'Meme cerrahisi sonrası lenfödem gelişme sıklığı yüzde 25'

    Fizyoterapist Volkan Öztükel, lenf sıvısının lenfatik dolaşımın doğuştan veya sonradan gelişen nedenlerle bozulması sonucu dokuda birikmesi olarak tanımlanan lenfödemin, meme cerrahisi sonrası gelişme sıklığının yüzde 25 olduğunu söyledi. Lenfödemin en etkin tedavisinin de manuel lenf drenajı olduğunu belirten Öztükel, "Bu yöntemin özel eğitimini almış fizyoterapistler tarafından uygulanması hastaların yaşam kalitesini artırıyor" dedi.

    'Meme cerrahisi sonrası lenfödem gelişme sıklığı yüzde 25'
    06 Ekim 2023 - 15:58 - Güncelleme: 06 Ekim 2023 - 16:02

    Kent Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği fizyoterapisti Öztükel, meme kanseri farkındalık ayı kapsamında lenfödem tedavisinde mesleğinin önemine dikkat çekti. Öztükel, istatistiklere göre her 8 kadından birinde meme kanseri görüldüğünü, meme kanseri ameliyatı olan ve koltuk altı lenf bezlerine müdahale edilen her kadının lenfödem riskiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti. Nitekim lenfödem gelişen hasta sayısının azımsanmayacak sayıda olduğunu ifade eden Öztükel, "Lenfödemin en önemli belirtisi, etkilenen kolun şişmesidir ki bu diğer kolun birkaç katı kadar olabilir. Koltuk altı lenf akımının olmaması sonucu kolda şişmenin yanında ağrı, ağırlık hissi olur, bu da meme kanserli hastanın yaşam kalitesini düşüren bir komplikasyondur. Ancak hastalar çaresiz değildir, çaresiz kalmamalıdır" diye konuştu.
    ""
    'HASTALAR ÇARESİZ DEĞİL'

    Öztükel, lenfödemin tedavisinin olduğunu, burada şişliği indirip tekrar oluşmasını önlemeye çalışmanın amaçlandığını söyledi. Bu tedavinin, lenfödem drenaj masajı ve diğer uygulama modüllerinin birlikte uygulanması şeklinde olduğunu belirten Öztükel, "Ancak, lenfödem drenajı tedavisini uzman fizyoterapistler yapacak olsa dahi hastaların doktorlarından tedavi için onay almaları gerekir" dedi. Lenfödem tedavisinin başarılı sonuç verdiğini ancak zaman alıp hastanın sabırlı olması gerektiğini de vurgulayan Öztükel şu bilgileri verdi:

    "Elbetteki tedavinin ne kadar süreceği hastanın kolunun ne kadar süre önce şiştiğine bağlıdır. O yüzden de ameliyat öncesi hastalar lenfödem konusunda bilgilendirilmeli, gelişmesi halinde tedavisini geciktirmemesi sağlanmalıdır. Bu tedavinin başarısını da artırır. Özellikle ödemi azaltmak için en önemli uygulama lenf drenaj masajı, bir başka deyişle manuel lenfatik drenajdır. Cilt yüzeyine elle yapılan yavaş, hafif ve ritmik bir masajdır. Lenf sıvısının akışını hızlandırıp şişkinliği azaltmak için yapılır. Bu tedavi bandajlama, bası giysisi, kompresyon (sıkıştırma), bantlama, kişiye özgü egzersiz gibi uygulamalarla desteklenir. Lenfödem drenajı özel eğitim gerektiren bir uygulamadır, bu eğitimi almış fizyoterapistler tarafından uygulanması hastaların yaşam kalitesini artırır. Tabii ki tedavinin başarısının devam etmesi için hastanın da doktoru tarafından belirtilen noktalara azami dikkat etmesi gerekir."(DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum