Kimliğinin fotokopisi ile dolandırıcılık yapıldı, 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı 

    Kimliğinin fotokopisi ile dolandırıcılık yapıldı, 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı 
    05 Mayıs 2021 - 14:06
    Bahri Karataş (KHA) 

    Malatya'da yaşayan 2 çocuk sahibi  62 yaşındaki emekli İhsan A., gerçek kimlik fotokopisinin üzerine başkasının fotoğrafının yapıştırılmasıyla, kimlik bilgileri kullanılarak dolandırıcılık yapıldı.4 yıl 2 ay hapis ve 10 bin TL  adli para cezasına çarptırıldı. 

    Olay üç yıl önce meydana geldi. Kışın Malatya'da yazın da Mersin'de yaşayan 62 yaşındaki iki çocuk iki torun sahibi emekli İhsan A.'yı İzmir Tire İlçesinden bir polis memuru cep telefonundan aradı. Polis memuru, cep telefonuyla bir siteden hesap açıp açmadığını sordu. Yaşlı adam hesap açmadığını söyledi. Aynı gün de bir banka şubesi tarafından arandı. Bankada kendisine kimlik fotokopisi gösterildi. İhsan A.,kimlik bilgilerinin başkaları tarafından ele geçirilerek kullandığını, kimlik fotokopisindeki fotoğrafın kendisine ait olmadığını, internet sitesi hesabının kapatılmasını istedi. Banka da hesabı kapattı. 

    İhsan A.'nın kimlik fotokopisi üzerine fotoğrafını yapıştıran dolandırıcı, internet sitesi üzerinden 5 bin TL'ya telefon sattığı ilanını verdi.

    İlanı gören C.B., kendisini uzman çavuş olarak tanıtan kişi ile whatsapp üzerinden yazıştı. Bu kişinin kimlik fotokopisini gönderdiğini ve banka hesap numarasına 5 bin TL EFT yaptığını ve ürünün kendisine gelmeğini, bir daha da bu kişiye ulaşamadığını, dolandırıldığını belirtip şikayetçi oldu. 

    Dolandırıcının kimlik fotokopisi üzerine fotoğrafını yapıştırdığı İhsan A., hakkında Bakırköy 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 

    Hakkında dava açılan İhsan A., Malatya' da talimatla ifade verdi. Üzerine atılı suçlamayı kabul etmedi. Mahkeme yargılama sonunda İhsan A.'yı 4 yıl 2 ay hapis ve 10 bin TL Adli  para cezasına çarptırdı. 

    İhsan A., avukatı Namık Kemal Güney aracılığıyla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne duruşmalı yapılmak üzere karara itiraz etti.

    Avukat Namık Kemal Güney, itiraz dilekçesinde müvekkilinin suçsuz olduğunu, kimlik fotokopisi üzerine fotoğrafını yapıştıran ve cep telefonunu kullanan dolandırıcı kişinin yabancı uyruklu R.T.M., olduğunu ve bu kişi hakkında,somut gerekçeler belirtilmeden, savcılık tarafından kovuştutmaya yer olmadığına dair karar verildiğini vurguladı. Avukat Güney, "Müştekinin görüştüğü kişiye ait hattın R.T M., isimli kişiye kayıtlı olduğu belirtilmesine rağmen, bu kişi hakkında tahsilatı yürütülerek yetersiz ve somut gerekçeler olmadan mahkumiyet hükmü kurulması hukuka ve hakkaniyete aykırıdır. İnternet sitesinden müştekinin irtibat kurduğu kişinin hesap açtığı tarih sorulmamış, hesabın açıldığı bilgisayar ya da cep telefonunun Ip bilgileri araştırılmamıştır. Müvekkilim adına açılmış olan internet sitesi hesabı, üyelik sözleşmesi ve imza kendisine ait değildir. Sözleşmede müşteri adresi olarak Gelibolu / Çanakkale belirtilmektedir. Oysa müvekkilim adresi kışın Mersin'de yazın da Malatya Hekimhan'a bağlı köyde kalmaktadır. Müvekkil eğer üzerine atılı Nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemiş olsaydı zaten tutuklu olmadığı için kendi isteğiyle mahkemeye gidip ifade vermezdi. Kendisi bugüne kadar karakol yüzü dahi görmemiştir. Aynı suçtan Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hakkında kovuştutmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir." dedi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum