Hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü: Yaralar sarılacak

    Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği (EHBYİB) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, "Yaşadığımız deprem sonrasında alınan tedbirler, bu topraklardaki üretken insanlarımız sayesinde bu topraklardaki üretimin kısa sürede rayına gireceğine inanıyoruz, yaşanabilecek lokal üretim düşüşlerini 2024 yılında aşacağımız inancındayız" dedi.

    Hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü: Yaralar sarılacak
    17 Şubat 2023 - 12:40 - Güncelleme: 17 Şubat 2023 - 12:44

    Türkiye, 2022 yılında 25 milyar dolar gıda ürünleri ihracatına imza atarken, gıda ihracatının zirvesinde 11,4 milyar dolarlık ihracatla hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü oldu. Sektör, Türkiye'nin gıda ihracatının yüzde 46'sını tek başına gerçekleştirdi. EHBYİB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, Egeli hububat bakliyat yağlı tohumlar ihracatçıların 2022 yılında ihracatlarını yüzde 47'lik artışla 682 milyon dolardan 1 milyar doların üzerine taşıdıklarını, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında 1 milyar dolar barajını aşan 6'ncı ihracatçı birliği olmayı başardıklarını dile getirdi. Öztürk, başarıya katkı sağlayan birlik üyelerine teşekkür mektubu gönderdi.

    'YARALARINI KISA SÜREDE SARACAK GÜCE SAHİP'

    Hububat, bakliyat yağlı tohumlar sektörünün ürün gamındaki pek çok ürünün yoğun olarak üretildiği ve ihracatının yapıldığı bölgenin 6 Şubat'ta yaşanan deprem nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini belirten Öztürk, bu süreçte o bölgelerdeki üretim ve ihracatta 2023 yılında kısmi bir düşüş yaşanabileceğini belirtip, "İnsanlığın sıfır noktası olan Anadolu ve Mezopotamya toprakları, tarım üretiminde başladığı ve binlerce yıldır insanlığı besleyen topraklar. 2023 yılında sektörümüzün 11,4 milyar dolarlık ihracatının yüzde 38'ini bu kadim coğrafya gerçekleştirdi. Yaşadığımız deprem sonrasında Hükümetimizin aldığı tedbirler, bu topraklardaki üretken insanlarımız sayesinde bu topraklardaki üretimin kısa sürede rayına gireceğine inanıyoruz, yaşanabilecek lokal üretim düşüşlerini 2024 yılında aşacağımız inancındayız" dedi.



    'TURQUALİTY PROJESİ ABD PAZARINDA BAŞARIYI GETİRDİ'

    Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
    "Fuarlar, sektörel ticaret heyetleri, alım heyetleri, URGE ve TURQUALİTY projeleri sürdürüyoruz. ABD pazarında Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürüttüğümüz Turkish Tastes Turquality projemiz ile çok başarılı işlere imza attık. 4 yıllık dönemde ABD'ye yaptığımız ihracatta 700 milyon dolardan 1 milyar doların üzerine çıktık. 2023 yılında URGE Projesini başlatıyoruz." Geniş bir ürün gamına sahip olan sektörün 2022 yılında gerçekleştirdiği 11,4 milyar dolarlık ihracatta, hububat ürünlerinin 2,6 milyar dolarlık, hayvansal ve bitkisel yağların 2 milyar dolarlık ihracatla sektörün ihracatını domine ettiğini söyledi.

    '216 ÜLKE VE GÜMRÜKLÜ BÖLGEYE İHRACAT YAPILDI'

    Türkiye, 2022 yılında 216 ülke ve gümrüklü bölgeye hububat bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatı yaparken, listenin zirvesinde 2,3 milyar dolarlık ihracatla Irak yer aldı. Sektörün Irak'a ihracatı 2021 yılına göre yüzde 43 artış gösterdi. ABD'ye yapılan hububat bakliyat yağlı tohumlar ihracatı yüzde 28 artışla 708 milyon dolar oldu ve ABD en çok ihracat yapılan 2'nci ülke oldu. Suriye 562 milyon dolarla 3'üncü ülke olarak sıralandı. 2022 yılında Libya 119 milyon dolarlık ihracatla zirveye otururken, Libya'ya yapılan hububat bakliyat yağlı tohumlar ihracatını 2022 yılında yüzde 88 arttırdı. Libya'yı yüzde 43'lük ihracat artış hızı ve 113 milyon dolarlık ihracatla Cezayir takip etti. 3'üncü sırada ise 156'lık ihracat artışı ve 86 milyon dolarlık ihracatla Tunus izledi. Öztürk, "Birliğimizin 2022 yılındaki ihracatına en büyük katkıyı yüzde 51 artışla 580 milyon dolarlık tutarla bitkisel yağ ihracatçılarımız yaptı" dedi.

    '2023 YILINA DA PARLAK BİR GİRİŞ YAPTIK'

    Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü olarak 2023 yılına da parlak bir giriş yaptıklarının altını çizen Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: "Ocak ayında sektörümüzün Türkiye genelindeki ihracatı yüzde 19,3'lük artışla 829 milyon dolardan 989 milyon dolara çıktı. Birliğimizden yaptığımız ihracatta yüzde 20'lik artışla 63 milyon dolardan 76 milyon dolara ilerledi. Türkiye genelinde Irak 164 milyon dolarlık ihracatla sektörümüzde zirvedeki yerini korurken, Rusya Federasyonu'na ihracatımız yüzde 161'lik artışla 17 milyon dolardan 44 milyon dolara çıktı. Rusya Federasyonu 2023 yılında sektörümüzün güçleneceği pazarlardan biri olacağı izlenimi veriyor. Bu izlenimimizi EHBYİB istatistikleri de destekliyor. 2023 yılı Ocak ayında Ege Bölgesi'nden en çok ihracat yaptığımız ülke yüzde 1.488'lik artışla ve 9 milyon dolarlık tutarla Rusya Federasyonu oldu. Rusya'yı 7 milyon dolarlık ihracatla Cezayir izledi. Cibuti ve Libya 5'er milyon dolarlık ihracatla Cezayir'in arkasından sıralanırken, Almanya yüzde 210'luk artışla ve 4 milyon dolarlık ihracatla ilk 5 ülke arasında kendine yer buldu." (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum