtalyan olmayan mobilyalarla sunan bir servis zinciri. Bu servis zincirinde mobilyalarımız dediğim gibi İtalya’dan gelmiyor ama cihaz ekipmanlarımızın bir yetkili servisten hiçbir eksiği yok. Kalibrasyonlarımızın, düzenli kontrollerinin, saha ziyaretlerinin, personel eğitimlerinin hiçbir eksiği yok. TSE den alınmış 12047 M1 yetkimiz var. Dolayısıyla sadece garantisi bitmiş araçlara değil aynı şekilde garanti kapsamındaki otomobillere de garantisini bozmadan işlem yapabiliyoruz. Bizim bütün personellerimizin mesleki yeterlilik belgesi vardır örneğin. Pek çok yetkili serviste olmaz bu. Bütün Auto Grouppe servislerimiz, belli bir metrekarenin üzerinde, müşteri memnuniyetini ilke edinmiş, elemanları eğitimden geçmiş servislerdir. Biz yatırımızı teknolojiye ve elemanlarımıza yapmayı tercih ettik.

    Renault Mais Satış ve Şebeke Direktörü olarak başarılı işler gerçekleştiren güçlü bir lideri izledik. Şuanda Auto Grouppe Car Services Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak görev alıyorsunuz.  Peki, sizce yönetici olmak mı, patron olmak mı?

    Her ikisinin de kendisine göre avantajları ve dezavantajları var. Tabi şimdi ülkenin bulunmuş olduğu ekonomik şartlarda büyük bir şemsiyenin altında sadece ticaretle uğraşmak güzel bir şey. O zaman ne para düşünüyorsunuz, ne ekonomi düşünüyorsunuz sadece ticarete odaklanabiliyorsunuz. Ama kendi şirketinizi işlettiğiniz zaman bunların hepsini hem öğreniyorsunuz, hem uyguluyorsunuz. İş sadece işi yapmak değil aynı zamanda bütçeleri yönetmek, ondan sonra daha iyi hizmet vermek, müşteri memnuniyeti olmazsa olmazınız. Bunların hepsini birden sağlamanız lazım ki o düzen devam edebilsin.



    Auto Grouppe Garantili Servis Hizmetlerinden biraz bahseder misiniz? Müşteriye faydaları nelerdir? Müşteri neden Auto Grouppe tercih etmeli?

    Perakende müşteri için, biz Türk Standartları Enstitüsü tarafından onaylanmış eşdeğer yedek parça ile hizmet veriyoruz. Bakın eşdeğer parça şu demek, Bursa’da ki aynı fabrikada, aynı hatta üretilmiş iki tane parça düşünün, aynı personel üretmiş bu parçaları. Yedek parçanın bir tanesi alınıp bir markanın kutusuna konuluyor, diğeri de alınıp o üreten firmanın kutusuna konuluyor. Markanın kutusuna konan, buradan Avrupa’ya ihraç olmuş gibi oluyor. Faturalar üstüne biniyor, sonra Avrupa’daki ana merkez Türkiye’deki distribütörüne bunu göndermiş oluyor. Distribütör bunu alıyor bayiye gönderiyor. Fiyatlar bir hayli farklı oluyor. Biz ise diğer kutudaki üreticinin kutusundaki yedek parçayı alıyoruz direk bayimize gönderiyoruz. Arada çok ciddi bir fiyat farkı var. İki yetkili serviste olan cihaz ekipmanların tümü bizim servislerimizde de var. Müşteri niçin daha fazla para ödeyerek, benzer hizmet alacağı bir yere gitsin ki? Mesleki yeterlilik belgesi olmayan elemanımız yok. Daha ne olsun ki?

    Dünya genelinde ‘çip krizi’ nedeniyle markalar ve distribütörler zor zamanlar yaşadı. Sizce kriz ne zaman çözümlenir? Neden kaynaklandı? Bu süreç servisleri nasıl etkiledi?

    Önce pandemi 2020’de, hemen arkasından çip krizi 2021’de otomotiv sektörünü hakikatten zorladı. Tabi üretim âdeti azalınca markaların, bunu çok da Türkiye’ye vermek istemediler. Yeterli sayıda otomobil bulunamamasın ana sebeplerinden bir tanesi Türkiye’deki vergi sistemi aslında. Otomobil üretiliyor bir yerlerde, ama markalar araç başına daha fazla para kazandıkları ülkelere o otomobilleri gönderiyorlar. Türkiye’de satıldığı zaman yüzde 20 kar elde ediyorsa, Almanya’da satıldığında daha fazla olunca o tarafa kaydırıyorlar arabaları.
    Üretim krizi bu. 2022 senesinde ben aynen devam edeceğini düşünüyorum. Hatta 2021 senesinden daha kötü olacağına dair duyumlar var. İlk 6 ay otomobil bulunurluğu olmayacak. Bu da şu demek, sıfır otomobil yeteri kadarıyla olmayınca ikinci ellere daha fazla talep gelecek. Kiralama firmaları ellerindeki otomobilleri değiştiremeyince bu otomobillere iyi bakmak isteyecekler. Dolayısıyla servis ziyaretleri sıklaşacak. Bu satış sonrasına pozitif yansır diye düşünüyorum.
    Auto Grouppe servis zincirleri özellikle bu işlerden karlı çıkarlar diye düşünüyorum. Çünkü insanlar garanti veren yerlere gitmek ister. Biz yaptığımız işin Türkiye genelinde 1 sene garanti veriyoruz. Özellikle büyük kiralama firmalarından bahsediyoruz. Perakende müşteri, artan otomobil fiyatını ne kadar karşılayabilir. Zaten araba yok, markalar kampanyalar yapmıyor doğru dürüst. Araç olmadığı için bu sebepten dolayı perakende müşterinin araç değiştirmesi çok zor. Onlar da servis ihtiyaçlarını ertelemeden yerine getireceklerdir.
    Çip krizi, yedek parçanın nasıl etkiledi? Doğrusu etkiledi gerçekten. Sıfır otomobil tarafındaki kadar olmasa bile, yine de yedek parça tarafında da etkilenme oldu. İstediğimiz her parçayı rahatlıkla bulabilir halde değiliz. Temrin süreleri uzadı, ama hiç mi yok hayır. Mutlaka çözülebiliyor. A markasında yoksa B markasında tedarik edebiliyoruz.

    Enflasyonla mücadele zorlaşırken, ekonomik koşulları ve gidişatı değerlendirebilir misiniz? Yetkili Servislerde rakamları yükseltirken, bayilerinizi devamlılık için zorladı mı? Garantili servis hizmetleri güvencesi veren TSE 12047 standartına uygun özel servislere sizce talep artar mı?

    Fiyatlarda artış oldu Özen. Şöyle söz gelimi. Madeni yağ, yağ fiyatları son 2 aylık süreçte inanılmaz arttı. Hatta Aralık ayının 5 ‘i ile 25’i arasında fiyat veremez olduk. Öyle düşün Çünkü her gün zam geldi neredeyse. Şimdi sen elinde bir miktar var, bu malı fiyatlayıp bayiye veriyorsun, bayi alıyor sen o stoğunu yerine koymak zorundasın. Dönüyorsun tedarik yapmaya çalışıyorsun, yağ yok. Olsa da zaten o fiyatta değil. Dolayısıyla yağ fiyatlarında özellikle çok oynak Aralık ayı fiyatları oluştu. Yavaş yavaş yerine oturacaktır diye düşünüyorum. Aynı şekilde ikinci ellerde problem oldu. Aynı şekilde yedek parçada sıkıntı oldu. Auto Grouppe bayilerimizle birlikte ikinci el organizasyonu yaptık. Biz Ocak ayının ortasından itibaren ikinci el tedariği yapmaya başlayacağız. Reklamlarda duyacaksınız zaten. Ocak ayının sonunda da yapmış olduğumuz ikinci el tedariğini de yavaş yavaş satmaya başlayacağız. Önce stok oluşsun istiyoruz. Dolayısıyla piyasayı çok yakından takip ediyoruz. Ocak ayının sonuna doğru ortamın biraz daha stabil hale geleceğini, Şubat ayında da küçük küçük ritmini almaya başlayacağına inanıyorum.

    Servis ödemesinde, alışık olduğumuz nakit ödeme ve kredi kartına ihtiyaç kalmadan çözümlediğiniz finans paketi hakkında bilgi verebilir misiniz? Sizce, gelecek yıllarda çok sık duyacağımız bir ödeme sistemi diyebilir miyiz?

    Otomotiv sektörü yaklaşık 45 yıldır aynı zeminde devam ediyor. Bakın, bir yetkili servisler var, bir sanayi var. Artık yavaş yavaş yeni şeyler gelmesi lazım. Araya garantili servis zincirleri giriyor. İnanın bana gelecek 5 yılda bu tarz oluşumlar, çok güçlenecekler Türkiye’de. Bütün dünyada böyle zaten. Tabi bunları yurt dışına alıp buraya getirirken, bir de müşteriye farklı, pratik finansal alternatifler sunabilmek lazım. Yaptığımız şey çok basit. Ne kredi kartı, ne nakit. 12 aya kadar 1000 tl üzerindeki bütün harcamalarını vadelendiriyoruz. 12 aya kadar sıfır faiz ile vadelendiriyoruz, 36 aya kadar vade farkı koyarak taksitlendirebiliyoruz. Anlaşmış olduğumuz finans kuruluşları var. Bunlar aslında müşteriye bir nevi finansman paketi satıyorlar sadece. 12 aya kadar olanını Auto Grouppe olarak biz karşılıyoruz. Üstünü müşteri karşılıyor. Kurguladığımız sistem bu.

    Satış Sonrası Servis Hizmetleri pazarındaki yerinizden ve hedeflerinizden biraz bahsedebilir misiniz?

    1 senelik firma olarak çok hızlı büyüdük. 2021 yılında 40 bayi sözleşmesi imzaladık. 2022 senesinde hedefimiz 90 üzerine çıkmak. Ben istiyorum ki Türkiye’nin her yerinde Auto Grouppe olsun, 2022’nin sonunda. Şu anda Türkiye nüfusunun %67’sini karşılıyoruz. Büyük illerde olduğumuz için böyle. Toplam 44 bayi, 90 bayiye çıktığı zaman Türkiye nüfusunun %95’ini karşılamış olacağız zaten.

    Eylem planlarınızı sorsam

    Müşterinin aynı sene veya üç sene içinde her geldiğinde ilave iskonto oranlarından faydalanabileceği sistem bu. Ayrıca yedek parçada söz gelimi, memnun olduğu marka ile devam etmek isterse aynı yedek parçadan alabileceği iskonto sistemi bu. Callcenter ile müşteri memnuniyetini sorguluyoruz. Telefon açmaya başlıyoruz insanlara. Serzenişi olan müşteri var ise bunlarla ilgili bayilerimize gerekli uyarıları yapıyoruz. Düzenli ziyaretler başladı. İşlerimiz Yetkili Servis havasında ilerliyor. 2022 senesi, bütün bunların tamamlandığı sene olacak.

    Biraz Franchise hizmetinizden bahsetmek isterim. Gelen talepleri güçlü bir ekip değerlendiriyordur eminim. Birkaç ismi ben de tanıyorum, duayen diyebiliriz kendileri için. Otomotiv sektörüne, pazara ve servis mutfağına hâkim olmak oldukça önemlidir. Peki, Franchise talep eden iş ortaklarınız hangi aşamalardan geçerek değerlendirilmektedir?

    İnanın bana Özen hanım, eğer gelen bütün talepleri kabul etseydik şu an 120 bandında bayi civarında olurduk. İstiyoruz ki belli bir fiziksel büyüklük olsun, belli bir bayi kültürü zihniyeti oluşsun, istiyoruz ki TSE’nin eksiksiz bütün taleplerini karşılayabilelim, bu servislerde. İsteriz ki bu insanların sadece yani müşteri memnuniyetine inanmış, perakendenin gücünü bilen, perakende müşteri ile çalışmak isteyen, bir bayi teşkilatı kurgulansın. Çünkü işin içinde filo olmalı ama en nihayetinde otomobil işi perakende işidir. Bu bayilerle yarın müşteri içeri girdiğinde otomobil ile alakalı neye ihtiyacı var ise hepsini karşılayabileceğimiz bir Auto Grouppe zinciri planlıyorum. Yani sadece servis değil, kiralama da yapıyoruz, Ocak ayının başında ikinci el işi de yapmaya başlayacağız, ileride Auto Grouppe Sigorta, Kasko satıyor olacağız. Bayi teşkilatımız bunların hepsine adapte olabilmesini isteriz.

    Uluslararası geçiş ile ülkemizin sınırları dışına çıkmayı planlıyor musunuz? Türkiye dışında bayiniz olacak mı?

    Türkiye dışında bayimiz olacak. Azerbeycan’da, Auto Grouppe teşkilatı kurgulanmaya başlanacak.

    Ben Kıbrıs diye duydum.

    Kıbrıs ile görüşmemiz oldu ama sağdan direksiyon olması nedeniyle hakikatten zorlukları var. Ama Kıbrıs, Azerbaycan ve Almanya’ya göre daha kolay. Yine de Kıbrıs’ta bahar gelmeden 2 tane bayimiz olacak.

    İlk yerli Otomobil TOGG (Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu) mühendislik çalışmalarında elektrikli platform, ileri sürüş destek sistemleri (ADAS), modüler teknoloji ile sıfır emisyon değerine sahip olması planlanıyor. Elektrikli otomobillerin, otomotiv endüstrisinde önemli etken olduğunu artık hisseder gibiyiz. TOGG pazardaki yerini alabilir mi? TOGG hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum.

    Gurur duyarız hakikatten. Bütün dünyanın takip ettiği, yeni otomobil sektörünün yönlendiği elektrikli modellerde Türkiye’nin markasının olması hepimize mutluluk katar. Belki şeyi konuşuyor olmak lazım. Fiyat rekabeti nasıl sağlanacak, milyonlarca araç üretilen başka markaların otomobilleri ile bizim burada daha kısıtlı adetli ürettiğimiz TOGG’umuzun fiyat rekabeti nasıl sağlanabilir? Birim başına düşen maliyet başka taraflarda çok düşük iken, TOGG’da yüksek kalabilir ilk başta. Onu nasıl dengeleyecekler, onu görmek lazım. Fiyatı çok önemli. Çünkü çok fazla rakip var. Onlar Türkiye’ye gelecekler şüphesiz.
    Bursa’da, Kocaeli’nde üretilen otomobiller de elektrikli araca dönmek zorunda. Avrupa’ya ihracat yapıyorlar çünkü. O zaman Türkiye’de elektrikli adetleri de çok hızlı artacak. Fabrikalar elektrikli üretiyor olacaklar. TOGG, bunlarla nasıl rekabet edecek. Onu hep beraber göreceğiz. Son derece mutluyuz, destekliyoruz. O çok net.

    TOGG, şuanda hedeflediği pazara ulaşabildi mi sizce?

    Araba 2022n’in sonuna doğru belli adet ile çıkmış olacak diye biliyorum. Çok yakın arkadaşlarım, orada çalışan. 2023’ün Mayıs ayında da ilk TOGG‘ları yollarda görmeye başlayacağız. Yani imaj olarak Türkiye’de çok kuvvetli. İnsanlar çok inanıyor ve çok istiyorlar bu işin olmasını. Uluslararası arena da yansımaları nasıl, henüz ondan tam emin değilim.

    Bir mühendis olarak kendi aracınızı üretmek ister miydiniz?

    Kendi aracımı üretmem çok mümkün olmasa da, kendi aracımı getirmek tabi ki isterim. Benim hayatım, distribüsyon ile geçti. Dolayısıyla ben yarın öbür gün, Auto Grouppe bünyesinde isterim ki biz otomobil de satıyor olalım.

    Herkes başarınızın sırrını sorar, esas soru o tempoya dayanmak için nelerden vazgeçtiniz?

    İzmirliyim ama uzun zamandır İstanbul’da yaşıyorum. Benim ailem, kızım İzmir’de. Aile hayatının bir kısmından vazgeçmek zorunda kaldı, Barış Özkan. Herkesten biraz daha fazla vakit ayırmak zorunda kaldım işime. Biraz daha fazla seyahat etmek durumunda kaldım. Hele bu Auto Grouppe’un kuruluş aşamasında, tam pandemi zamanıydı. Herkes evinde otururken, Barış Özkan Türkiye‘yi bir iki defa dolaştı. Öyle diyebilirsiniz rahatlıkla. Barış Özkan, belki daha fazla kendisine ve çok sevdiklerine vakit ayırabilirdi. Bazılarından biraz feragat etmek zorunda kaldı, öyle diyebiliriz.

    YORUMLAR

    • 3 Yorum
    • İsmail alkan
      2 yıl önce
      Çok güzel konu ve röportaj olmuş..
    • Mutlu Koca
      2 yıl önce
      Harika , Barış ÖZKAN beyi Renault Maisten tanırdım çok güzel bir işe imza atmış , güzel bir söyleşi olmuş. Ellerinize sağlık .
    • Hasan dursun
      2 yıl önce
      Güzel bir başarı hikayesi tebrikler