Çeşme talanı: Hazine arazisinde ağaç katliamı

    İzmir turizminin gözdesi Çeşme’de Milli Emlak’tan kiralanan arazilerde ağaçların kesilerek binaların dikilmesinin en çarpıcı örneği Ayasaranda’da yaşandı.

    Çeşme talanı: Hazine arazisinde ağaç katliamı
    05 Aralık 2019 - 00:26 - Güncelleme: 05 Aralık 2019 - 00:27

    hasanozelhaber-003.jpgÇeşme ilçesinde çevre katliamı yaşandığı iddialarının ardı arkası kesilmiyor. Çeşme’nin yeşiline, eko sistemine sahip çıkmak için mücadele eden Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği’nin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) verdiği şikayet dilekçesi bir çevre talanını daha ortaya çıkardı. Otel ruhsatı alınarak inşa edilen rezidansları gündeme getiren Ekinoks’un dilekçesinde şöyle denilmişti:
    “Cumhurbaşkanlığı Makamına,
    İzmir ili Çeşme İlçesi dahilindeki Hazinemize ve Mal Müdürlüğü’ne ait Milli Emlak'ta kayıtlı parsellerde, kiralamalar yapılırken, üzerindeki ağaç yoğunluğu, sayısı ve envanterine dikkat edilmediği hakkında derneğimize ulaşan şikayetleri daha önce de ilgili birimlere iletmiştik. Tekke Mevki Ayasaranda konutları yapımı için, hazinemize ait parsellerde, 11 çam kesilecek şeklinde dilekçe verilerek, yüzlerce çam ağacı katledilmişti.”

    aya.jpg

    İşte o Ayasaranda koyunda 11 çam ağacı kesilecek denilen bölgenin eski ve yeni fotoğrafları, yapılan katliamın ne derece ciddi olduğu gözler önüne serildi. Bu konuda tüm kurumlara bilgi verilmesine karşın, önlem alınmaması dikkat çekerken Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği’nin Genel Başkanı Başak Yasemin Kumaş, ilgililere bir kez daha çağrı yaptı:
    basakkumas.jpg“Tekrar söylüyoruz. Mamur Baba bölgesinde tepelere doğru adım adım inşaatların çıktı. Tekke mevkisinde 2012-2013’te yapılan inşaat muhteşem bir koruluğu katletti. Bu bölgede 25 yaşındaki çam ağaçları villa yapımı uğruna köklendi. Ağaç olan alanlara hassasiyet gösterilmesini, aksini yapanlara göz yumulmamasını istiyoruz” dedi.
     

    esenfatmakabadayi2.jpgÇeşme Belediyesi’nin eski CHP’li meclis üyesi olan, sonrasında bu görevinden istifa eden Esen Fatma Kabadayı, çevre konusunda müthiş bir mücadele veriyor. Çektiği videolarla yaşanan katliamı, yapılan talanı gözler önüne sermeye devam eden Kabadayı, “Amacımız Çeşme’yi korumak… SİT alanlarını korumak, nefes alınabilecek yerler bırakmak. Adaletsizliklere dikkat çekebilmek. Ama ne yazık ki devletin arazileri yağmalanmak bir yanda buradaki ağaçlar yok ediliyor. Yerine betonlar yükseliyor” diye konuştu.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum