• Reklam

Çeşme Belediye Başkanı açıkladı: İki dönem için geldim, sonra bırakacağım

Ege TV’de her hafta Çarşamba akşamı yayınlanan “Usta Kalemler” programının konuğu İzmir’in gözde turizm merkezi Çeşme’nin Belediye Başkanı M.Ekrem Oran oldu.

Çeşme Belediye Başkanı açıkladı: İki dönem için geldim, sonra bırakacağım
08 Mayıs 2021 - 18:51 - Güncelleme: 08 Mayıs 2021 - 19:13
Çeşme Belediye Başkanı Oran, usta gazeteciler mansetturkiye.com İmtiyaz sahibi Hasan Çölmekçi, mansetturkiye.com Haber Koordinatörü Erhan Hartaç ve program yapımcısı Deniz Olgun’un sorularını yanıtladı. CHP’li Belediye Başkanı Ekrem Oran, tam kapanma sürecinde İzmir’in en kalabalık ilçesi durumuna gelen Çeşme’yle ilgili bilgiler verdi. İşte o cevaplar..

NÜFUSUMUZ 500 BİNE DAYANDI
Ben aday olduğumda demiştim ki 12 ay yaşayan Çeşme. Ama inanın inanın bu kadar çabuk gerçekleşeceğini öngörmemiştim. Salgın dönemi gerçekleşti. Çeşme Cumhuriyet tarihinin en kalabalık kışını geçirdi bu dönem. 45 binlerdeki nüfusumuz 10’a katlandı. Şu anda da 400 bini geçti, 500 bine dayanmış vaziyette. Neredeyse yaz nüfusunu yakaladık. Bence artık sezon başladı.

ÇEŞME ESNAFI MEMNUN
Şunu söyleyeyim Çeşme esnafı geçen yazı minimum zararla kapattı. Geçen sene Çeşme'de ben para kazanmadım diyen yoktur. Benim esnafım yalan söylemez. Çeşme'de biz geçen yazın çok güzel geçirdik. Bu kışı ve ilkbaharı da gayet güzel geçirdik. Bütün esnaf mutlu Allah bin bereket versin. Neden? Derseniz, Çeşme hayatında görmediği kalabalığı gördü. Kasaplar, manavlar, tesisatçılar.. Herkesin yüzü gülüyor.

ADRESİM ÇEŞME DAVETİ
Biliyorsunuz ‘Adresim Çeşme’ kampanyası başlattık. Şu an Çeşme’de evi olanlara birinci ikametinizi buraya aldırın diyoruz. Artık bu pandemi bitse dahi inşallah yakında bitecek. Ama hiçbir şey Çeşme’de eskisi gibi olmayacak. Çünkü yeryüzündeki cennet Çeşme'nin tadını burada kışı yaşayanlar yaşadı. Yaşamın ne kadar kolay olduğunu. Trafikten uzak, hava kirliliğinden uzak.
Çeşme'yi biz değerlerini ve doğasını koruyarak geliştireceğiz. Çeşme makus talihini yıkacak. Yani 2 ay sezon, 2 ay iş var. Sonra benim gençlerin 10 ay işsiz mi kalacak? Kalmaz. Benim esnafım 9 ay pamuk ipliği ile su mu içecek? Hayır. Biz istiyoruz. Çeşme bu kış nasıl yaşadıysa 12 ay yaşasın.

DEV KÜLTÜR MERKEZİ YAPILIYOR
Ilıca’daki otogarımızın hemen karşısında bir süpermarket var. Onun üstünde 10 senedir kapalı duran 3 katlı bir AVM inşaatı vardı. Zamanında Faik Başkan'ın yaptığı, yaptıktan sonra da bıraktığı bir inşaat. Şimdi biz o 3 katlı binayı ne yapıyoruz biliyor musunuz? Biz orayı kültür merkezi yapıyoruz. Çok amaçlı kültür merkezi yani kongreler olacak. Yani senfoni olacak, tiyatro olacak, opera olacak, dinletiler olacak. Bir kültür turizmi. Ama aynı zamanda da Alaçatı'da ve Çeşme'de kapalı olan bin tane butik otel, kongre turizmiyle kışın da dolacak. Osmanlı’dan kalma bir süpermarket var Pamdafurya.. Orayı da müze yapıyoruz. Pargalı Hamamı’nı restore ettik. Onun dışında Alaçatı'da da bir müzemiz geliyor.
Çeşme Festivalini canlandırdığınız. Çeşme'de kültür turizmine ciddi yatırımlar yapıyoruz. Termal turizmle ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Şifne otelimizi biliyorsunuz, nasıl ayağa kaldırdık.



ILICA’YA GÜNÜBİRLİK TERMAL TESİS
Ilıca otobüs terminalinin hemen karşısında belediyemize ait 30 küsur dönüm yerimiz var. Şu anda projesi çiziliyor. Bu tesisler termali olmayan bütün otellerden müşteri toplayacak şekilde yataksız olacak.
Biz geldiğimizde dedik ki Ilıca’ya iade-i itibar yapacağız. 1900'lü yılların başında Ilıca'da 412 yatak var. Atatürk İzmir suikastından kurtulup Çeşme'ye getirildiğinde. İstiklal Mahkemelerinin sonucunu beklerken Ilıca'da bizim misafirimiz olmuş.
Bu mükemmel yer yani Ilıca yıllardır örselenmiş. Sadece bu termal tedavi merkezi değil, aynı zamanda Ilıca Çarşımızı da yeniden yapacağız. Ilıca sahiline makyaj yapmaya başladık. 2 sene içinde Ilıca eski şaşalı günlerine tekrar dönecek.

İKİ DÖNEM İÇİN GELDİM
Biz zoru kolay, acıyı tatlı eylemeye geldik. Kimseyle geriye dönük hiç bir tartışmamız, kavgamız yok. Biz önümüze bakıyoruz. Buradan da ilk kez söyleyeyim. Ben bir dönem için falan gelmedim. Çeşme'de iki dönem hizmet edeceğim ve bayrağı benden sonra gelecek Çeşmeli genç arkadaşıma şerefle teslim edeceğim.

İLK KAPALI PAZARYERİ EN AZ OY ALDIĞI YERE
Çeşme'nin hiçbir bölgesinde kapalı pazar yeri yok. Çeşme'nin her mahallesinde olacak ama TOKİ'den başladım. Neden dersen ben TOKİ ile barışmaya geldim.En az oyum oradan aldım ve neden düşük oy aldım bunu biliyorum. Benden önceki belediye başkanlarımızın TOKİ'yi ihmal ettiği için… Şimdi kucaklaşma zamanı. Ben TOKİ ile kucaklaşmaya geldim. Çeşme'nin ilk kapalı pazaryerini TOKİ’ye yapıyoruz. Altında otopark, yukarda da çok amaçlı salon yapıyoruz. Etrafında yürüyüş, bisiklet yolları ile spor alanlarıyla muhteşem rekreasyon alanı olacak.

BELEDİYE BİNASI TAŞINIYOR
Çeşme Belediyesi'nin hizmet binasına geldiniz mi bilmiyorum. Çeşme Belediyesi hizmet binası, 1900'lü yıllardan kalma eski bir bina. Çeşme Belediyesi'nin yeni hizmet binası için gerekli seçimi yaptık. Bununla ilgili istimlak çalışmalarımız da sürüyor. İmar planlarında bir sıkıntı vardı. 5 binlik planlarda belediye hizmet alanı gözüken yer. Bir bölü binliklerde maalesef ticaret merkezi olarak gösterilmiş ki bu kanuna aykırı. Biz bunu imar planında düzelttik ve belediye hizmet alanı ilan ettik. Şu anda da mahkemesi sürüyor.

TARIM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ İLK BİZ KURDUK
Eski tohumlarımızı topladık. Çeşme Belediyesi'ne ait işgalde olan tarlaları boşalttık. 40 dönüm alanımız var. Çeşme'nin Tarım Hizmetleri Müdürlüğü'nü kurduk. Yoktu. Bu 40 dönümde tohum ve fide yetiştireceğiz. Sonra bizim hemşerilerimize ücretsiz dağıtacağız. Geçen sene satın alma garantili karakılçık buğdayı üretimi yaptırdım. Şu anda karakılçık ekmeği olarak satışını kendi ekmek fabrikalarımızda satışa sunduk.
Tarım ve hayvancılığa büyük önem veriyoruz. Bu arada Tarım Hizmetleri Müdürümüze talimat verdim. ^”Sakız enginarınım tarlada kaldı” diyen tüm hemşerilerimizin ürünlerini satın alınıyor. Bunları kendi restoranımız, aşevimizde değerlendireceğiz. Ayrıca şu anda Çeşme'de yaşayan hemşerilerime ve misafirlerime “Gel Çeşme köylüsünün sakız enginarı burada, bunu satın almak senin de sorumluluğundur” diyeceğim.

ÇEŞMEKÖY TURİZME KAZANDIRILACAK
Rahmetli babam Çetin Oran'ın yattığı Çakabey Mezarlığının hemen ilerisinde Çeşmeköy var. Orada 700 yıllık bir cami, hamam, mescit, mezarlık ve evler var. SİT kapsamında. O eserler Çeşme Belediyesi'nin projesi olarak  ihale edildi, restore başlıyor. Bunun ardından tahsis taleplerimiz var. Turizm Bakanlığı'ndan diğer arsaları da alırsak oradaki Çeşmeköy’ü ayağa kaldıracağız. Bir Türk köyünü Çeşme turizmine kazandıracağız.

ÇEŞME KART İLE OTOPARK BEDAVA
Artık otopark işletmeleri ilçelerde bize geçti. Bu yıl otoparklardan ücret almayacağız. Ama önümüzdeki sene bir planımız var. Çeşme Kart diye bir kart çıkartıyoruz. Adresim Çeşme kampanyasını destekleyecek şekilde, ikameti Çeşme’de olanlar Çeşmekart alacak ve ücretsiz otoparktan yararlanacak. Çeşmekart sahibi olmayanlara otopark ücretli olacak.



TOPLU KONUT ATAĞI
Burada vatandaşımın beklediği noktaya gelelim. Çeşme Belediyemiz toplu konutlar yapmayı bilen bir kurum. Daha önce Çeşme Kent, Beykent, Alaçatı’da Petek Evler gibi sosyal konutları yaptı. Biz sosyal demokrat bir belediyeyiz. Bu anlayışla 5 yıldır Çeşme'de ikamet eden, gelir düzeyi düşük aileleri ev sahibi yapacağız. 412 konut planladık. Eylül, ekim gibi temelini atarız. Reisdere’de olacak.

250 GENCİ İSTİHDAM EDİYORUZ
Ilıca plajını işgalden kurtardık. Çeşme Kalesi'ni yeniden denizle buluşturduk ve ÇeşTur şirketimizde 250'ye yakın Çeşmeli gencimizi çalıştırıyoruz. Siyasi rakiplerim sağ olsunlar, diyorlar ki esnafa rakip mi oluyorsun? Ben esnafa rakip olmuyorum, bir taşla iki kuş vuruyorum. Bir tarafta Alaçatı para-çatı, Çeşme çok pahalıdır diyenler var. Hayır kardeşim. Çeşme'de her cebe, her ekonomiye göre yemek yenilebilecek kalınacak yerler vardır diyorum ve örneklerini gösteriyorum.

TELEFON NUMARAM 1994’TEN BERİ DEĞİŞMEDİ
Yapıcı her türlü eleştiriye açığız. Benim telefonum 1994'te aldığım numara herkes, Ekrem Oran'a istediği gibi ulaşıyor. Çeşme'de ulaşılamayan bir belediye başkanı yok. Çeşme'de artık herkesin ulaştığı, sokakta gördüğü hatta yeteri kadar makamda oturmuyor diye eleştirildiği bir belediye başkanı var.

ÇEŞME TURİZM PROJESİ: MASAYI DEVİRMEYİ DE BİLİRİZ
Çeşme'yi 12 ay boyunca canlı tutacak, Çeşme'nin doğasını değiştirmeden Çeşme'ye ekonomik olarak katkıda bulunacak projeye karşı çıkmak hainliktir dedim. Genel Başkanımız da aynı düşüncede olduğunu açıkladı.
Şimdi ortada bir proje yok. Yani ortada bir fikir var. Sayın bakan bize taahhüt etti. Şu katı geçmeyecek, 2 katı geçmeyecek. Şimdi ortaya birşey çıkmadan şunu böyle yapacağız, bunu böyle yapacağız demek olmaz. Bu projede biz masadayız. Ha bir sıkıntı olur. Bu sözlerin dışında bir şey konuşulur. Bugüne kadar bir şey görmedim ama olursa biz masayı devirmeyi de biliriz.

ÇEVREYİ KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ KURDUK
Ben gelene kadar Çeşme Belediyesi'nde çevre mühendisi yoktu. Bırakın Çevre Koruma Şube Müdürlüğü’nü.. Ben kurdum. 3 tane çevre mühendisini işe başlattım. Bakanlıktan da ses kontrol yetki belgesini aldım. Bu sene Alaçatı'da biliyorsunuz hep gürültü problemi, ses kirliliğinden bahsediliyor. Aya Yorgi de bahsediliyor. O yetkiyi de aldım. Ama inanıyorum ki Alaçatı'daki esnaf gürültü yapmaz,  bizlerle karşı karşıya gelmez. Uyum içinde oluruz.

ALAÇATI PORT DEĞER KATIYOR
Burada genişletme söz konusu değil. Derinleştirme yapıyor firma ve bununla ilgili de hem Tabiat Varlıkları Kurulu'ndan hem de bakanlıktan izin almışlar. Biz gittik denetledik. Ama gerekli izinleri almışlar. Burada söylemeden edemeyeceğim. Alaçatı Port projesi bizim Remzi Başkanımız döneminde Alaçatı'nın belediye olduğu dönemde başlamış imar planları tasdikli, onaylı ve Çeşme'ye, Alaçatı'ya değer katan bir proje.

BABAM MEZARDAN ÇIKSA AYRIMCILIK YAPMAM
Otel ruhsatı alınıp rezidans yapılması konusu büyük sorun. Bir meclis üyemiz için bile yıkım kararı verdik. Benim babam mezardan çıksa ben ayrımcılık yapmam. Mazbatamı aldım Çeşme Belediyesi'nin kapısından girmeden şunu söyledim. Dedemden kalan Cumhuriyet Halk Partisi rozetini yüreğime koyuyorum. Bundan sonra ceketimde Çeşme Partisi rozeti var. Çeşme’deki bütün hemşerilerimi, hepsini kucaklayacağım, hiçbir şekilde ayrımcılık yapmayacağım dedim. O gün ne dediysem uyguladım. Babamın oğlu olsa kimsenin gözünün yaşına bakmam. Rezidanslarla ilgili, üzerlerindeki Turizm Bakanlığı Turizm Tesisi şerhini kaldırma yetkisi belediye başkanında. Şu an itibariyle kaldırırım. Ama yapmadım.

EVDE BAKIM HİZMETİ
Tam kapanmada bize ulaşan her vatandaşın, başta alışveriş isteklerini yerine getiriyoruz. Sadece alışveriş değil bir klinik psikolog, 2 tane de sosyologumuz var. Bizim bir Tayfun abimiz var. Doktor Tayfun Aydemir ile Sağlıklı Yaşam Merkezi'ni kurduk. Bu sağlıklı yaşam merkezinde tedaviler uyguluyorlar. Terapi uyguluyorlar ama bunun dışında fizik tedavi uzmanımız var. Fizyoterapi teknisyenimiz var, doktorumuz var. Hemşirelerimiz var. Yatalak hastaların evde bakım hizmetini veriyorlar.

ŞİKAYET, İSTEK NE VARSA YAZIN
Biz sosyal medyayı çok iyi kullanıyoruz. Hem Çeşme Belediyesi olarak hem bizzat ben. Pandemide hep halkımı yanındayım. (0 533 482 63 22) numaralı telefondan ihtiyaçları için arayabilirler.
Ayrıca whatsApp hattımız var: 0 535 664 88 88. Buraya da şikayet ve ihbarlarını, fotoğraflı ya da fotoğrafsız mesaj olarak gönderebilirler.

SAĞLIK BAKANIMIZDAN İSTEĞİM VAR
Çeşme'deki sağlık tesisleri sınırlı olduğu için İzmir'e sevk gerekiyor. İzmir'deki bağlantılarımızı da kullanarak Çeşme'de her türlü sağlık konusunda halkımıza yardımcı olmaya devam ediyorum. Buradan da Sağlık Bakanımıza bir çağrıda bulunayım. Bizim sağlık sağlık tesisimiz ile ilgili 14 aydır hala olumlu cevap alamadık. Başkent Üniversitesi Hastanesi ile yaptığımız sözleşme ile ilçemize yeni sağlık tesisi gelecek. Devlet hastanemiz var ama yeterli değil. Çok canhıraş mücadele ediyorlar. Ama bir ilave tesis için yeni bir kamu kurumunun gelmesi için Sayın Sağlık Bakanımızdan da onaylarını buradan Çeşme halkı adına istiyoruz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum