• Reklam

Hastanede rahibelerin kullandığı dikiş makineleri sergileniyor

İZMİR'in Konak ilçesi Alsancak semtinde bulunan ve 156 yıllık bir tarihi olan Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi'nin kültürel değeri olan eserleri, hastane yönetimi tarafından korunuyor. 1857 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen hastanenin o dönemlerinden kalan ve rahibeler tarafından hastane için gerekli olan perde, çarşaf, personel kıyafetleri gibi ihtiyaçların dikiminin yapıldığı dikiş makinaları hastanenin başhekimliğinde sergileniyor.

Hastanede rahibelerin kullandığı dikiş makineleri sergileniyor
23 Haziran 2023 - 11:08 - Güncelleme: 23 Haziran 2023 - 11:11

İzmir'de, 1857 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen ve Fransız Hastanesi olarak hizmet veren Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi, 1978 yılında imzalanan protokol ile Fransız Hükümeti tarafından Türk Hükümetine devredilerek Sağlık Bakanlığı'na tahsis edildi. Fransızlar tarafından yönetildiği dönemde tüm hastane personeli Fransızlardan oluşurken, hemşire olarak hastanede çalışan rahibeler, aynı zamanda hastane için gerekli olan perde, çarşaf, personel kıyafetleri gibi ihtiyaçları dikiş makinaları ile üretiyordu. Günümüzde halen çalışır durumda olan dikiş makineleri hastane yönetimi tarafından korunuyor. Ayrıca hastanenin orijinal yer döşemeleri olduğu gibi günümüze gelirken, daha önce şapelde kullanılan oturma bankları da ziyaretçilerin bekleme noktasında kullanılıyor.

'KÜLTÜREL HAZİNELERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ'

Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi'nin tarihi bir hastane olduğunu belirten Başhekim Op. Dr. Cenk Sinan Atalay, "Hastanemiz ilk yapılış tarihi 1857 ve çok eski, tarihi bir hastane. Fransız Hükümeti'nin yaptırdığı bir hastane olarak hizmete başlıyor. 1908 yılında geçirdiği yangın neticesi ile yeniden restore edilerek hizmet vermeye devam ediyor" dedi.

Tarihi bir hastanede görev yapmanın çok keyifli olduğunu ifade eden Başhekim Atalay, "Ayrı bir ambiyansı olduğunu hastaneye girer girmez anlıyorsunuz.  Bankların eski hastanemizin içerisinde yer alan şapele ait olması, çevremizde böyle objelerin olması bile o tarihi yaşatmak anlamında ayrı bir keyif veriyor. Tarihi bir yapı olmasından dolayı elimizde kalan önemli objeleri koruyoruz, bakımını yaptırıyoruz ve kültürel hazinelerimize sahip çıkıyoruz" dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum