• Reklam

"Belediye başkanlarını tartışmaya gerek yok, cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu"

İzmir’in Karabağlar ilçesinde belediye başkanlığında 8. yılını dolduran Muhittin Selvitopu, Manşet Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Hasan Çölmekçi’nin sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanlığı adaylığının, belediye başkanlarının değil Kılıçdaroğlu'nun hakkı olduğunu söyledi.

"Belediye başkanlarını tartışmaya gerek yok, cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu"
30 Mayıs 2022 - 16:25
İzmir’in nüfus bakımının ikinci büyük ilçesi olan Karabağlar’da 8. yılını dolduran Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Manşet Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Hasan Çölmekçi’ye gündemi değerlendirdi. Bu dönem geçen 3 yıllık sürede yaptıklarını anlatan CHP’li Başkan Selvitopu, Cumhurbaşkanlığı yarışında belediye başkanlarının değil, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olması gerektiğini savundu.



Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun sorulara verdiği cevaplar şöyle:

* Karabağlar’ın en önemli konularından biri kentsel dönüşüm. Bildiğim kadarıyla üç ayrı bölgede çalışma var. İlçede dönüşüm bu dönem başlar mı? Son durum ne?

- Kentsel dönüşümde üç ayrı bölgeden biri hükümetin sorumluluğunda. İmza bekleniyor. Halen onaydan çıkmadı. Bekliyoruz. Umarız ki en kısa zamanda onaylanır. Dediğim gibi üç ayrı bölgede dönüşüm olacak. Birisi 540 hektarlık alanda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıyor. Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın mahallelerinde kentsel dönüşüm projesi yürütüyoruz. Burada çalışmalar başladı. Bakanlığın projesi de onaylanmak üzere.. Öyle bir duyum aldık, bekliyoruz. Uzundere’de Büyükşehir Belediyesi'nin çalışması zaten devam ediyor.

* Siz 40 yıllık belediyecisiniz. Konak, Büyükşehir olmak üzere çoğu belediye’de çalıştınız. Karabağlar'da ise başkan olarak 8. yılınız. 8 yılda önemli gördüğünüz projeleri, icraatı saysanız nasıl sıralarsınız?

- En önemlisi kentin yeniden planlanmasıdır. Karabağlar kentinin 2050’li yıllara dönük planlamasını gerçekleştirdik. O iş bitti. Ufak tefek eksikler var ama onlar da yavaş yavaş tamamlanıyor. Şu anda planın uygulamasına geçtik. Uygulama süreci de bence önemli.

İkinci önemli projemiz bu bina.. Hizmet binamız yoktu onu yaptık.

Atatürk ve Gençlik Merkezi: Uzundere Rekreasyon Alanı’ndaki 32 dönüm üzerinde yapımına başlanan Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi'nde resmi spor karşılaşmaların oynanabileceği ve birçok branşa yönelik açık-kapalı alanlar olacak. Açık alanda, 3 bin seyirci kapasiteli futbol sahası, 3 açık basketbol sahası, standartlara uygun tenis kortu bulunacak.



Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi: Tahsin Yazıcı Mahallesi’nde bulunan Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi, İzmir’in en büyük kültür ve sanat merkezlerinden birisi oldu ve yakında hizmete açılacak. Merkezde çok amaçlı tiyatro salonu, otopark, taziye salonu, mescit, derslikler, kafeterya, spor salonu, eğitim salonları, çocuk oyun odası, seminer odası, çocuk ve gençlik danışma merkezi, nikah ve konferans salonlarıyla düğün salonu yer alıyor. Merkez yaklaşık 18.5 milyon liraya mal oldu.



Nasreddin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi: İzmir Kalkınma Ajansı’nın da yapımına destek verdiği merkez, “uzay”, “havacılık” gibi bir çok başlık altında gerçekleştirilecek sergilere ev sahipliği yapıyor. Merkezde deney istasyonları bulunuyor. Çocukların etkileşimle öğrenip eğlenebilecekleri atölyeler, kütüphane, kafeterya, teras ve ebeveyn salonu yer alıyor. Ayrıca tiyatro, kukla, bale ve müzik gösterilerinin yapılacağı Nasrettin Hoca Sahnesi yer alıyor. Merkez yaklaşık 6.7 milyon liraya mal oldu.



Kibar Belediye Hizmet Kompleksi: Üst giriş katı modern pazaryeri, orta katı nikah, düğün ve toplantı salonu olarak yaşama geçirildi. Yaklaşık 350 kişilik düğün ve toplantı salonunun, ışık ve ses sisteminden havalandırmasına kadar her ayrıntısına dikkat edildi. Tesis yaklaşık 14.5 milyon liraya mal oldu.

Mobilya Akademi: Türkiye’nin önemli mobilya üretim ve satış merkezlerinden biri olan Karabağlar’da, sektörün nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesinde büyük rol oynayacak Mobilya Akademi de tamamlandı. Akademi 120 kişilik çok amaçlı salonun yanı sıra, 4 eğitim odası, atölyeler, idari ofisler, kafeterya ve otopark bulunuyor. 3 katlı merkez yaklaşık 7.5 milyon liraya mal oldu.

Limontepe Mahallesi Masal Evi Çocuk ve Gençlik Merkezi: Bölge halkının ihtiyaçları gözetilerek yapılan merkez 4 katlı ve 650 metrekarelik kullanım alanına sahip. Maliyeti de yaklaşık 1.6 milyon lira.



Özdemir Sabancı Parkı: Esenyalı Mahallesi'nde bulunan ve ilçenin en büyük yeşil dokularından Özdemir Sabancı Parkı, baştan sona yenilendi. Park, yeni spor ve çocuk oyun alanlarına, yürüyüş yoluna, otomatik sulama sistemine kavuştu.

* Sizin bütçe disiplini için uğraş veren bir başkan olduğunuzu, borçları kapatmak için mücadele verdiğini takip ediyoruz. Borçları sıfırlayabildiniz mi?

Şu anda SGK’ya ve diğer devlet kurumlarına borcumuz kalmadı. Sadece yapılandırılmış borçlarımız var onları da ödüyoruz. Piyasaya, çalışanlara yani yapılandırılmışların dışında kimseye belediyenin borcu yok. Disiplinli çalışma yaptık, bir denge kuruldu. Yani bir bütçe dengemiz şu anda var. Eğer ekonomik koşullar bizi zorlamazsa gidişat iyi.
Temizlik ve diğer birimler için araç filosunu yeniledik. Yenileme sürüyor. Çöp konteynerlerini yeniliyoruz. Özellikle doğalgaza geçilen bölgelere plastik konteyner koyuyoruz. Daha az gürültü oluyor.
Şu anda da dijital arşiv çalışmaları var ve kalite yönetim sistemi çalışmalarını başlattık. Yani belediyede dijital arşiv ile beraber hizmet kalitesini yükseltmek amacıyla da Kalite Yönetim yani ISO 9001 çalışması başladı.

* Karabağlar, İzmir'in giriş bölgelerinden bir ilçe. Havaalanından çıkıp Gaziemir’i geçince bir görüntü kirliliği var. Bu yönde çalışmanız var mı? Ana caddeden sağlı sollu bakınca durum kötü. Turistler bu yolu kullanıyor. İZBAN güzergahı desen daha fecaat.

- Burada, yani Yeşillik Caddesi’nin sorumluluğu Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Yani bizim o konuda çok fazla yetkimiz yok. İşyeri tabelaları da yine Büyükşehir denetiminde. Tabela yönetmeliğine göre uygulamaların olması lazım. Büyükşehir Belediyesi  yol boyu bir çalışma yapacak. Belki o çalışmanın içeriğinde bunlar da yapılabilir, yapılması da lazım. Tabi Gaziemir tarafında genelde binalar yeni. Bizim bu taraf daha ziyade eski. Ama yeni planlamaya göre yenilendikçe binalar bir standarda kavuşacak. Yeni yaptığımız planlarda Yeşillik Caddesi güzergahının daha ziyade mobilya sektörünün sunum yapacağı, mobilya tanıtım ofislerinin olacağı bir merkez haline gelecek. Bunlar olunca da şehrin görüntüsü değişir.

* Siz geçen hafta sonu Maltepe mitingindeydiniz. O mitingde iktidara giden yolu gördünüz mü? Sadece kalabalık açısından sormuyorum. O coşku var mıydı?

- Orada iktidara giden yol göründü. Yani çok kalabalıktı bir defa. Maltepe'de o kalabalığı toplamak kolay bir iş değil. Cumhuriyet Halk Partisi’ne gönül verenler oraya akın ettiler. Küçümsemeye çalışanlar var ama yüz binler oradaydı. Coşkulu bir kalabalık da vardı. Atılan sloganlara da bakarım. Yani sloganlarda coşku varsa, bir heyecan varsa o etkinlik başarılı olur. Benim gördüğüm o vardı.



* Genel politikayla devam etmek istiyorum. 6’lı masa toplantılarını sürdürüyor. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı adayı henüz belli değil. CHP içinde Kemal Kılıçdaroğlu sesleri var. Bir yandan da iki belediye başkanı o makama yakıştırılıyor. Sizin düşünceniz nedir. Belediye başkanları aday olmalı mı? Yoksa bizim cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu mu dersiniz?

- Doğal Cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu. Başka isim aramaya gerek yok. Başka türlü bir şey olmaz, olmamalı da. İttifak sayesinde birçok belediye kazanılmış ise bunda en başta genel başkanımızın emeği var. Genel başkanın bence bu saatten sonra aday olmama gibi bir ihtimali bana göre yok. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Cumhurbaşkanı adayı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Diğer tartışmalar da bir görüştür. Saygı duyuyoruz ama yani bir partinin genel başkanı bu kadar emek vermiş, bu kadar çaba sarf etmiş.
Sağdan oy alamaz diyenler var. Ekmeleddin oldu da ne oldu? Sağdan oy mu aldık? Türkiye'deki siyasal konjonktür ona bakmaz, ülkenin içinde bulunduğu koşullara bakar. Halk çözüm üretecek siyasetçiyi de destekler. Genel Başkan da bugüne kadarki izlediği çizgiyle çözüm üretebilecek bir yapısı olduğunu kamuoyuna gösterdi. Yani muhalefeti bir araya getirmek, birlikte ortak eylem kararları almak kolay bir iş değil. İttifakta bizim dışımızdakiler hep sağ parti. Onlarla bir araya gelip bir ittifak oluşturmuş bir lider var karşımızda.
Cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu. Cumhuriyet Halk Partisi'nden başka ismin tartışılması da bana göre çok fazla anlam taşımıyor. Gereksiz bir tartışma. Birileri başkanları adaymış gibi gösterip ortada kavga varmış gibi göstermeye çalışıyor. Ama bana göre parti ve genel kamuoyu an itibariyle kararını vermiş durumda. Öyle görünüyor. Ama tabi sonuçta resmi olarak ortada bir ittifak olayı var. O ittifak, o masada da bunları konuşacak.

* Ülkede bir de Suriyeliler sorunu var. İlçenizde ne kadar Suriyeli yaşıyor. Bu konuda bir rakam var mı?

- Kaymakamlıktan aldığımız bilgi 25 bin civarında var. Yani toplam nüfusumuzun yüzde 5’i gibi.

* Onlara siz belediye olarak yardımlarda bulunuyor musunuz?

- Yani insanız. Sonuçta ilçemizde birilerinin gıdaya, giysiye ihtiyacı varsa çok kimliğine de bakmıyoruz. Yani ihtiyaç sahibi olanlara veriyoruz. Ama onlar için özel bir şey yaptığımız yok. O daha ziyade kaymakamlık tarafından organize ediliyor.



* Siz bunu daha önce söylediniz. “Projeleri tamamlamak için bir dönem daha istiyorum” dediniz. Ama bu arada partiniz içinde sizin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de adınız ciddi şekilde geçiyor.

- Ya benim öyle bir değerlendirmem olmadı. Yani isteğim olmadı. Arzum bir dönem daha Karabağlar'da belediye başkanlığı yapmak. Büyükşehirle ilgili herhangi özel bir çabam da yok, özel bir beklentim de yok. Ama siyasette bu tür değerlendirmeler yapılabilir, onlara da saygı duyarım. Ama kişi olarak tercihim şu anda Karabağlar'da bir dönem daha belediye başkanlığı yapmak. Sonra emekli olacağım. Siyasetten olunmaz ama başkanlıktan emekli olacağım. Zaten yaşım da buna imkan vermez.
Çeşitli projeler hazırlıklarımız kenti belli bir noktaya getirdi. Biraz bunların da takipçisi olmak, onları daha ilerilere taşımak hedefindeyiz.

* Bazı konularda yalnız kaldığınızı, destek bulamadığınızı hissediyor musunuz. Mesela üniversiteye devredilen arazinin bir bölümüne konut yapılmasıyla ilgili yalnız kalmışsınız gibi geldi bana..

- Orada kamuoyu desteğini gördük. Ama kurum olarak belediye olarak tek başımıza o işi savunduk. Şehir Plancıları Odası'nın desteği oldu. Onun dışında diğer kurumları yanımızda göremedik. Poligon Deresi konusunda geniş bir kamuoyu desteği oldu. O da önemliydi ki halen İzmir kamuoyu o konuda hassas mesela.
Bazen yalnız kalırsınız, bazen yoğun destek de görürsünüz. Ama sonuçta bu iş sabır işi. Zaman içinde zaten sizin niyetiniz ne? Neyi savunuyorsunuz? Kamuoyu da onu anlıyor. O ondan sonra zaten sorun kolaylaşıyor. Sonuçta tek hedefimiz var bizim Karabağlar’da hizmet kalitesini daha üst noktalara çekmek. Sonuçta bütün bu projeler, yapılan ana planın bir parçası. Hepsi birbirine entegre olacak projeler. Bunları bitirdik mi zaten yavaş yavaş Karabağlar'daki kentleşme, düzenli kent dokusu ortaya çıkacak. Onunla birlikte yaşam kalitesi de değişecek. Bunu hızlandırmak hedefindeyiz. Ondan ben bir dönem daha adayım. Yoksa kişisel olarak bir şey yok. Yaptığımız projeler bir noktaya geldi, olgunlaştı. Uygulamaya girmesi lazım.

* Muhalefet sizi en çok hangi konuda eleştiriyor? Mecliste durum ne?

- Eleştiriye her zaman açığız. Kentin gelişmesi için eleştiriler oluyor hani. İşte bulvarların yapılması, şu olması, bu olması gibi değişik eleştiriler geliyor. Ama bunlar da normaldir. Yani muhalefet tabii ki bunları dile getirecek. Yapıcı olan, kente fayda getiren, hakaret içermeyen her eleştiriye varım. Mecliste her eleştiriye samimiyetle, şeffaf cevaplar veriyoruz. Dediğimiz dedik değil. Yanlışı savunacak halimiz yok.
Eksiğiniz var mı derseniz. Evet eksikliğimiz var diyoruz, gidereceğiz diyoruz.  Haklı eleştiriler geliyor mu? Geliyor. Biz iktidarız burada. Bazen göremediğimiz noktalar olabilir. Muhalefet onu daha iyi görür. O nedenle muhalefetin o tür değerlendirmelerine kulak vermekte fayda var.
Sosyal medyada da izliyoruz, anında müdahale etmeye çalışıyoruz.
BİTTİ

YORUMLAR

  • 0 Yorum