Menderes'in yeni başkanı CHP'li Erkan Özkan

    Menderes eski Belediye Başkanı Başkanı Mustafa Kayalar’ın görevden alınmasından sonra saat 14.00’da başlayan seçimin sonuçları belli oldu. AK Parti’nin aday çıkartmadığı seçimde CHP'li Erkan Özkan 15 oy alarak başkanvekili seçildi.

    Menderes'in yeni başkanı CHP'li Erkan Özkan
    18 Temmuz 2022 - 15:59
    Menderes ilçesinde görevden alınan başkanın yerine mecliste oylama yapıldı. AK Parti’nin aday çıkartmadığı seçimde Erkan Özkan 15 oyla başkanvekili seçildi.
    Cumhuriyet Halk Partisi adayı olarak 2018 yerel seçimlerinde Menderes Belediye Başkanlığına seçilen ancak geçtiğimiz haftalarda ‘yolsuzluk’ operasyonu ile gözaltına alınan ve sonrasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Mustafa Kayalar, İçişleri Bakanlığı tarafından belirsiz süreyle görevden uzaklaştırılmıştı.
    Kayalar'ın yerine geçecek isim için belediye meclis üyeleri saat 14.00'da belediye meclis toplantısına geçti. Toplantının başkanlığını Belediye Başkanvekilliği görevini yürüten Gürsel Rüzgar yönetti.
    CHP grubu adına Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İlçe Başkanı Ahmet İşler; Cumhur İttifakı adına ise AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ve aday olarak belirledikleri Meclis Üyesi Cemil Az meclis salonunda hazır bulundu.

    SEÇİMDE YAŞANANLAR

    İlk tur seçiminde büyük sürpriz yaşandı. Cemil Az’ın aday olarak çıkması beklenirken ilk turda aday olarak çıkmadı. Cumhur İttifakı Grubu, CHP'den istifa eden meclis üyesi Mustafa Akın'ın ismini oy pusulasına yazdı. Çıkan ilk tur sonuca göre 13 oy Ertan Özkan'a, 8 oy Mustafa Akın'a çıktı. 3 oy geçersiz sayıldı.
    İkinci turda da Cemil Az aday olarak çıkmadı. İkinci turda Özkan’a 14, Akın’a 9 oy, geçersiz 1 oy çıktı.
    Salt çoğunluğun arandığı son turda AK Parti adayı Cemil Az aday olurken 15 oy Ertan Özkan’a, 9 oy Cemil Az’a çıktı.
    Bu sonuca göre CHP adayı Erkan Özkan belediye başkanvekili oldu.

    YÜCEL’DEN İTİRAZ, AKIN'DAN "ADAY DEĞİLİM" AÇIKLAMASI
    Öte yandan; sonuçların açıklanmasının ardından CHP İzmir İl Başkanı yücel, Mustafa Akın’ın aday olmamasını gerekçe göstererek, “Oylar geçersizdir” diyerek sonuçlara itiraz etti. Yücel’in itirazını ardından konuşan Akın, “Arkadaşlar aday gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Ama ben aday değilim” diye konuştu.

    İSTİFASI NETLEŞTİ
    Diğer yandan Akın'ın e-devlet üzerinden partisinden istifa ettiği de netleşti. Akın şu an bağımsız meclis üyesi...



    KAYALAR MECLİS TOPLANTISINDAN ÇIKARILDI
    Cumhur İttifakı Grubu'nun itirazı üzerine görevden alınan başkan Mustafa Kayalar meclis toplantı salonundan çıkarıldı.




    SEÇİM ÖNCESİ NELER YAŞANDI?
    CHP ADAYI ERKAN ÖZKAN
    CHP Grubu saat 11.00 sularında bir araya geldi. Yaklaşık 2 saat süren toplantıya CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP PM üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Mustafa Kayalar, Menderes Belediyesi CHP'li meclis üyeleri ve il başkan yardımcıları katılım sağladı. Toplantı sonucunda CHP grubunun adayı Erkan Özkan olarak belirlendi.


    CHP'Lİ AKIN 'İSTİFA EDİYORUM' DEDİ
    Başkanvekili seçimine dakikalar kala sürpriz bir gelişme yaşandı. Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Akın’ın, toplantı öncesi bağırırken, CHP’den istifa ettiğini açıkladı.

    Mustafa Kayalar’ın “Başkan Yardımcısı” görevini verdiği Mustafa Akın, İlçe Başkanı Ahmet İşler’in ısrarla “başkanvekili adayımız” dediği isimdi. Ancak meclis grubunda yapılan temayül yoklamasında Erkan Özkan ve Fatma Ekicioğlu isimleri ön plana çıkınca, Mustafa Akın’ın buna tepkisi büyük oldu. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un da katıldığı toplantıdan önce sinirlerine hakim olamayan Mustafa Akın’ın sesini yükselterek bağırıp çağırdı ve “İstifa ediyorum” dedi. Kulislerden sızan bilgiye göre, üyeler Mustafa Akın’ı sakinleştirmek için büyük çaba harcadı ancak Akın’ın öfkesi dinmedi. 


    CUMHUR İTTİFAKI'NIN ADAYI BELLİ OLDU
    Diğer yandan Cumhur İttifakı grubu da kendi içerisinde adayını belirlemek için AK Parti Menderes ilçe başkanlığında bir araya geldi. İl Başkanı Kerem Ali Sürekli önderliğinde yapılan toplantıya MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ile belediye meclis üyeleri katıldı. AK Parti’nin 8 üye, MHP’nin ise 1 üyesinin olduğu Cumhur İttifakı bloğunda ise Ayşegül Duran Türker ve Mümin Bayram ismi ön planda bulunuyordu fakat parti içinde yapılan seçimde Cumhur İttifakı meclis üyesi Cemil Az’ı başkanvekili adayı gösterme kararı aldı. Adayını belirleyen Cumhur İttifakı seçim öncesinde Menderes Belediyesi'ne giriş yaptı. Ancak içeride aday gösterilmedi.



    ÜÇÜNCÜ TURDA SALT ÇOĞUNLUK ARANDI
    Seçim ise Menemen ve Torbalı seçimlerinde olduğu gibi üç tur üzerinden yapıldı. Üçüncü turda salt çoğunluğu alan CHP adayı Erkan Özkan, başkanvekili seçildi.

     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum