​​​​​​​Ezber bozan 'mucize doktor'

    Fiziksel Tedavi Rehabilitasyon uzmanı Dr. Canberk Gül, ezberleri bozan bir tıp doktoru. Dr. Gül, öyküsünü mansetturkiye.com'a anlattı.

    ​​​​​​​Ezber bozan 'mucize doktor'
    13 Mart 2021 - 23:18 - Güncelleme: 21 Mart 2021 - 14:31
    Günümüzde toplumsal gelişmeler, üstün yetenekli, bilgi ve becerili insan kaynağı sayesinde olmaktadır. Çünkü gelişmiş ülkelerde üstün zekâlı ve yetenekli bireyler, stratejik insan kaynağı olarak görülmektedir. Zira üstün yetenekli bireylere fırsat eşitliği ve gerekli ortamı sağlamak, ülkemizin bugünü ve geleceği açısından stratejik önem arz etmektedir.
    Bugün size genç yaşta büyük başarılara imza atan, hayata dair farkındalıklar ortaya koyan bu toplumun sorunlarına duyarlı, alanında tek olan yeni nesil bir tıp doktorunu tanıtacağız: Dr. Canberk Gül..


    EZBERLERİ BOZAN DOKTOR
    Fiziksel Tedavi Rehabilitasyon uzmanı Dr. Canberk Gül, ezberleri bozan bir tıp doktoru. Üniversite sınavında Türkiye üçüncüsü olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girmiş. TUS’ta (Tıpta Uzmanlık Sınavı) Türkiye Birincisi olmuş. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nda araştırma görevlisi olarak görev yaptıktan sonra Fizik Tedavi Uzman doktoru olmaya hak kazanmış.
    Dünyanın en iyi hastanesi olarak kabul edilen Amerika'da Cleveland Clinic'de Musculoskeletal  İmaging Department'da Observer olarak bulunmuş. Amerika'da doktor olarak çalışmak için gerekli olan USMLE (United States Medical License of Examination) step 2 CS (Clinical Skills) sınavını da dünya rekoru kırarak kazanmış.
    Daha sonra Türkiye’ye dönen İzmir’de bir klinik açan Dr. Gül, fiziksel tıp ve fizik tedavinin alt dalı olan ağrı yöntemi konusunda çalışmaya başladı. Genelde ameliyat önerilen kronik bel ve boyun fıtığı olan hastaları, ameliyatsız iyileştiriyor. Bastonla hatta tekerlekli sandalyede gelen hastaları kendi geliştirdiği enjeksiyon metodu ile tek seansta tedavi ediyor.



    13 BİN HASTAYA BAKTI

    Kendisiyle ilgili bilgi veren Dr. Canberk Gül, “FTR ve Ağrı Uzman doktoruyum. Daha önce ağrı konusunda yurtdışında eğitim alıp kendi enjeksiyon metodumuzu geliştirdik ve de 7 senede 13 bin civarı hastamıza bulduğumuz bu tedavimizi uyguladık. Sonuçlarımız oldukça iyi. Özellikle uzun dönemde beklediğimizden de daha iyi. MR bulgularına göre ameliyat önerilen birçok hastamızı ameliyat olmadan kendi metodumuzla sağlığına kavuşturduk. Bel ağrısı, bel fıtığı, boyun ağrısı, boyun fıtığı, diz ağrısı, kireçlenme (gonoartroz), menisküs yırtığı, sırt ağrısı, dirsek ağrısı, omuz ağrısı, tendinit, bursit, zorlanma, fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) eklem ağrıları şikayetlerinizi ameliyatsız tedavi edebiliyoruz" dedi.

    BASTON KOLEKSİYONU

    Bugüne kadar bastonla gelen hastaları iyileştirerek bastonlarını hediye olarak alan Dr. Gül, ‘baston koleksiyonu’ da var.
    Başarısının sırrını ve diğer doktorlardan farkını, “bilgiyi çok iyi kullanmak” olarak niteleyen genç doktor, doğru yere doğru tedavi uyguladıklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı onaylı enjeksiyon metodu uyguladıklarını belirten Dr. Gül, şunları söyledi:
    “Her hastaya dozu farklı tedavi uyguluyoruz. Amacım insanlara yardım etmek. İnsanların umutları hayalleri heba oluyor. İnsanlar boşu boşuna ameliyat oluyor. MR doktorluğu yapılıyor. Hastalık yoktur, hasta vardır. Hayatımın odağına iyileştirmeyi koyuyorum. İyileşmeye gelen iyi niyetli hastalara tedavi uyguluyorum. Her bel fıtığının ameliyatla tedavi edilmesini doğru bulmuyorum. Fazla tetkik istemek her zaman doğru değil. Bu durumu yaşanmış bir hasta örneğiyle anlatmak istiyorum. İzmir dışından bir hasta şiddetli bel ağrısı nedeniyle polikliniğimize geldi. Elinde daha önce çekilmiş 5 Lomber (bel) MR’ı vardı. Neden bu kadar fazla sayıda MR çekildiğini sordum. Hasta bel ağrısı nedeniyle birçok doktora başvurduğunu; çoğu hekimin henüz muayene bile etmeden MR istediğini söyledi. Çekilen tüm MR filmlerinde de bel fıtığının patlamış olduğu görülüyordu. Doktorlar acil ameliyat olması gerektiğini; aksi takdirde sakat kalabileceğini söylemiş. Hasta çok stresli ve telaşlı bir halde bize başvurdu. Öncelikle hastamızı dikkatli bir şekilde dinledik, öğrenmek istediğimiz şeyleri sorguladık ve sonrasında hastamızı detaylı bir şekilde muayene ettik. Muayene aşamalarının ardından hastanın ameliyat olmasına gerek kalmadığını, uygulayacağımız tedavilerle sağlığına kavuşabileceğine kanaat getirdik.”

    MR ÇEKTİRMEDEN TEŞHİS

    “İyi hekimliğin olmazsa olmazı hastaya dokunmaktır” diyen Dr. Gül, “Eğer siz hastayı iyi muayene ederseniz, hastanın anlattıkları ve muayene bulgularını iyi bir şekilde birleştirebilirsiniz, birçok hastaya MR çektirmeden tanı koyabilir ve tedavi edebilirsiniz. Dünya tıbbı tarafından kabul edilen kılavuzlara göre bel fıtığı için iki ameliyat nedeni bildirilmiştir. Birincisi düşük ayak yani kas güçsüzlüğünün olması; ikinci durum ise idrar kaçırma şikayetinin bulunmasıdır. Sizin şiddetli, dayanılmaz ağrılarınızın olması veya MR’da bel fıtığının patlamış olması kesin olarak bir ameliyat nedeni değildir” diye konuştu.

    AMELİYAT KRİTERLERİNE BAKMALI

    Kendisine başvuran örnek hastada dünya tıbbının kabul ettiği ameliyat kriterlerinin ikisinin de bulunmadığını ifade eden Dr. Gül, “Hastamıza kendi geliştirdiğimiz enjeksiyon tedavimizi uyguladık. Tedavi sonrası daha birinci dakikada hastamızın ağrısı tamamen geçti ve de hasta ameliyat olmaktan vazgeçti. Bu hastamız 1 ay sonra tekrar bize geldi ve hiç ağrısı yoktu” ifadelerini kullandı.

    Bel ağrısı çeken kişi veya yakınlarına önemli uyarılarda bulunan Dr. Gül, şunları dile getirdi:
    “Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Bel ağrılarınız için hemen MR çektirmeyin. MR bulgularına göre kesinlikle ameliyat kararı vermeyin. Sizi gerçekten dinleyip, muayene eden bir hekime görünmeye özen gösterin.”


    10 PARMAĞINDA 10 MARİFET

    Doktorluk haricinde ilgi duyduğu alanları da anlatan Dr. Canberk Gül, “Hobilerimi, enstrüman çalmak, beste yapmak, kitap yazmak, matematik, profesyonel araba kullanımı, seyahat ve teknolojik yenilikler olarak sıralayabilirim. Müziğe karşı oldukça fazla bir ilgim var. Hiç kursa gitmedim ve nota bilmiyorum. Ama duyduğum her parçayı bağlama ile çalabiliyorum. Ayrıca beste de yapıyorum. Aynı zamanda kitap yazıyorum. Hayata dair konular. Matematiğe de küçüklükten beri çok aşırı bir ilgim var. Bence hayat matematiktir. Analitik zekanız iyi değilse hayatta başarılı olma ihtimalinizin oldukça düşük olduğunu düşünüyorum. Yine profesyonel bir öğretmen olmasam da bir vakıf bünyesinde maddi durumu iyi olmayan çocuklara matematik dersleri veriyorum. Araba kullanmayı da çok seviyorum. Bir eğitmenden kurs aldım. Bazen yarışlara katılıyorum. Seyahat edip yeni yerler görmeyi de çok seviyorum. Şimdiye kadar 26 ülkeye gittim ve gittiğim her yerden bir şeyler öğrenip onları hayatımda uygulamaya çalışıyorum. Teknolojiye de inanılmaz bir ilgim var. Youtube kanalımı ve internet sitemde olan her şeyi bizzat kendim yaptım. Biraz araştırdıktan sonra SEO (Search Engine Optimization) öğrendim. Youtube'da diğer videolara oranla çok daha az izlenmeme rağmen organik olarak üst sıralara çıkabiliyorum. Turkcell'in çıkarmış olduğu mobil internet cihazı olan Superbox'ı portatif hale dönüştüren ilk kişi olduğumdan dolayı Turkcell benimle röportaj yapmıştı” dedi.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum