İzmir'de ameliyathanelerde malzeme sıkıntısı

    Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, ameliyathanelerde malzeme yetersizlikleri yaşandığını belirterek, “Tüm hastanelerdeki ameliyathanelerde malzeme eksikliği sorunu var. Özellikle üniversite hastanelerinde durum daha kötü… Ameliyathanelerde kullanılacak malzemeler hasta yakınlarına aldırılıyor” dedi.

    İzmir'de ameliyathanelerde malzeme sıkıntısı
    14 Eylül 2022 - 15:06 - Güncelleme: 14 Eylül 2022 - 15:11
    Gerek kur fiyatlarındaki yükseliş gerekse sağlığa ayrılan bütçede yetersizlik iddiasıyla bazı ameliyathanelerde malzeme yetersizliği yaşandığı hatta önemli ameliyatların ertelendiği belirtiliyor.
    İzmir’deki hastanelerin durumunu değerlendiren İzmir SES Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz,”Tüm hastanelerdeki ameliyathanelerde malzeme kalitesi düştü. Tüm ülkede olduğu gibi İzmir’deki hastanelerde de peçete ve tuvalet kağıdı gibi temel ihtiyaçlar yok.  Kur etkisi dolayısıyla malzeme sıkıntısı yaşanıyor. Üyelerimiz aracılığıyla duyduğumuz bir sıkıntı da Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde yaşanıyor. Ameliyatta kullanılacak tüm malzemelerin hasta ya da yakınına aldırılıyor” dedi.

    AMELİYATLAR ERTELENİYOR, PEÇETİMİZİ KENDİMİZ GÖTÜRÜYORUZ
    Hastanelerin bütçe yetersizliği yaşadığını ve bu sebeple önemli ameliyatların ertelenmeye başladığını kaydeden Batmaz, “İzmir’de hastanelerin bütçesi yetersiz olduğu için ortopedi ve kalp damar gibi önemli ameliyatlar ya erteleniyor ya da malzemeler hasta yakınlarına aldırılıyor. Çalışanlar olarak kendi peçetemizi bile kendimiz götürüyoruz. Ameliyathanelerde muhakkak kullanılması gereken peçete olmazsa olmaz temel ihtiyaçlardan… Nemli ellerle yapılan iş enfeksiyona sebep olabilir” ifadelerini kullandı.



    ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE SORUN DAHA BÜYÜK
    Malzeme eksikliğinin ve kalitesizliğinin artık kendilerini şaşırtmadığını ifade eden Batmaz, “Ameliyat malzemelerinin yanı sıra sarf malzemelerinin de olmaması işimizi zorlaştırıyor. Tamponlar bile yeterince kullanılamıyor. Malzeme eksikliği her hastanede var ancak üniversite hastanelerinde daha fazla. Var olan tüm malzemeler de bütçeden dolayı kıt kanaat kullanılıyor. Görüştüğümüz bazı hastaneler kur farkına bağlasa da tek sebebi bu değil. Bunlar bahane ediliyor. Bu çökmüş sağlık sisteminin altında vatandaşlar ve biz sağlık personelleri kaldık. Maliye Bakanlığı’nın bütçe ayırmaması dolayısıyla az personelle çok iş yapılıyor. 250 bine yakın atama bekleyen sağlıkçı var. Sağlıkçılara kadro açılmalı. Hastanelerde iş yükü var. Tüm bu sorunların temel sebebi kötü ekonomi ve Sağlık Bakanlığı’na ayrılmayan bütçedir. Tüm bu sorunlar domino taşı gibi”  dedi.


    ‘RADYOLOJİ SERVİSLERİ DE ÖZELLEŞİYOR’
    Var olan kaynakların kamuya aktarılması gerektiğinin altını çizen Batmaz, radyoloji bölümlerinde özelleştirilmeye gidilmeye başlandığını kaydederek “Sağlıkta dönüşümün derhal durması gerekiyor. Özel hastanelere yüzde 25 kaynak aktarılıyor. SGK hastaneleri yetersiz kalıyor, hastalar özel hastanelere teşvik ediliyor. Tüm bu sorunlar varken  hastanelerdeki radyoloji bölümleri de özelleştirilerek dışarıdan teknik destek ile çalıştırılacak. Özelleştirilen bu sağlık hizmetleri sürdürülemez halde. Yeterli bütçe ayrılamıyor ancak hiç değilse var olan kaynaklar revize edilerek kullanılır, kaynak kamuya aktarılır, halk için bütçe oluşturulursa sorunlara bir nebze çözüm bulunabilir” diye konuştu. (Egedesonsöz)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum