• Reklam

Güçbirliği oluşturan üretici kadınlar, Avrupa'ya açılıyor

DENİZLİ'nin Çal ilçesinde evlerinde ürettikleri yöresel ürünleri kendileri satmaya çalışan kadınlar, güçbirliği yapıp, kooperatif altında birleşti. Kooperatif ortağı olan 87 kadın şimdi evlerinde yaptıkları kurutulmuş meyve ve sebzeler, salamura peynir ve zeytin, kuru üzüm, pekmez, lavanta, kekik gibi organik yöresel ürünleri açtıkları mağazada ve sanal ortamda iç piyasanın yanı sıra Avrupa ülkelerine satmaya başladı.

Güçbirliği oluşturan üretici kadınlar, Avrupa'ya açılıyor
17 Aralık 2021 - 10:17 - Güncelleme: 17 Aralık 2021 - 10:28
Çal ilçe merkezi ve kırsal mahallelerde yaşayan ev kadınları, aile ekonomilerine katkı sağlamak için kurutulmuş meyve ve sebzeler, pekmez, hamur ürünleri, lavanta ve kekik suyu ile yağları, salamura peynir ve zeytin, kuru üzüm gibi çeşitli yöresel ürünleri evlerinde üretip, semt pazarlarında tezgah kurup, satarak geçimlerini sağlıyordu. İlçede bu şekilde para kazanmaya çalışan kadınlar güçbirliği oluşturup, belediye desteğiyle kooperatif kurdu. Çal Kadınlar Kooperatif ortağı olan 87 kadın, evlerinde ürettikleri ürünleri şimdi kooperatif desteğiyle açılan mağazada sergileyerek satmaya başladı. Kadınların yaptığı tüm ürünler, 'Çal Garası' markasıyla sanal ortamda da satılırken Hollanda, Belçika ve Almanya'ya gibi Avrupa ülkelerine ihraç edilmeye başladı.

Çal Kadın Kooperatifi Başkanı Hatice Elvan, ev ekonomisine katkı yapan kadınların daha çok kazanmak için güç birliği yaptığı belirtip,

"Kooperatifi kurmak kolay olmadı. Belediyenin desteğiyle kurduk. Az sayıda kadınla başladık ama her geçen gün kadın sayımız arttı. Git gide büyüyoruz. İlçemiz ekonomisine de katkı sağlıyorlar. Ekonomiye katkı sağlayan güçlü kadın demektir. Güçlü kadın demek, güçlü aile; güçlü aile ise güçlü toplum demektir. Hepsi birer anne olan kadın ortaklarımız evlerinde yaptıkları organik ürünleri kooperatifte topladık. Kadınların ekonomiye katkısını artırıp, hızlandırdık. Kadınlarımızın ürünleri dünya pazarlarına da açmak istiyoruz" dedi.

Evinde cennet elması yetiştirip, kurutarak pazarlarda satan 21 yaşındaki Huriye Tan, "Cennet elmasını yetiştirip, evde kurutarak satıyorduk. Kooperatife girdik. Sonrasında Avrupa ülkelerinden teklifler gelmeye başladı. Çok mutlu olduk. Avrupa'ya açılmak çok güzel duygu. Bir kadın olarak bunları başarmak çok güzel' dedi.

Evinde bamya kurutarak satan 53 yaşındaki Şerife Akkuş, "Bende bamya kurutup, pazarlarda satıyordum. Şimdi kooperatife girdik. Dünyaya satmaya başlayacağız. Ev kadınıydım, çiftçi oldum, şimdi de üretici oldum" dedi.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan da "2 yıl önce kurulan kooperatifte ilçemize ait 24 ana yöresel ürün var. Bunlar için 'Çal Garası' markasını oluşturduk. Şimdi 87 kadın ortağı ve her geçen gün bu sayı artıyor. Kadınlar burada başta aile ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Kadınlar evlerinde yaptıkları kuru üzüm, lavanta, kekik, salamura peynir ve zeytin, pekmez hatta yufka gibi ürünleri bile organik şekilde yaparak kooperatif aracılığıyla satıyor. Amacımız kadınların doğal ürünlerini dünyaya pazarlamak" diye konuştu.
 

 

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum