• Reklam

İzmirspor Başkanı, Manşet Türkiye'ye konuştu

1967-1968 1. Lig’de şampiyon, yine 1979-1980, 1988-1989, 1997-1998 yıllarında 3. Lig’de şampiyon olan, 10 sezon şu anki Süper Lig, o zaman ki 1. Lig’in ilk golünü atan, ilk galibiyetini alan İzmirspor Kulübü Derneği Başkanı Nedim Topaloğlu sorularımızı yanıtladı.

İzmirspor Başkanı, Manşet Türkiye'ye konuştu
03 Mayıs 2022 - 16:23
* Öncelikle Nedim Topaloğlu kimdir, biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1971 Malatya doğumluyum. İlkokul ve ortaokulu Malatya’da okuyup, 1983-84 yıllarında İzmir’e gelip, Eşrefpaşa Lisesi mezunlarından oldum. Liseden mezun olduktan sonra ticarete atıldık. Üniversiteyi çok istememe rağmen olmadı. Ticaretle uğraşıyorum, spor kulübünde yöneticilik yapıyorum, ayrıca CHP Karabağlar Meclis Üyesiyim, Karabağlar Belediyespor Başkanlığını yapmaktayım, İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkan Vekiliyim, 46 ilin birleşimi Anadolu Birliği Derneği’nin Başkan Vekiliyim, İzmirspor Kulübü’nün Başkanlığını yürütüyorum, Karabağlar Meclisinde Spor Komisyonu Başkanlığını yürütüyorum.

* Aslında siyasi, sosyal ve spor alanlarında oldukça aktif görevlerde yer alıyorsunuz. Bu kadar çok kimliğe yetişebiliyor musunuz?

Aile şirketimizi ailem yönetiyor. Son 3 yıldır bu şekilde yönetimi sağlıyoruz. Yetişiyorum, daha doğrusu yetişmeye çalışıyorum, insanlara yardımcı olmayı çok seviyorum. Diyelim ki bir yerde yorulduğum zaman, ikinci bir yere gittiğim zaman dinleniyorum. Severek yaptığım için mutluyum. 

* İzmirspor, 1923 yılında Eşrefpaşa semtinin önde gelenleri tarafından ilk kez Altınay adı ile turuncu-siyah renklerle kuruldu. 23 Ocak 1931 yılında İzmirspor adıyla oynadığı maçı 5-0 kazandı. Türkiye Birinci Ligi’nde resmi maç oynayan ilk kulüp unvanına da sahip.

İlk resmi golü atan aynı zamanda. Özcan Altuğ atmıştır ilk golü.

* Evet doğru.. Köklü bir geçmişi olan İzmirspor ile yollarınız nasıl kesişti? Spor geçmişiniz var mıydı?

Ben lise 1’e giderken, mahallemizde gençler, arkadaşlarla, aynı yaş grubu ile birlikte gayri federal takım kuralım dedik. Bunu da ilçemizin adını koyalım, memleketimizin adı olsun diye Arapgil Sporu kurduk ve başkanlığını yaptım. O zamanlar harçlıklarımızdan biriktirerek top aldık, forma yaptırdık, hemşeri iş insanlarına gidip yardım topladık, böyle bir takım kurduk. Fiziki şartlardan dolayı, bölgemizde o zaman halı saha yoktu, çamurda top oynuyorduk. Belli bir zaman devam ettirdik, sonra bıraktık. Turnuvalara katıldık. 2002 -2011 yılları arasında Bozyaka Spor’da semtimizin takımında yöneticilik yaptım. 2011’de Süper Amatör Ligde mücadele ettiğimiz Özyeşiltepe Takımının adını Bozyaka Yeşiltepe ile değiştirdik. Ben başkan oldum. 2 yıl Süper Amatör Ligde mücadele ettik ve 2.ci yılında Bölgesel Amatör Lige çıkarttık takımı. Bütçemiz yetmeyince, şu anda Altınordu A.Ş. Başkanı olan Seyit Mehmet Özkan’a kulübü verdik. 1 yıl Bozyaka Yeşiltepe olarak devam ettirdi, 2 yıl Gümüşordu olarak, daha sonra kulübü Aliağa’ya verdi. Şu anki Aliğa, o takımdır. 2010 yılında, Özyeşiltepe’nin Başkanı Çetin Hamzaçevik yani Balıkçı Sebo diye tanır herkes onu. Sebo abi, ‘Gel seni İzmirspor’a üye yapalım, ileride başkan olursun‘ dedi. ‘ Abi ben öyle bir şey düşünmüyorum’ dememe kalmadı, biz 3 arkadaş İzmirspor kulübüne müracaat ettik. Diğer 2 arkadaş üye oldu, benim üyeliğim redodedildi. Mücadeleyi severim. Önünde sonunda bu kulübe başkan olacağım dedim. 



Daha sonra 2012 yılındaki başkan Emin İşletir, beni çok fazla tanımamasına rağmen kulübe üye yaptı. 2014 senesinde kongre oldu, kongrede Emin abinin başkanlığında bizde yönetime girdik. Karşımızda efsane başkan Cemal Dönmez vardı. Cemal Dönmez’e karşı galip geldik ve seçimi biz kazandık. 2014 yılından 2017 yılına kadar başkan vekili olarak görev aldım. 2017’de kongrede biz de aday olduk, Mustafa Gürkan seçimi kazandı. 2019 yılında tek liste olarak aday olduk. Emin abi ile oturduk ve kulübe sahip çıkmamız gerektiğini konuştuk. Emin abi başkan ve arkadaşlarımız ile tekrar seçime girdik, biz kazandık. 2 yıl yine başkan vekilliği yaptım. 
İzmirspor, ilklerin takımı deriz her zaman. İşitme engellilerin futbol milli takımı hocasını, İzmirspor’a teknik sorumlu olarak getirdik. 6 işitme engelli, İzmirspor’da oynadı, bir sezon. 
Daha sonra, pandemi başladı ligler tatil oldu. 1 yıl sonra kısa bir lig oynandı. 2021 yılında Temmuz ayında kongre toplandı. Başkan vekili Mehmet Akar, Yönetim Kurulu Üyemiz Doğukan Baş, Hakan Akan, Serkan Ceran, Cihan Demir ile 12 kişilik yönetim kurulunu oluşturduk. 3 Temmuzda tek liste olarak seçimi kazandık.

* 3 Temmuz 2021 yılında siz ve sizin nezdinizdeki yönetim ilk seçimli genel kurul ile göreve getirildi.  Öncesinde yönetim kurulu nasıl oluşturdunuz?

Şimdi yönetim kurulunu şöyle oluşturduk. Mehmet Akar, Doğukan Baş arkadaşımız ‘başkanım sen aday ol, biz de elimizi taşın altına koyalım ve bütçe yapalım’ dediler. Biz sponsor olalım dediler. Bir de Özkan Karadaş var. O da çok önemli. Hepimiz birlikte bir bütçe yaptık. Kulübe tüm paraları hibe etti arkadaşlarımız. Kulüp gelirlerinden, takım transferi ödenmedi. İlk sene Bölgesel Amatör Ligden, 3.lige Profesyonel Lige çıkıp bir sene sonra da 2.Lige çıkmak hedefimizdi. Bu sene hedefimizi gerçekleştiremedik. Çiğli Belediye’sinin alacağı sonuçlara bağlı olarak, Süper Amatör Lig’e düştük. Ama hedefimizden şaşmadan, aynı yoldan devam ediyoruz. 

* Dünyada bir kriz söz konusu ve şu anda bir kulübün yönetimini sağlamak zor bir süreç. Siz canı gönülden bunu üstlenmişsiniz. İzmirspor Kulübü gelir-gider dengesinde yönetimi nasıl sağlıyorsunuz. Ekonomik açıdan tesis nasıl ayakta kalıyor?

İzmirspor Kulübü’nün şu anda devletimize herhangi bir borcu kalmadı. Devletimize olan; prim, sigorta, belediye gibi tüm borçlar yapılandırma ile günü geldikçe ödeniyor. Piyasaya hiçbir borcumuz yok. Spor malzemesi alınan yere, futbolcularımıza, çalışanlarımıza, teknik direktör ve spor hocalarımıza ödemelerimiz düzenli yapılıyor. Geçmişte voleybol takımından kalan icralık borçların hepsini temizledik. Pandemi döneminde İzmirspor Kulübü kiracılarından gelen ödemeler gecikti. İnciraltı’nda 3 tane düğün salonumuz var. Kulübün altında 2 tane kapalı düğün salonu var. Market ve halı saha olarak kiracılarımız var. Pandemi zamanında kapalı oldukları için uzun süre kiralarını ödeyemediler. Genel Kurulda, Yüksek Divan Kuruluna yetki verdik, kiracıların geçmiş borcu ile ilgili görüşmeleri sağlandı ve tavsiye istedik. Ortak paydada çözüm sağladık. Tesisimizi yeniledik. Geçmişte Büyükşehir Belediyemiz, sağ olsun Tunç Başkanımız spor salonunu yeniledi. İnciraltı’nda 40 dönümlük yerimiz var.  SİT alanı olduğu için yapılanma yok.

* İzmirspor’da Taçsız Kral Metin Oktay, Tarık Gencay, Seyfi Talay gibi tarih yazan oyuncular yetişti. Yetiştiricilik misyonu ile birçok genç sporcu kimliğini İzmirspor alt yapısında edindiğini de görmekteyiz. İzmirspor okulları ve kulübü ile ilgili yürüttüğünüz çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Özcan Altuğ da var. İzmirspor aslında Türkiye’nin ilk spor okullarını kurdu  1974 senesinde.. Allah rahmet eylesin Cavit Başkanımız kuruyor. O zamanlar profesyonel ligler olduğu için yetiştiricilik ön plandaydı. Şu anda Amatör Ligdeyiz ama profesyonel lige çıkarsak yine yetiştiricilik misyonumuz devam edecek. Karabağlar Belediyesi’nin kulübe tahsis etmiş olduğu, Osman Kibar Altyapı tesislerinde 300-400 tane genç sporcu yetişiyor. İzmirspor’da şehit ve gazi yakınlarından bir şey talep edilmez. Öksüz çocuklarımızdan bir şey talep etmeyiz. Sosyal projelerde yer alıyoruz. Gençleri kötü alışkanlıklar ve sokaktan kurtarıp, onları sporcu olarak yetiştiriyoruz.



* Merak ettiğim bir konu var başkanım.  Üye olarak 3 arkadaş başvurdunuz ve 2 arkadaşınız üye olduğu halde siz kabul edilmediniz. Şu anda reddedildiğiniz kulübün başkanısınız. Hislerinizi nedir?

İşte bu tam olarak, mücadele etmek. Siz beni üye yapmayın ama bir gün başkan olacağım dedim. Tabiki o dönem siyasi kanalında bir yanlış anlaşılmadan dolayı üyeliğime karşı çıkılıyor. Üyelik için başvurulur. 10 yılı geçmiş üyenin referansı gerekmektedir. Dosyanız Sicil Kurulu’na gider, Sicil Kurulu onaylar ve yönetime gelir, askıya çıkar. Benim üyeliğime askı sürecinde itiraz edildi. Pes etmedim ve kulübün başkanı seçildim.
 
* İzmirSpor‘u devir aldığınızda Bölgesel Amatör Lig’teydi. Ama sizden bir beklenti vardı. Profesyonel Süper Lig’e çıkılması için bir baskı hissettiniz mi?

Camia sağ olsun, bizim  yönetime çok güvendi. Baskı hissetmedim. Ama şöyle, 10 yıldır İzmirspor Kulübü’nün içinde olduğum için camiayı çok iyi tanıyorum. Camia birleşti, küskünler maçlara gelmeye başladı, eski futbol oynayanlar maçlara gelmeye başladı. Herkes ‘senin ve yönetimin arkasındayız’ söylemlerini iletti. Ve alt lige düşmemize rağmen, ‘ biz yanınızdayız, size güveniyoruz, bu yönetim bu takımı profesyonel lige çıkaracak’  diyerek destekliyorlar.

* Başkanım, röportaj için size çok teşekkür ederim. Çok keyifli bir sohbetti. Eklemek istedikleriniz var mı?

Ben teşekkür ederim Özen hanım, zaman ayırıp benimle bu röportajı gerçekleştirdiğiniz için. Bu arada İzmirspor Kulübü’ne sponsor olan Folkart‘a çok teşekkür ederim. Karabağlar Belediyesi’ne, ve Belediye Başkanımız Muhittin Selvitopu’na çok teşekkür ediyorum. Bizim Osman Kibar Altyapı Tesislerimizi ve bahçelerdeki halı sahaları, İnciraltı’ndaki tesislerimizi sezon başında bakımını yaptıkları için çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer de kapalı salonlarımızı yenilediği için kendisine de çok teşekkür ediyorum. Hedeflerimiz ve planlarımız doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum