İpek böcekçiliği ve ipekli dokuma geleneği sürdürülüyor

    İZMİR Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Pınar Fedakar'ın yürütücülüğünü yaptığı 'Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yaşatılarak Korunmasında Kadınların Rolü: Ödemiş İpek Böcekçiliği ve İpekli Dokuma Geleneği Örneği' projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.  

    İpek böcekçiliği ve ipekli dokuma geleneği sürdürülüyor
    08 Ağustos 2023 - 12:07 - Güncelleme: 08 Ağustos 2023 - 12:08

    'Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yaşatılarak Korunmasında Kadınların Rolü: Ödemiş İpek Böcekçiliği ve İpekli Dokuma Geleneği Örneği' projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Pınar Fedakar'ın yürütücülüğünü yaptığı proje ekibini tebrik ederek başarılar diledi. Ege Üniversitesi'nin farklı disiplinlerinde görev yapan araştırmacılar tarafından hazırlanan nitelikli projelerin TÜBİTAK'tan destek almaya devam ettiğini söyleyen Rektör Budak, "Başta ülkemiz olmak üzere Türk dünyasının halk bilgisi ürünlerini bilimsel yöntemlerle inceliyor ve sonuçlarını akademi dünyası ile paylaşıyoruz. Somut olmayan kültürel mirasın yaşatılarak korunmasında kadınların rolünü ve Ödemiş ilçemizde tarihi çok eskilere dayanan ipek böcekçiliği ve ipekli dokuma geleneği örneğini analiz ederek proje haline getiren bilim ekibimizi tebrik ediyorum" dedi.

    SAHADA ARAŞTIRILIYOR

    Egeli Türkolog ve halk bilimci Doç. Dr. Pınar Fedakar'ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK projesi ile Ödemiş'in tarihinde,  kültürel ve ekonomik yaşamında önemli bir yeri  bulunan ipek böcekçiliği ve ipekli dokuma geleneğini sahada araştırılıyor. Projede, Katip Çelebi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Akın danışman ve yüksek lisans öğrencisi Aslı Zeynep Uzun  ve TÜBİTAK BİÇABA programından Hayat Uyumlu, Esengül Avcı, Simay Burhanoğlu bursiyer olarak görev alıyor. Doç. Dr. Pınar Fedakar ve yüksek lisans öğrencisi Aslı Zeynep Uzun proje hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Fedakar, "İpek böcekçiliği denildiğinde tarihi yönden akla gelen yerlerden biri de Ödemiş'tir. Kadim bilgisi yüksek bir gelenek. Somut Olmayan Kültürel Miras çalışmaya çok uygun bir konu. Kadınların gelenek aktarımındaki rolünün tespitini yapmak için güzel bir alan olarak belirledik. O bölgede bir avuç kadının sürdürmeye çalıştığı geleneğe farkındalık yaratmak gerekli olduğunu düşünerek çalışamaya başladık" ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Fedakar, Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel'e, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Olcay Pullukcuoğlu Yapucu ve Ödemişli Gülinci Karaal'a destekleri için teşekkür etti.

    'TOPLANAN BİLGİLER DERLENDİ'

    Fabrikalaşma, ipek fiyatlarının artması, köyden kente göç etme, pamuk vb. kumaşların rağbet görmesi gibi sebeplerle böcekçilik geleneğinin unutulmaya yüz tuttuğunu dile getiren Doç. Dr. Pınar Fedakar, "Tarım Orman Bakanlığı ve Ödemiş Belediyesi ile gelenek yeniden canlandırıldı. Bir araya gelen kadınlar sayesinde bu gelenek 4-5 yıldır aralıksız sürüyor. İpekçi kadınlar ipek böceklerini çocukları gibi görüp seviyorlar. Bursiyer öğrencimiz Aslı Zeynep Uzun haftada birkaç kez alana giderek bu kadınlarla yaşamaya başladı. Bir ay boyunca her sabah 6.00'da kalkılıp böcekler beslendi, günde 3-4 defa dut yaprağı toplamaya gidildi, böceklerin alt değişimi yapıldı. Sonra koza hasadı yapıldı" dedi.  
    Yüksek lisans öğrencisi Aslı Zeynep Uzun da Ödemiş'te bir ay boyunca gerekli saha araştırmaları yapılarak toplanan bilgilerin derlendiğini dile getirdi.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum