İzmirli kadın girişimcilerden özel çocuklara iş fırsatı

    ULUSLARARASI Down Sendromu Federasyonu'nun (UDF) yurt çapında yaygınlaştırılması düşünülen Türkiye Down Kadın Hareketi projesi kapsamında koşulları el veren firmaların, şehirlerindeki down sendromlu bireyleri bünyelerinde istihdam ederek farkındalık oluşturmaları sağlanacak. İzmir ise 20 iş kadını projeye destek veriyor.  

    İzmirli kadın girişimcilerden özel çocuklara iş fırsatı
    21 Haziran 2022 - 14:45 - Güncelleme: 21 Haziran 2022 - 14:54

    Uluslararası Down Sendromu Federasyonu'nun Türkiye Down Kadın Hareketi Projesi kapsamında down sendromlu çocukların farklı iş yerlerinde istihdam edilerek özgüven kazanmaları amaçlanıyor. İlkinin 46+1 olarak İstanbul'da düzenlendiği projenin ikincisi İzmir'de 20 kadın girişimcinin desteğiyle hayata geçiriliyor. Gıda, eğitim, lojistik, sağlık gibi sektörlerden 20 kadın girişimci, down sendromlu bireyleri iş yerlerinde istihdam edecek. Uluslararası Down Sendromu Federasyonu (UDF) Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay, Türkiye'de sivil toplum anlayışını değiştirmek için yola çıktıklarını belirtip, "Türkiye'de kermes yapmayan, yemek bileti satmayan, buna benzer organizasyon yapmayan tek sivil toplum kuruluşuyuz. Sadece yerel yönetimlere ve hükümetlere sosyal projeler üreten bir sivil toplum kuruluşuyuz. Biz kimseye bir işi ya da imkanı lütfetmiyoruz. Onlara hakkını veriyoruz. Çünkü her bireyin yaşadığından ölümüne kadar toplumdaki her imkandan faydalanması anayasal hakkıdır" dedi.

    'AMACIMIZ 2023'ÜN SONUNDA 123 RAKAMINI BULMAK'

    Tuncay,  5 yıllık süreçte 68 gence garantili iş imkanı sağladıklarını ifade ederek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kadın gücünü ve anne yüreğinin çok daha hızlı bir şekilde farkındalığa ulaşacağını düşündük ve bu anlamda da down kadın hareketi Türkiye'de bir ilktir. İstanbul ve İzmir'den sonra 21 Ağustos'ta Bursa'da, 21 Ekim'de de Ankara'da yapacağımız dörtlü etkinlik ile 2023 yılına daha büyük projeleri hayata geçireceğiz. Burada amacımız iş dünyasındaki kadınlarımız ile melek yüzlü çocuklarımızın özellikle 18 yaşından sonra akademik eğitimini bitirmiş olanların iş hayatının içinde yer edinmelerini sağlamak. 5 yıllık süreçte 68 gencimize garantili iş imkanı sağladık. Şu anda hepsi sigortalı ya da devlet kadrosunda işlerine devam ediyorlar. Amacımız 2023'ün sonunda 123 rakamını bulmak. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılında 123 rakamını kendimize hedef koyduk" açıklamalarında bulundu.

    'SEKTÖRÜN HER ALANINDA ÇOCUKLARIMIZ VAR'

    Tuncay, down sendromlu çocukların uyumlu ve verilen görevi bilinçli bir şekilde yaptığını sadece onlara fırsat verilmesi gerektiğini vurgulayıp, sözlerini şöyle sürdürdü: "Federasyon ve işveren arasında iş koçluğu yaparak iki tarafın da birbirinden memnun kalmasıyla bu birlikteliği uzun soluklu noktaya yayıyoruz. İki ayda bir iş koçlarımızın desteği ve takibi ile iş yerinde olabilecek sıkıntıları minimuma indirip o çalışma ortamını, huzuru bozmadan çalışmalarını sağlıyoruz. 68 çocuğumuz şu anda şef, bellboy, ofis elemanı, devlet memuru oldu. Sektörün her alanında çocuklarımız var."

    'İŞ HAYATINDA ONLARA YER AÇMAK İSTİYORUZ'

    UDF Ege Bölge Başkanı Dilek Soylu, birincisinin İstanbul'da yapıldığı kadın projesinin ikincisinin İzmir'de yapıldığına dikkati çekerek, "Bu projeyi başlattıkları için çok mutluyum ve ikincisinin İzmir'de yapılmasından dolayı gurur duyuyorum. Türkiye'de ilk defa olan bu projemizde iş hayatına uygun olan gerekli koşulları sağlayan down sendromlu bireylerimize çalışma hayatında gerçek anlamda onlara yer açmak istiyoruz. Günlük yaşamını idame ettirebilen kendi ayakları üzerinde durabilen down sendromlu bireyleri iş hayatına kazandırmayı hedefliyoruz. Bu projemizi duyan başta kadınlar olmak üzere tüm işverenlerimizin desteğini bekliyoruz. Çocuklarımız gıda, eğitim, sağlık, turizm ve lojistik olmak üzere birçok sektöre eleman olarak kazandırılacak" diye konuştu.
    Down sendromlu çocuklar Batıkan ve Nehir'in dans gösterisinin ardından projeye destek verenlere plaketleri takdim edildi. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum