• Reklam

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları rekor hedefliyor

EGE Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Cumhuriyetin 100'üncü yılında ihracatı artırıp yeni rekorlara imza atmak istediklerini söyledi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları rekor hedefliyor
26 Ocak 2023 - 15:19 - Güncelleme: 26 Ocak 2023 - 15:21

EYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, düzenlenen basın toplantısıyla Ege yaş meyve ve sebze sektörünün 2022 yılını değerlendirdi ve 2023 hedeflerini açıkladı. İzmir'de bir restoranda yapılan toplantıya, EYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak'ın yanı sıra Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz ve EYMSİB Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. 2022 yılında toplam 797 ihracatçı firmanın desteği ile 189 ülke ve bölgeye ülkeye yaş meyve sebze ve mamulleri ihracat gerçekleştirmeyi başardıklarını aktaran



EYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, 2022 yılında ihracatın en fazla gerçekleştiği ilk 5 pazarın Almanya, ABD, Rusya, İngiltere ve Hollanda olduğunu söyledi. 2022 yılının yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörü için tatmin edici bir yıl olduğunu belirten Uçak, "Türkiye genelinde 3 milyar doları taze meyve sebze, 2.5 milyar doları meyve sebze mamulleri olmak üzere toplam 5.5 milyar dolar ihracat gerçekleşti ve bu ihracatın 1 milyar 250 milyon dolarına denk gelen yüzde 22'si birliğimiz üzerinden gerçekleşti. Birliğimiz ihracatı 2021 yılına göre yüzde 6 oranında artmış oldu. Özellikle meyve sebze mamulleri sektöründeki yüzde 12'lik artış bizleri memnun etti" dedi.

SOFRALIK ÜZÜM İLK SIRADA

İhraç edilen ürünlere bakıldığında yaş meyve sebze ürünlerinde 2022 yılında en fazla ihracatı gerçekleşen ürünün sofralık üzüm olduğunu dile getiren Uçak, 53 milyon dolarlık üzüm ihracatını 41 milyon dolarla domates, 36 milyon dolarla kiraz ve 33 milyon dolar ile mandalina takip ettiğini aktardı. Uçak, en fazla ihraç edilen beşinci ürünün de 29 milyon dolarla kestane olduğunu ifade etti.

TURŞULAR İHRACAT ŞAMPİYONU

Meyve sebze mamullerinde ise 2022 yılı ihracat şampiyonu 2021 yılında olduğu gibi turşular olduğunu aktaran Uçak, "EİB üzerinden yapılan turşu ihracatı ilk kez 250 milyon doları geçti ve 257 milyon dolar olarak gerçekleşti. Meyve sebze mamulleri ihracatında ikinci sırayı 149 milyon dolar ile kurutulmuş domatesler alırken kurutulmuş domatesleri, meyve konserveleri, dondurulmuş meyveler ve sebze konserveleri takip etti" diye konuştu.



100'ÜNCÜ YILDA HEDEF YENİ REKORLARA İMZA ATMAK

Cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yılında ihracatı artırmak, yeni rekorlara imza atmak istediklerini dikkat çeken Uçak, 2023 yılının zorlu bir olacağına bildiklerini dile getirip, "2023 yılında katma değeri yüksek ürünlere daha çok önem vermek, bu ürünleri göz önüne çıkarmak istiyoruz. İhracatımızı artırmak için ihraç miktarını artırmaktansa ihraç değerini artırmayı önemsiyoruz. Kilogram fiyatı son derece yüksek ve C vitamini deposu olan Kumkat, özel ambalaj ve reçeteler ile piyasaya sunabileceğimiz soslar, meyve ve sebze cipsleri gibi ürünleri parlatmak, bu ürünlere özel projeler üretmek istiyoruz. Bu senenin zorlu bir yıl olacağını da biliyoruz. Avrupa'daki durgunluk bu yıl kendini daha belirgin bir şekilde hissettirecektir. Ama hem Avrupa ve Amerika'daki payımızı koruyarak yeni pazarlarla birlikte Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında da başımız dik bir şekilde yolumuza devam edeceğiz ve ihracatımızı artıracağız. 2023 yılı hedefimiz 1 milyar 400 milyon ihracat" diye konuştu.

MALEZYA VE KOLOMBİYA'YA TİCARET HEYETİ DÜZENLENECEK

Toplantıda, Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Uzak Ülker Stratejisi kapsamında, mart ayında Malezya ve Kolombiya'ya ticaret heyeti düzenleneceği aktarıldı. Hedef Pazar bulmak zorunda olduklarını ve araştırmaları sürdürdüklerini aktaran Hayrettin Uçak, "Geçen yıl Çin'e çalışmalarımızı hızlandırdık. Hindistan'a gittik. Uzakdoğu, hedef pazarında önemsiyoruz, Ortadoğu'da ihracatınızı artırmaya çalışıyoruz. Çin, Hindistan hedef ülkelerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" açıklamalarında bulundu. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum