• Reklam

İzmir'de öğrenciler depremzedeler için soba üretti

İZMİR'de Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin de aralarında bulunduğu 13 okulun öğrencileri tarafından depremzedeler için çadır içi ve dışı olmak üzere 628 adet soba üretildi.

İzmir'de öğrenciler depremzedeler için soba üretti
16 Şubat 2023 - 11:28 - Güncelleme: 16 Şubat 2023 - 11:32

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün koordinasyonunda kentteki tüm meslek liseleri arasında bir iş birliği yapıldığını, bazı okulların çadır içi bazılarının da çadır dışı soba üretimine başladığını anlatan Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zülküf Yıldız, gönüllü öğretmen ve öğrencilerin hazırladıkları sobaları bir an önce deprem bölgesine ulaştırmak istediğini anlattı.
Canla başla çalışıp bir günde 20 soba ürettiklerini kaydeden Yıldız, "Okulumuzda çadır dışı soba üretimini yapıyoruz. Tesisat ve iklimlendirme alanımızın gönüllü öğretmen ve öğrencileri ile üretime başladık. Malzeme bulduğumuz sürece üretime devam edeceğiz. Sektörden bu konuda talepte bulunuyoruz. Gelen varilleri üretime kazandıracağız. Malzeme olduğu sürece sürekli üretim yaparız" dedi. Çadır dışında kullanılmak üzere hazırlanan sobalar için boş varillere ihtiyaç duyduklarını anlatan Yıldız, "Saclardan kesme, bükme ve kaynak şeklinde üretim yapılıyor. Ama en pratiği varilleri kullanarak hazırlanan sobalar. Bunlarla hızlı şekilde üretebiliyoruz. İzmir'de bulunan fabrikalardan kullanmadıkları boş olan varilleri istiyoruz. Atölyemizde bunları soba haline getiriyoruz" diye konuştu.  



İKİ GÜNDE 40 SOBA YAPTILAR

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme öğretmeni Erol Bozer de soba üretimi konusunda temel becerileri daha önce öğrenen öğrencilerle birlikte atıl durumda olan varilleri işlediklerini kaydetti. Hızlı şekilde deprem bölgesine destek sağlamak istediklerini belirten Bozer, "Gönüllü çocuklarımız oldukça gayretli. Amacımız bunları bir an önce deprem bölgesine ulaştırmak. Öğrencilerimiz değişmeli olarak geliyor. Bugün 3 öğrencimiz geldi. 2 günde 40 soba ürettik" diye konuştu.

CANAVARLA KESİP KAYNAK YAPTILAR

10'uncu sınıf öğrencisi Barış Dede (15) ise depremi duyar duymaz kendisini kötü hissettiğini dile getirip gönüllü olarak okula geldiğini söyledi. Afet bölgesine yardım etmek için bir an önce işe koyulduklarını anlatan Dede şöyle devam etti:

"Teyzemlerin Malatya'da evi vardı. İlk depremde evde çatlak olmuş onlar çıktıktan sonra gündüz meydana gelen ikinci depremde evleri çökmüş. Bu olay da beni etkiledi. Tüm depremzedeler için soba hazırlamaya başladık. İlk önce hurdalıktan sıraları aldık. Canavarla kestikten sonra ayaklarını soba olarak kestiğimiz varillerin altına yerleştirdik. Kaynak yaptık. Tenekeleri kestikten sonra üstünden canavarla geçtik. Şimdi TIR'a yükleyip afet bölgesine göndereceğiz. Çadırların etrafına yerleştirip içinde odun yakabilirler."



13 OKULDA SOBA ÜRETİLDİ

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre depremzedeler için, Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'yle yanı sıra Tire Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 29, Ödemiş İlkkurşun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 60, Menemen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 33, Bergama Şehit Ömer Yiğit Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 50, Kemalpaşa Mopak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 50, Urla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 30, Konak Mersinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 54, Konak Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 40, Aliağa HABAŞ Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 107, Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 15, Çiğli 75.Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 100 ve Torbalı Harun Şenözüar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde ise 20 adet çadır içi ve dışı soba üretildi. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum