• Reklam

Başkan Soyer: Engelleniyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Harmandalı Çöp Depolama Alanı'nı önümüzdeki yıl kapatıp, 2025 yılında da çöp depolamayı sonlandırmayı düşündüklerini belirtti. Başkan Soyer başta katı atık ve mezarlık projeleri olmak üzere pek çok yatırımın yıllardır Hükümet'e bağlı birimlerce engellendiğini öne sürdü, "Çöpü nereye dökeceğiz, cenazeleri nereye gömeceğiz" dedi.

Başkan Soyer: Engelleniyoruz
27 Temmuz 2023 - 15:42 - Güncelleme: 27 Temmuz 2023 - 15:53

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent gündemindeki konularla ilgili basın toplantısı düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda, Çiğli ilçesinde bulunan Harmandalı Çöp Depolama Alanı ve ihtiyaç duyulan mezarlık alanlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Başkan Tunç Soyer, ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mali durumuyla ilgili bilgi verdi.
Toplantıya, CHP  İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, belediye başkanları ve meclis üyeleri katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tolantıdaki konuşmasında Harmandalı Çöp Depolama Alanı sorununa değindi. Harmandalı meselesinin çok enteresan olduğunu belirten Başkan Soyer, 2018 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'yla Ödemiş, Urla, Menderes, Bergama ve Çiğli olmak üzere 5 noktada çöp atık bertaraf tesis kurması için mutabakata vardıklarını söyledi. Mutabakat sonrası Harmandalı'da biyogaz tesisi açarak elektrik üretildiğini hatırlatan Başkan Soyer, "Sonrasında, bölgede bir heyelan tehlikesi ortaya çıkıyor. Bölgede inceleme devam ediyor. Ön raporlarda bu heyelan oradaki arıtma tesisi ile ortaya çıkan bir şey değil. Çok eski, jeolojik döneme giden bir kitle hareketi. Biz Harmandalı'yı terk etme kararı verdik ve bununla ilgili zamanlama çalışması yaptık. 2024 sonunda burayı kapatıp, 2025'te çöp depolamayı sonlandırmayı düşünüyoruz" dedi.

'NÜFUS ARTTI, 4 FARKLI NOKTADA ATIK DEPOLAMA İHTİYACI ORTAYA ÇIKTI'

İzmir'in nüfusu arttığını bu nedenle 4 farklı noktada atık depolama ihtiyacı ortaya çıktığına dikkati çeken Başkan Soyer, "Bergama ve Ödemiş'te bertaraf tesisleri çalışıyor. Fakat Harmandalı'yı kapatacaksak başka bir şeylere ihtiyaç var. Menderes ve Urla'da bertaraf tesisine ihtiyacı ortaya çıkıyor. Urla'da öngörülen alan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) tarafından reddediliyor. Urla'da durduruluyoruz. Menderes'te 3 yıl önce başlatılan yolculuk var. Önce Orman Genel Müdürlüğü ön izin tahsisi ile 13 kurumdan onay alınıyor. İzmir İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne fizibilite raporu sunuyoruz. ÇED başvurusu yapıyoruz. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ilk önce olumlu görüş veriyor. Ancak sonra bu görüşünü değiştiriyor. 3 yılın sonunda geldiğimiz noktada, ne yazık ki İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün olumsuz görüşü nedeniyle Menderes'te imalata başlayacak noktaya gelemiyoruz. Harmandalı'yı zaten biz kapatmaya kararlıyız" diye konuştu.

'HER YIL 200 BİN METREKARELİK MEZAR ALANINA İHTİYAÇ VAR'

İzmir'deki mezarlık alanı sorunuyla ilgili konuşan Başkan Soyer, İzmir'de her yıl 200 bin metrekarelik mezar alanına ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti. Başkan Soyer, şöyle devam etti:
"7.7 milyon metrekarelik bir mezarlık alanı ile ilgili talepte bulunduk. Orman Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan taleplerimiz var. Mahkeme kararı almışız. Yaklaşık 260 bin metrekarelik alanda mahkeme kararı olmasına rağmen tahsis yapılmıyor. Bu bir rant kapısı değil. CHP'li belediye başkanı olduğum için, beni cezalandırmak istiyorsunuz, İzmir'i neden cezalandırıyorsunuz? Mezarlık yeri neden verilmez? Anlamak mümkün değil. Norm kadro ihtiyacımız, yönetmeliğe göre nüfusumuz nedeniyle 1540, itfaiye memuru çalıştırmamız gerekiyor. Şu an memur itfaiyeci kadromuz 684… Yani 856 memur itfaiyeci çalıştırmamız lazım. Çevre Bakanlığı'ndan talep ediyoruz, 1 senedir kadroyu açmıyorlar. Maaşı biz veriyoruz, İzmir'in ihtiyacı var. Talep ediyoruz niye vermiyorsunuz?"

Halkapınar - Otogar metrosunun 8 yıl önce Cumhurbaşkanı Yatırım Planı'na alındığını hatırlatan Tunç Soyer, "Buca metrosu Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük kamu yatırımlarından biri. Narlıdere metrosunda yüzde 95 tamamlamış durumdayız, neredeyse bitti iş. Son kalan 30 milyon euroluk yeri var. Mart ayında para geldi, bize aktarılması lazım, yapmıyorlar. Biz, yeni metro hatları yapmaya devam edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi borcuna sadık, bütün bu yangın ortamında dimdik ayakta olan bir kurumdur. Bütün bu yatırımlarının tereddütsüz devamını getirecektir. Kimsenin kuşkusu olmasın" ifadelerini kullandı.

Tarkan konseri, esnafa 100 milyon kazandırdı
Başkan Soyer, bir gazetecinin tasarrufa ilişkin sorusu üzerine, "Tarkan konseri yaptığımız zaman eleştiriler almıştık. Bir araştırma yaptık. Tarkan konserinin İzmir ekonomisine etkisi araştırıldı. Konaklamada 47 milyon ila 52 milyon arasında, perakende sektöründe 3.5 milyon lira, taşımacılıkta 3 milyon lira, yelen içme 16.5 milyon lira gibi pek çok kalemde, İzmir esnafına sadece bir günde en az 100 milyon lira gelir sağlandı. Müşahhas veriler üzerine yapılan bir araştırmadan bahsediyorum. Biz bütün bu şartlara rağmen dış borcumuzu da ödemeye devam ediyoruz. Kredi derecelendirme notumuz 3A olarak devam ediyor. Engellemelere rağmen muşahhas adım atıyoruz. Tasarruf konusunda 'Tasarruf et' denecek en son belediyeyiz. Kime söylenmesi gerekiyorsa ona söylesinler, bize değil" yanıtını verdi.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum