• Reklam

'Rüzgar gülü kanadı ihracatı 2022'de 2 katına çıktı'

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada İzmir Alsancak Limanı'nda 2021 yılında 38 bin ton olan rüzgar gülü kanadı ihracatının, 2022'de 2 katına çıkarak 62 bin tonu geçtiğini açıkladı. Öztürk, "Bölgemiz, rüzgar santrali yatırımlarında öne çıktığı gibi bu sektörün ihracatında ve lojistiğinde önemli bir merkez oldu" dedi.

'Rüzgar gülü kanadı ihracatı 2022'de 2 katına çıktı'
31 Ocak 2023 - 23:20 - Güncelleme: 31 Ocak 2023 - 23:21

İMEAK DTO İzmir Şubesi Ocak ayı olağan meclis toplantısında denizcilik sektöründe Türkiye ve Ege Bölgesi'ndeki gelişmeler değerlendirildi. DTO Meclis Başkanı Argun Gündüç'ün başkanlığında düzenlenen meclisin açılışında konuşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 24 Ocak akşamı Ukrayna'nın Herson Limanı'nda saldırıya uğrayan Türk sahipli Tuzla Gemisi'nin personeline geçmiş olsun dileklerini ileterek, Ukrayna limanlarında mahsur kalan 10'un üzerindeki Türk bayraklı ve Türk sahipli geminin kurtarılıp, zor şartlarda çalışan gemi personelinin bir an önce tahliye edilmesini diledi. Yara alan Türk gemisinin boş olmasının sevindirici olduğunu ifade eden Öztürk, bölgede daha 9-10 geminin beklemeye devam ettiğine dikkati çekerek, "Konuyla ilgili birlikte atılan adımların ses getireceğini düşünüyoruz. Bölgede daha çok Türk gemisi vardı. Bunlar milli servet. Ümit ediyorum bu gemiler oradan kurtulur" dedi. Ocak ayının Türkiye'de ve dünyada yoğun gelişmelerin yaşandığı bir ay olduğunu hatırlatan Öztürk, merkez bankalarının uyguladığı faiz politikasının, küresel ticareti ve özellikle gelişen ülke ekonomilerini yavaşlatmaya devam ettiğini savundu.

'DENİZCİLİK ENDÜSTRİSİNİ DÜŞÜNDÜRÜYOR'

Küresel ekonomideki temkinli iyimser revizyonlara rağmen, zayıf talebin etkisiyle deniz taşımacılığında negatif havanın devam ettiğini söyleyen Öztürk şöyle konuştu: "Baltık Kuruyük Endeksi, 22 Aralık'tan itibaren yüzde 50'nin üzerinde düşerek, 680 puanın altına geriledi. Ana rotalarda 40'lık spot konteyner navlunlarını gösteren Dünya Konteyner Endeksi (Drewry) ise 2,046 dolar oldu. Ana rotalarda sefer iptalleri artmaya devam ederken, son iki yılda verilen 6,7 milyon TEU'luk yeni gemi siparişi de denizcilik endüstrisini düşündürüyor. Diğer yandan konteyner hatları arasındaki ittifakların yeniden organizasyonunun, navlunları ne yönde etkileyeceği yakından izleniyor. Denizcilik uzmanları, her yıl Çin Yeni Yılı öncesi Batı ülkelerinin ürün stoklaması nedeniyle denizcilik piyasalarında görülen canlanmanın bu yıl yaşanmadığına dikkat çekiyor. 5 Şubat'ta sona erecek Çin Yeni Yılı'nın, deniz taşımacılığında ve navlunlarda bir hareketlenmeye yol açacağı da tahmin ediliyor."

'TÜRK GEMİ FİLOSU DÜNYADA 14'ÜNCÜ SIRADA'

Konuşmasında sonbahar aylarından bu yana ihracatın yavaşlamaya devam ederken ithalatın ise ihracattan çok hızlı arttığını açıklayan Öztürk, dış ticaret açığının 110 milyar dolar gibi rekor bir rakama yükseldiğini belirtip, ihracatçıların döviz kurunun ithalatı destekler hale geldiğini vurguladı. İmalat ve ihracat sektörlerinin yaşadığı her sıkıntının, denizcilik sektörünü doğrudan etkilediğini anlatan Öztürk, "Mal ticaretinde zayıf talebin etkisini, ülkemiz deniz taşımacılığında ve limanlarda elleçlenen yük hacminde de yaşıyoruz. Denizcilik Genel Müdürlüğü, aralık ayıyla ilgili verilerini henüz açıklamadı ancak 2022 yılında limanlarda elleçlenen konteynerin bir önceki yıldan daha düşük, yani 12,6 milyon TEU'nun altında gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye'nin ihracatını artırması için yeni ticaret anlaşmalarına ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ihtiyaç ise devam ediyor. Ticaret savaşları ve pandemi ile şekillenen ticaretin bölgeselleşme eğilimi, doğru düzenlemeler ile ülkemiz imalat sektörüne ve deniz taşımacılığına olumlu yansıyabilir. Türk bayraklı, Türk sahipli gemi filosunun geçen yıl yüzde 30 büyüyerek 41 milyon Dwt büyüklüğüne ulaşmasını ve Türk gemi filosunun dünyada 14'üncü sıraya çıkmasını önemli bir fırsat olarak görmeliyiz" dedi.

62 BİN TONLUK RÜZGAR GÜLÜ İHRACATI

Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2021 yılında 38 bin ton olan rüzgar gülü kanadı ihracatı, 2022'de iki kata yakın artarak 62 bin tonu geçti. Bölgemiz, rüzgar santrali yatırımlarında öne çıktığı gibi, bu sektörün ihracatında ve lojistiğinde önemli bir merkez oldu. İzmir Kalkınma Ajansı'nın bu ay yayınladığı İzmir Rüzgar Sanayii Lojistik İhtiyaç Analizi, endüstriyi daha ileriye götürecek lojistik altyapı imkanlarına işaret ediyor." İzmir Kalkınma Ajansı'nın raporunun büyük önem taşıdığının altını çizen Öztürk, İzmir Alsancak ve Aliağa'daki limanıyla ilgili çalışmaların sıkça yapıldığını belirtti.

TURİZM GELİRİNDE ARTIŞ BEKLENTİSİ

Kruvaziyer turizminde limanlara ilk rezervasyonların gelmeye başladığını ifade eden Öztürk, bu yılın, geçen yıldan çok daha iyi olacağını düşündüklerini söyledi. Geçen yıl turizm gelirinin 46 milyar dolara ulaştığını kaydeden Öztürk bu çabaların sonucu olarak, 2023'te Türkiye'ye daha fazla döviz geliri kazandıracağını dile getirdi. Öztürk, "Savaştan yeni çıkmış bir ülkenin iktisat politikalarının belirlendiği 17 Şubat İzmir İktisat Kongresi'nin 100'üncü yılını kutlarken, şubat ayında yapılacak İktisat Kongresi etkinliklerinin ülkemiz ve bölgemiz ekonomisine, kalkınma politikalarına yeni ufuk açmasını dilerim" diye konuştu. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum