İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için ikinci paydaş buluşmaları başladı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Şubat 2023'te düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için yapılan ikinci paydaş buluşmalarını başlattı. İşçi grubu ile tüccar, sanayici ve esnaf grubu teknik çalıştaylarında konuşan Başkan Soyer, "Türkiye'nin gelecek siyasal iklimini belirleyecek olan bugün bu masaların etrafında olan sizlersiniz. Türkiye'nin buna ihtiyacı var" dedi.

    İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için ikinci paydaş buluşmaları başladı
    06 Ekim 2022 - 11:47 - Güncelleme: 06 Ekim 2022 - 11:49

    İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şubat 2023'te "Geleceğin Türkiye'sini inşa ediyoruz" sloganıyla 100 yıl sonra yeniden düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için paydaş buluşmalarının ikinci adımı başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çiftçi, işçi, tüccar, sanayici ve esnaf temsilcilerinden oluşan kurumların uzmanlar düzeyinde katıldığı paydaş buluşmaları kapsamında ilk olarak Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki İşçi Grubu Teknik Çalıştayı'na katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Başkan Tunç Soyer, geleceğin Türkiye'sinin İzmir İktisat Kongresi üzerinden şekilleneceğini ifade edip, ""Türkiye'nin gelecek siyasal iklimini belirleyecek olan bugün bu masaların etrafında olan sizlersiniz. Türkiye'nin buna ihtiyacı var" dedi.

    Başkan Soyer, İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen Tüccar, Sanayici ve Esnaf Grubu'nun teknik çalıştayında ise İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ile çalışma gruplarını ziyaret etti.

    'İZMİR'DEN BİR UMUT IŞIĞI DOĞDU'

    Başkan Soyer, geçen hafta Ordu'da Büyükşehir Belediye Başkanları toplantısına katıldığını hatırlatıp, "Ordu'nun sokaklarında gördüğümüz, selamlaştığımız herkes 9 Eylül'de yaptığımız organizasyondan dolayı bize teşekkür etti. Bunu şunun için söylüyorum: Türkiye'nin kasvetli ikliminde, yoksulluk derinleşirken, hayat pahalılığı, enflasyon yükselirken, İzmir'den bir umut ışığı doğdu. Bunu çok açık ve net bir şekilde söyleyebilirim. Türkiye'nin her yerinde 9 Eylül bir ışık oldu. İktisat Kongresi bu işin neresinde? Aslında tam olarak içeriğinde. O umudun içini dolduran şey İktisat Kongresi olacak" dedi.

    'TÜRKİYE'NİN BUNA İHTİYACI VAR'

    Geleceğin Türkiye'sinin İktisat Kongresi üzerinden planlanacağını ifade eden Başkan Tunç Soyer, "Bu bilimsel çalışmayla ortaya çıkacak verilere, raporlara, analizlere ihtiyacı var. Hepiniz biliyorsunuz, bugünkü siyasal iklim sığ, çirkin, seviyesiz tartışmalarla şekilleniyor. Türkiye'de buna kimsenin ihtiyacı yok. Tüm bunlara rağmen alternatifin ne olduğunu, neyin konuşulması ve nasıl konuşulması gerektiğini bu masaların etrafında oturanlar sizler şekillendireceksiniz. Geleceğin siyasal iklimini belirleyecek olan sizlersiniz. Sizden geleceğin Türkiye'sinin inşası için nasıl düşünülmesi, nasıl davranılması gerektiğine dair çözümler istiyoruz" dedi.

    'KİMSENİN GELECEĞE DAİR BİR ARAYIŞI, ÇÖZÜM ÖNERİSİ YOK'

    Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı: 

    "Yüzyıl önce atalarımız hangi zorluklara rağmen bunları başardıysa şimdi de bizler bunu başarmak mecburiyetindeyiz. Kimse geleceğe dair kafa yormuyor. Kimsenin geleceğe dair bir arayışı, çözüm önerisi yok. Bugün çok zorlanacağınızı biliyorum ama yaptığınızın çok değerli olduğunu biliyorum. Sizlerin yazacağı her bir ifade yerini bulacak ve bizden sonraki kuşaklara ışık tutacak."

    İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için paydaş buluşmaları kapsamında İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi'nde, bugün yapılacak Çiftçi Çalıştayı ile devam edecek.

    'İZMİR, GELECEĞİN AYDINLIK TÜRKİYESİ'NE UMUT OLACAK'

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için düzenlenen paydaş buluşmaları kapsamında işçi ve tüccar-sanayici-esnaf gruplarının ardından, çiftçi grubunun uzmanlarıyla İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi'nde bir araya geldi. Moderatörlüğünü İzTarım Genel Müdürü Murat Onkardeşler'in yaptığı Çiftçi Grubu Teknik Çalıştayı'na Köy Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer'in yanı sıra kooperatif yöneticileri ve temsilcileri de katıldı. Soyer, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin önemine değinerek "Neden İzmir'in geleceğin aydınlık Türkiyesi'ne umut olduğunu göstereceğiz" dedi.

    'BOYNUMUZUN BORCU'

    Çalıştayda konuşan Soyer, 1923'te kentte düzenlenen İzmir İktisat Kongresi'ne atıfta bulunarak, "100 yıl öne atalarımız bu memleketin istikbaliyle ilgili kararları İzmir'de almış. Yangın geçirmiş ve daha küllerinden temizlenmemiş bir şehirde geleceğin politikalarını oluşturmuş. İşçiler ayrı, sanayici ve tüccarlar ayrı oturmuşlar, kafa kafaya vermişler, çalışmışlar. Devlet hangi konuya ne kadar müdahale etmeli, nasıl ithalat yapılmalı, ormanlar nasıl korunmalı, o kadar çok karar almışlar ki, o günün koşullarında geleceğe umut yüklemişler. Atalarımızın 100 yıl önce yaptığı bu çalışmayı yeniden İzmir'de yapmak boynumuzun borcu" ifadelerini kullandı.

    'GELECEĞİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETECEKSİNİZ'

    Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi sizler bugünün siyasal iklimini bir kenara bırakarak geleceğin siyasal iklimini yönlendirecek kararlar alacaksınız. Bugünler geçecek. 5 yıl sonra, 10 yıl sonra siyasette kimler başta olur bilinmez ama sizlerin bu masada alacağınız kararlar geleceğin gençlerine ışık tutacak. Geleceğin sorunlarına çözüm üreteceksiniz. Bizler neden İzmir'in geleceğin aydınlık Türkiyesi'ne umut olduğunu göstereceğiz."

    SONUÇ METNİ HAZIRLANACAK

    Çiftçi, işçi, tüccar, sanayici ve esnaf temsilcilerinden oluşan kurumların uzmanlar düzeyinde katıldığı ikinci paydaş buluşmaları kapsamında Türkiye'nin ikinci yüzyılının ekonomisine yön verecek temel sektörler ve yöntemler hakkında moderatörler eşliğinde tartışmalar yapılıyor. Farklı sektörleri temsil eden uzmanlar kırsal kalkınmadan tarımsal yatırım ve ihracata, sanayinin mekânsal planlamasından teknolojik dönüşüm ve işgücünün değişen niteliğine, toplumsal refahın adil paylaşımından toplumsal cinsiyet eşitliğine kadar birçok önemli konuda bilgi ve birikimlerini paylaşıyor. Çalıştayların ardından her paydaş grubu için ayrı bir sonuç metni hazırlanacak ve katılımcı kurumlarla paylaşılacak.
    İzmir'de Şubat 2023'te düzenlenecek kongrede, Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin toplumda yarattığı derin umutsuzluğu bertaraf edecek ve gelecek nesillere ilham verecek politikaların belirlenmesi hedefleniyor. Kongreye çiftçi, işçi, tüccar, sanayici ve esnaf örgütlerinin temsilcilerinin yanı sıra bilim insanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sanatçılar ve yazarlar da katılacak.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum