• Reklam

Sokak hayvanları için İzmir Veteriner Hekimleri Odası ile iş birliği

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, 'Sahipsiz Sokak Köpeklerinin Rehabilitasyon Hizmeti Projesi' kapsamında sokak hayvanlarının kısırlaştırmanın yanı sıra kuduz aşısı, parazit ilacı uygulaması ve işaretlenmeleri konusunda İzmir Veteriner Hekimleri Odası ile iş birliğine başladı. Projeyle her ay 500 köpeğin kısırlaştırılmasının hedeflendiği bildirildi.

Sokak hayvanları için İzmir Veteriner Hekimleri Odası ile iş birliği
12 Mart 2022 - 12:05 - Güncelleme: 12 Mart 2022 - 12:06

Sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesini engellemek, hayvanların refahını ve toplum sağlığını korumak için kısırlaştırdığı sokak hayvanı sayısını son üç yılda üç kat artıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Sahipsiz Sokak Köpeklerinin Rehabilitasyon Hizmeti Projesi'ni hayata geçirdi. Projeyle sokak hayvanlarının kısırlaştırmalarının, kuduz aşılarının yapılması, parazit ilaçlarının uygulanması ve işaretlenmeleri için İzmir Veteriner Hekimleri Odası ile iş birliğine gidildi. Projenin hayata geçirilmesi için Kültürpark'ta düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Barış Karcı ve Şükran Nurlu, İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önceki dönem Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bürokratları, CHP İzmir il yöneticileri, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, sivil toplum kuruluşları, oda, birlik ve kooperatif başkanları, muhtarlar ve hayvan severler katıldı.

'ÇALIŞMALARIMIZ İVME KAZANACAK'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, törendeki konuşmasında, "Bizi batıdan ayıran en önemli meziyetlerimizden, erdemlerimizden biri emin olun ki bu can dostlarımıza sahip çıkma konusundaki vicdanımızdır.  Projeyle bu şehri birlikte paylaştığımız can dostlarımız için tarihi bir adım atıyoruz" dedi.

'AYDA 500 KÖPEĞİN KISIRLAŞTIRILMASINI HEDEFLENİYOR'

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki 'Koordinasyon Merkezi' aracılığıyla yürütülen bu projenin birçok yenilik içerdiğini belirten Başkan Soyer, "Bu proje ile can dostlarımız kulak küpesi ve mikroçip ile işaretlenerek anlık takip altına alınabiliyor. Hastane veya polikliniklere nakilleri yapılıyor. Protokolümüz kapsamında ayda 500 köpeğin kısırlaştırılmasını hedefliyoruz.  Köpeklere aynı zamanda kuduz aşısı ve parazit ilacı uygulaması yapılacak. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında İzmir genelinde hayata geçireceğimiz bu uygulamaya, sokak köpeği nüfusunun yoğun olduğu ilçelerimizden başlıyoruz" diye konuştu.

'37 BİN METREKARELİK ALANA 1500 KÖPEK KAPASİTELİ TESİS'

Başkanı Soyer göreve geldiklerinden bu yana kısırlaştırılan sokak hayvanı sayısının üç kat arttığına dikkat çekti. 2019'da 5 bin 503 olan kısırlaştırma sayısının, 2021 yılında 16 binin üzerine çıktığına değinen Soyer, yapımı devam eden yeni birimlerin hizmete alınması ve başlattıkları 'Sahipsiz Sokak Köpeklerinin Rehabilitasyon Hizmeti' projesi sayesinde bu sayının daha da artacağına dikkat çekti.

Bornova Gökdere'de, yaklaşık 21 milyonluk yatırımla Avrupa standartlarında, rehabilitasyon ve sahiplendirme merkezi kurduklarını aktaran Soyer, konuşmasını devamında, "Çok yakın bir zamanda da hep birlikte inşallah açılışını yapacağız. 37 bin metrekarelik alanda kurulan, bin 500 köpek kapasiteli bu tesisimize kaybettiğimiz usta yazar Bekir Coşkun'un köpeği Pako'ya atfen onun adını vereceğiz" dedi.

'İZMİR OLARAK YİNE ÖNCÜYÜZ'

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan da "Bu protokolün Türkiye'de bir örneği yok. Küçük çaplı yapılan işlemler var. Bize ve belediyemize Türkiye'nin birçok belediyesinden fikir soruyorlar. Nasıl yapıyorsunuz diye görüş alıyorlar. İzmir olarak yine öncüyüz. İzmir olarak gurur duyuyoruz" dedi.
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum