Süper genç, motosiklet kazası kurbanı

    Ülkemizdeki en iyi girişimlerden birisi olan Udentify'ın kurucusu İzmirli Can Dörtkardeşler, motosiklet kazası sonucu hayatını kaybetti. 1993 yılında Karşıyaka'da doğan Dörtkardeşler, bugüne kadar 3 girişimde yer almıştı.

    Süper genç, motosiklet kazası kurbanı
    15 Kasım 2020 - 02:02

    Girişim dünyasının yakından tanıdığı isimlerden birisi olan Can Dörtkardeşler, bugün maalesef hayatını kaybetti. İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümü mezunu olan ve ülkemizde önemli bir girişimin kurucularından birisi olan Can, motosiklet kazası sonucunda hayata gözlerini yumdu.

    1993 yılında doğan Can Dörtkardeşler, üniversitesinin ilk senesinde okulda öğrendiklerini pratiğe dökme amacıyla bir moda danışmanlığı şirketi kurmuştu. Bir buçuk senelik süreç sonrasında Otsimo isimli bir sosyal girişimin küçük ortağı olan Can, son 4 yılı aşkın süredir Udentify'ın başında bulunuyordu.

    can dörtkardeşler

    Can Dörtkardeşler'in hayatını kaybetmesinin ardından kurucusu olduğu girişimden de paylaşım yapıldı. Sosyal medyada yapılan paylaşımda "Firmamızın kurucusu, değerli dostumuz, kardeşimiz Can Dörtkardeşleri'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kendisine Allah'tan rahmet, kederli ailesi, sevenleri ve tüm dostlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz" ifadesi yer aldı.

    Udentify'ın kurucu ortaklarından birisi olan Can Dörtkardeşler, girişimiyle 2018 yılında 300 bin TL tohum yatırımı almıştı. Başarılı girişim Udentify ile Dörtkardeşler ve ekibi, Google Analytics'in sunduğu özellikleri fiziksel dünyaya entegre etmişti. Girişim, fiziksel yapay zekâ destekli otonom yönetim sistemiyle mağazadaki durumu şirketlere sunuyordu.

    Udentify, mağazalardaki kameralar sayesinde müşterilerin hareketlerini analiz ediyordu. Elde edilen analiz sonuçları, perakendecilerin operasyonlarını ve satışlarını artırmalarına yönelik fikirler sunuyordu. Udentify, Slush, Swisscom StartUp Challenge, KMD Perakende Teknolojileri Ödülleri ve Rockstart'tan ödül almayı başarmıştı.

    KENDİ YAZIMIYLA ÖZGEÇMİŞİ
    1993 yılında, İzmir-Karşıyaka’da doğdum. İlkokulda bir Fransız Koleji olan Tevfik Fikret İÖO’na başladım. 8 sene sonrasında İzmir’in köklü liselerinden İzmir Atatürk Lisesi’nde eğitim gördüm. Üniversite sınavı sonrası ise İstanbul teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümüne giriş yaptım. Yaklaşık 10 sene profesyonel voleybol takımlarında Türkiye’yi gezme şansım oldu. Birçok ulusal ve uluslarası turnuvaya katıldım. İzmir-İstanbul-Chicago üçgeninde yaşıyorum. İlk olarak 1. sınıfta okulda öğrendiklerimi pratiğe aktarma amacı ile bir moda danışmanlığı şirketi kurdum. 1.5 senelik süreç sonrasında Otsimo isimli bir sosyal girişimin küçük ortağıydım. İdari işler arasında pazarlama ve Halkla ilişkiler sorumlusuydum. Son 3 yıldır ise Udentify ‘ın başında bulunuyorum.

    VERDİĞİ RÖPORTAJ ŞÖYLEYDİ

    1-İş hayatınızdan yaptıklarınızdan en başta kısaca bahseder misiniz? 
    Genel hatları ile teknolojik projelerde iş geliştirme- pazarlama ve satış kanallarında bulundum. Birçok sektörü araştırdıktan sonra yukarıda anlattığım gibi perakende sektörü için bir çözüm üretmeyi tercih ettik. 

    2-Hayat hikayenizden bahseder misiniz? 
    Yukarıda biraz söz ettim diye düşünüyorum. Onların dışında neredeyse tüm sporlar ile yakın olmaya özen gösterdim. Sörf Voleybol ve Basketbol ön plana çıktı. Lise hayatımın başından beri hiyerarşi anlayışının bana ters gelmesinden dolayı kendi operasyonumu kurma amacım oldu. Bu doğrultuda kendimi geliştiriyorum. 

    3-Girişimlerinize başlamadan önce hangi iş ile uğraşıyordunuz? 
    Otsimo ve Istanbul Fashion Incube firmalarıda çalışıp sorumluluk aldım. Bunun haricinde Mercedes ve Lidyana’da pazarlama birimlerinde yer aldım. 

    4-Girişimleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
    Udentify görüntü işleme teknolojileri ile kapalı alanda müşteri satın alma alışkanlıklarının ölçümlenmesini sağlayan bir iş zekası çözümü. Fiziksel Perakende mağazalarında müşterilerin rotası ve ilgi alanlarını Google Analytics’in Online platformlar için sağladığı şekilde elde edip mağazaların müşteri odaklı hale gelmesini sağlıyoruz. Satış kayıplarını ve gereksiz masrafları engellemesi üzerine çalışmalar yapmak adına destek verisi üretiyoruz. 

    5-İlk girişiminizi nasıl tasarladınız? 
    Her zaman iki disiplini bir araya getirerek bir model oluşturmaya özen gösterdim. Sevdiğim işin peşinden koşmak yerine sektör ihtiyaçlarını gözetmeyi tercih ettim. Online ortamlarda satışların arttırılıp, kanalların optimizasyonu için birçok araç bulunuyor. Satışların %90’dan fazlası fiziksel mağazalardan yapılmaya devam ederken, firma merkezinde 200’ü aşkın mağazanın içinde ne olup ne bittiğini bilen kimse olmuyordu. Biz de gerçek zamanlı bir analiz aracı üretmek için kolları sıvadık. 

    6-Üzerinde en çok uğraştığınız yaratırken zorlandığınız girişiminiz hangisiydi? 
    Açık ara Udentify. 

    7-İşinizi kurarken bir iş plânınız var miydi ve dışarıdan herhangi bir destek aldınız mı? Kendinize ortaklar buldunuz mu ve eğer bulduysanız karşı tarafta ilk dikkat ettiğiniz özellik nelerdir? 
    Tabi ki, planlama olmadan hiçbir adım atılamaz. İhtiyaç ve pazar analizi sonrası bir ürün planı oluşturduk. Hedef kitleye göre bir pazarlama stratejisi oluşturduk. Girişimcilik Vakfı Endeavor gibi kurumların desteği ile Girişimcilik ekosistemine girme şansım oldu. Önceki işlerimizden insanların hangi konularda başarılı olabileceğini görmüştük. Bu doğrultuda şimdiki ortağım Rıdvan Çilli ile işe başladık. Ekip içerisinde en çok dinamik düşünebilme yeteneği, iş disiplini ve araştırma yeteneğine öncelik veriyorum. Bir stratup içerisinde herkesin büyük sorumlulukları oluyor. Bu sorumlulukların bilincinde olmak ön plana çıkıyor. 

    8-İş hayatınızda en iyi ve en kötü anlarınız neler hiç pes ettiniz mi? 
    Takdir edilmek ve ya müşterilerin elde ettiği sonuçlardan büyük değer elde etmesi beni en mutlu eden anlar oldu. Hayatta en önem verdiğim olgu; Saygı. Kişilik ya da düşüncelere yapılan saygısızlıklara kayıtsız kalamıyorum. Türkiye’de konumu ve rütbesi nedeni ile zorbalık yapabileceğini düşünen birçok beyaz yakalı var. En zor anlarım muhtemelen bu insanlar ile konuşmak oldu.                    

    9-Gelecekle ilgili planlarınız neler? İşinizi büyütmek istiyorsunuzdur mutlaka bu konuda enerji ve motivasyonunuz nasıl? 
    Motivasyonumuz bize verilen desteği bir sonraki nesillere aktarabilmek adına yeterince güçlü olmak. Biz şanslı bir nesildik. Üniversite yaşantımızın başından itibaren büyük destek gördük. Bize düşen ise bir sonraki nesillere örnek alacak hikayeler oluşturup, onların daha iyi bir hayata adım atması. İş hayatımdaki en büyük motivasyonum ise ekibim ve bana güvenen paydaşlarımız. Bana güvenen insanların daha iyi bir hayata sahip olması için yaşarım. 

    10-Tecrübelerinize dayanarak girişimcilikte başarılı biri olabilmek adına en kritik unsurlar sizce neler? Bu amaçla en değerli varlığınız nedir? 
    Sosyal zeka ve iş disiplini. Bir startupta kurucular bir adım atmaz ise şirket yerinde duruyor. En küçük adım ise çok zedeleyici olabiliyor. Sabırlı olmak ve yılmamak gerekiyor. Pazarla en doğru iletişimi kurmak, ekip olarak başarılı olabileceğini kanıtlamak için sosyal zekanın gelişimi büyük önem taşıyor.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum