• Reklam

Çeşme'yi 'doğalgaz' böldü

Çeşme Belediyesi'nin ilçeye doğalgaz gelmesi için İzmirgaz'a verilmek üzere vatandaşlar arasında imza kampanyası başlatması hem destek hem de eleştiri aldı.

Çeşme'yi 'doğalgaz' böldü
03 Şubat 2021 - 18:16

İzmir'in Çeşme Belediyesi, sosyal medya sayfalarında yayımlanan paylaşımla ilçeye doğalgaz gelmesi için imza kampanyası başlattı. Ancak bu kampanya vatandaşları ikiye böldü. Bir kısım Çeşmeli kampanyayı desteklerken bir kısım vatandaş da 'jeotermal, güneş enerjisi' isteklerini dile getirdi. Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği ise Cumhurbaşkanlığı İlatişim Merkezi'ne (CİMER) dilekçe verip doğalgaza karşı çıktığını duyurdu.
Belediye sosyal medya hesabında yayınlanan imza kampanyasının altına yapılan yorumlarda; Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) raporlarına göre, Çeşme'de termal su sıcaklığı 54-57 derece civarında olduğu, bu düşük sıcaklıkta jeotermal enerji tesisi kurmanın mümkün olmadığı görüşü de ifade edildi. 




Çeşme Belediyesi'nin sosyal medyada başlattığı kampanyada şöyle denildi;
 
"Çeşme’de yaşamını sürdüren yüzbinlerce hemşehrimizin zorlu kış şartlarında ısınma ihtiyaçlarının daha kaliteli bir şekilde karşılanması, elektrik tüketiminin azaltılması ve odun/kömür gibi katı yakıtların olumsuz çevresel etkilerinin en aza indirgenerek ilçemizin doğal zenginliklerinin korunması adına Çeşme’ye doğalgaz gelmesi şarttır.
Doğalgaz talep dilekçelerinizi ekte belirtmiş olduğumuz noktalardan alarak imzalamanız

Çeşme’de doğal gaz yatırımının en hızlı şekilde hayata geçirilmesi için önem taşımaktadır.

Çeşme için haydi göreve!

Doğalgaz Talep Dilekçelerine

Ulaşabileceğiniz Noktalar

- Çeşme Belediye Binası

- Çeşme Belediyesi Alaçatı Ek Hizmet Binası

- Çeşme Belediyesi Dalyan Şubesi

- Ilıca Zabıta Ofisi

- Çiftlik Zabıta Ofisi

- Reisdere, Ovacık, Germiyan Masalevleri

- Ildır Muhtarlık Binası

Çeşme için haydi göreve!"

ÇEVRECİLER KARŞI ÇIKTI

Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş ise doğalgaza karşı çıktı. Dernek adına CİMER'e şu dilekçe gönderildi:
Cumhurbaşkanlığı Makamına,
21.01.2021 tarihli Çeşme Belediyesi sosyal Medya hesaplarından anlaşıldığı üzere, Çeşme Belediyesi'nce, mekânsal ısınma amaçla ilçemize GAZ ŞEBEKELERİ tesis edilmesi amacıyla imza kampanyası başlatılmıştır.
Ancak bilindiği üzere ülkemiz dünyanın 7. sırada ve Avrupa'nın 1. sırada JEOTERMAL rezervlerine sahip ülkesidir.
Ülkemiz coğrafyasında İzmir ve Ege Bölgesi ayrıcalıklı rezerv sahasıdır. Bu ayrıcalık İzmir'de doğru yatırımlarla değere dönüşmemekte, 4.5 milyonluk şehrin ancak Balçova- Narlıdere ilçelerinde yaklaşık 100 bin nüfusun kullanımı ile sınırlı kalmaktadır.
1- Anayasamızın 56. maddesi- "herkes sağlıklı dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir, çevreyi korumak ve geliştirmek devletimizin ve vatandaşlarımızın görevidir" denmektedir
2-Anayasamızın 57. maddesi "Devlet şehirlerin özelliklerini ve Çevre şartlarını gözeten planlama yapmakla mükelleftir" demektedir.
3-Anayasamızın 63. maddesi "Ülkemizin tarih coğrafya kültür ve tabiat varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi" gereğini açıklar.
4-Anayasamızın 65.maddesi, "Devletin sosyal ve ekonomik alanlarda, amaca ve önceliklere uygun, mali kaynaklar yettiği ölçüde belirtilen görevlerini planlama yetkisine sahiptir" der.
5-Anayasamızın 166 maddesi- Ekonomik ve sosyal kalkınma ülkemiz kaynaklarının verimli kullanılması ve planlanması ile mümkündür demektedir.
6-5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu, sürdürülebilir kaynakların doğru değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla yasa maddesi haline gelmiştir.
7-5346 sayılı Yenilebilir Enerji Kaynaklarından Enerji üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun maddesi de yukarıda belirtili yasal düzenlemeler çerçevesinde tesis edilmiştir.
8-2872 sayılı Çevre Kanunu Madde 1- Bu kanunun amacı, bütün vatandaşların ortak varlığı olan çevrenin korunması, iyileştirilmesi; kırsal ve kentsel alanda arazinin ve doğal kaynakların en uygun şekilde kullanılması ve korunması; su, toprak ve hava kirlenmesinin önlenmesi; ülkenin bitki ve hayvan varlığı ile doğal ve tarihsel zenginliklerinin korunarak, bugünkü ve gelecek kuşakların sağlık, uygarlık ve yaşam düzeyinin geliştirilmesi ve güvence altına alınması için yapılacak düzenlemeleri ve alınacak önlemleri, ekonomik ve sosyal kalkınma hedefleriyle uyumlu olarak belirli hukuki ve teknik esaslara göre düzenlemektir.
Yukarıda kurucu hüküm ve esaslarını Anayasamız ve Uluslararası Çevre Sözleşmelerinden alan kanun düzenlemelerine aykırı şekilde,
GÜNEŞ- RÜZGAR VE JEOTERMAL REZERVLER DİKKATE ALINMADAN
Sadece % 3'lük kısmı ülkemiz rezervlerinden sağlanan % 97'lik bölümü yurtdışından ithal edilen FOSİL YAKIT OLAN DOĞALGAZ'ın İzmir ili ve Çeşme ilçesi coğrafyasına tatbiki hususunda
1- gerekçesi
2- hukuki ve kanuni (yasal) dayanağı anlaşılamamıştır.


YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Gökhan Hoş
    3 yıl önce
    Doğalgazı sadece ısınma olarak nitelendirerek karşı gelinmemeli. Yemek pişirmek için LPG kullananlar yok mu? Bütün yaz bütün şehirlerde doğalgaz tüketilmiyor mu? Madem jeotermal istiyorlar bir girişimci bulup yaptırılabilir. Otellerde ve lokantalarda doğalgaz karlı olmaktadır. LPG pahalı olmaktadır. Bilmeyenler biraz ne olup bittiğinden bilgi alıp beyanlarda bulunmalılar. Anket yapıp sonuçlarına göre hareket edilmelidir.