• Reklam

İzmir'deki anıt ağaçların bakımı yapıldı, tabelaları asıldı

İZMİR'de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü tarafından anıt ağaç ilan edilerek koruma altına alınan tabiat varlıklarının rehabilitasyon çalışması yapıldı ve eksik olan anıt ağaç tabelaları asıldı.

İzmir'deki anıt ağaçların bakımı yapıldı, tabelaları asıldı
05 Nisan 2023 - 12:46 - Güncelleme: 05 Nisan 2023 - 12:48

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2011 yılından itibaren uygun nitelikteki ağaçları anıt ağaç olarak tescil ederek koruma altına alıyor. 'Tabiat Varlığı' olarak tanımlanan anıt ağaçların mevcut durumlarını belirlemek ve bakım ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla tescil işlemleri yapılan ve tescilli anıt ağaçların korunmasına yönelik çalışmalar Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Bu kapsamda, 2022 yılında yapılan ihale ile İzmir'de bulunan anıt ağaçların rehabilitasyon çalışmaları İzmir Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğü kontrolünde gerçekleştirildi. Aralarında demir, doğu çınarı, karaçam, Akdeniz servisi, çitlembik, karadut, sapsız meşe, fıstık çamı, mantar meşesi, palamut meşesi, dut, Londra çınarı, palmiye, okaliptüs, sakız, menengiç türlerindeki anıt ağaçların bakımı yapıldı ve eksik olan anıt ağaç tabelaları asıldı.

ALSANCAK'TAKİ TABİAT VARLIKLARINA ANIT AĞAÇ TABELASI YERLEŞTİRİLDİ

İzmir'in Konak ilçesi Alsancak bölgesinde bulunan, liman arkası olarak bilinen ve geçtiğimiz yıllarda yıkılan TARİŞ Genel Müdürlüğü arazisinin önündeki ağaçların da rehabilitasyon işlemleri yapıldı. Yaklaşık 30'a yakın ağaca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü tarafından anıt ağaç tabelası asıldı. Alsancak bölgesindeki ağaçların yeni koruma altına alınmadığı, daha önceden anıt ağaç olarak korunduğunu belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü yetkilileri, "Bakanlığımız, 2022 yılında ihale yaparak Türkiye genelinde anıt ağaçların bakım işlemlerini yaptırdı ve eksik olan anıt ağaçlara tabelalarını astırdı. Bakanlıktan gelen ekipler tarafından İzmir'deki tescilli ağaçların bakım ve budama çalışmaları yapıldı ve levhaları asıldı. Alsancak'taki ağaçlar zaten anıt ağaçlardı. Sadece eksik olan levhaları yerleştirildi. Alsancak liman arkasındaki ağaçlar topluluk olarak tescilli bulunuyor" dedi.

'5 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR

Tabiat varlığı olan Anıt Ağaçların korunması ve zarar verilmemesi konusunda çok katı olunduğu belirtilirken, herhangi bir zarar verilmesi durumunda 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereği zarar verenler hakkında suç duyurusunda bulunulduğu aktarıldı.

Anıt ağaçlara zarar verenlere yine bu kanuna göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırıldığı belirtildi.
Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile bunların koruma alanları ve SİT alanlarında, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 21 inci maddesi kapsamına giren ruhsata tabi olmayan tadilat ve tamiratları, kültür varlıkları yönünden bünyesinde koruma, uygulama ve denetim büroları kurulmuş yerlerde yetkili idarelerden, koruma, uygulama ve denetim büroları kurulmamış yerlerde koruma bölge kurulu müdürlüklerinden; tabiat varlıkları ve doğal SİT  alanları yönünden ise çevre ve şehircilik il müdürlüklerinden izin almaksızın ya da izne aykırı olarak yapanlar veya yaptıranlara ise 6 aydan 3  yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırıldığı bildirildi.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum