Balıkesir'de hedef 3 milyar dolar ihracat

    BALIKESİR'in 2022 yılında 1 milyar dolara ramak kalan ihracatını önümüzdeki dönemde 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediği bildirildi.

    Balıkesir'de hedef 3 milyar dolar ihracat
    01 Şubat 2023 - 17:28 - Güncelleme: 01 Şubat 2023 - 17:34

    'Ege İhracat Buluşmaları-Balıkesir' toplantısında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri (EAİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi "Balıkesir'in 2021 yılında 794 milyon dolar olan ihracatını yüzde 18'lik artışla, 934 milyon dolara taşıdı. Balıkesir'in ithalatı ise; 613 milyon dolarda kaldı. Balıkesir'in ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 152'ye ulaştı. Balıkesirli ihracatçılarımıza uygun bir zemin sunabildiğimiz takdirde, Cumhuriyetimiz 100. yıldönümünde ihracatta 1 milyar dolar barajını aşacaklarına tüm kalbimle inanıyorum" dedi.
    Ege İhracatçı Birlikleri'nin Ekonomi Gazetesi iş birliğinde düzenlediği 'Ege İhracat Buluşmaları-Balıkesir' toplantısına Balıkesir Sanayi Odası ev sahipliği yaptı. Toplantıda, 2022 yılında Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri arasında en çok ihracat yapan 5 firmanın ödüllendirildiği 'Balıkesir İhracatın Yıldızları Ödül Töreni' de yapıldı.
    İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Anonim Şirketi 2022 yılında Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri arasında Balıkesir İhracat Şampiyonu olurken, Simtek İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Balıkesir'de en çok ihracat yapan ikinci firma ödülünün sahibi oldu. Milano Ağaç Kaplama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi zirvenin üçüncü basamağında yer alırken, D-Stil Mermer Dış Ticaret İç Mimarlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi dördüncülük, Kozaklı Tarım Ürünleri Ticaret Limited Şirketi beşincilik ödülünü aldı.
    EİB heyeti, Balıkesir programı kapsamında; Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula ve Balıkesir Genç İşinsanları Derneği (BAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Bilcanlı'yı ziyaret etti. Heyet ardından 'Ege İhracat Buluşmaları-Balıkesir' buluşmasına katıldı.

    BALIKESİR 5 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPACAK POTANSİYELE SAHİP

    Balıkesir Sanayi Odası'nda düzenlenen "Ege İhracat Buluşmaları-Balıkesirö buluşmasında konuşan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir'in 2022 yılında 1 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla kendi rekorunu kırdığına dikkati çekti. Vali Şıldak, "Balıkesir OSB ve Balıkesir'in dört bir yanında yeni OSB'lerin kuruluyor olması, Balıkesir'de sanayi, tarım, ticaret ve diğer alanların gelişiyor olması, yüksek teknolojili ürünlerin üretileceği Marmara OSB'nin temellerinin atılıyor olması heyecan verici. Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın katılımıyla burada 14 fabrikamızın temeli atılacak. Bu son derece heyecan verici bir gelişme. Tarım alanında da çok büyük hamleleri görmekteyiz. Gönen'de Türkiye'de en büyük topraksız tarımın gerçekleştirileceği, seracılık yapılacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz 8 bin dekar alan üzerinde 2 ay gibi kısa bir sürede tescil aşamasına gelmiş durumda. Bütün bunlar Balıkesir'in sahip olduğu kapasitenin hızlı bir şekilde gün yüzüne çıkıyor olmasıdır. Bütün bunlar ihracat rakamlarına da önümüzdeki yıllarda büyük oranda tesir edecek. Bugün 1 milyar dolar olarak telaffuz edilen ihracat rakamlarının kısa sürede 2-3 milyar dolarlara geleceğini, vergi dairesi kayıtlarının ilimizde olması durumunda 5 milyar dolarlara rahatlıkla ulaşabileceğini söylemek istiyorum. Balıkesir sadece bir tarım şehri değil, sanayi, turizm ve madencilik sektörlerinde gelişen bir kent konumunda" dedi.

    'BALIKESİR TÜRKİYE'Yİ DOYURAN İL'

    Balıkesir'i iki coğrafi bölgemize yayılan toprakları, iki denizimize olan kıyıları ve coğrafi işaret aldığı ya da alma çabaları süren onlarca ürünüyle mükemmel bir turizm ve gastronomi destinasyonu olarak tanımlayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de "Balıkesir, binlerce yıllık tarihiyle tarih, kültür ve sanat merkezi. Gıda ürünlerinde; tam 34 farklı lezzetini coğrafi işaretle taçlandırma çabası içinde. Bazı lezzetler için coğrafi işaret alınmış, diğerlerinde de çabalar sürüyor. Özetle Balıkesir için Edremit zeytininden Ayvalık papalinasına, Susurluk ayranından Gönen pirincine, Ayvalık zeytinyağından Balıkesir kaymaklısına 10'larca lezzetle 'Türkiye'yi doyuran il'" dedi.
    Balıkesir'in 2021 yılında 794 milyon dolar olan ihracatını yüzde 18'lik artışla, 934 milyon dolara taşıdığını aktaran Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü; "Balıkesir'in ithalatı ise; 613 milyon dolarda kaldı. Balıkesir'in ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 152'ye ulaştı. Balıkesirli ihracatçılarımıza uygun bir zemin sunabildiğimiz takdirde, Cumhuriyetimiz 100. yıldönümünde ihracatta 1 milyar dolar barajını aşacaklarına tüm kalbimle inanıyorum" diye konuştu.

    'BALIKESİR 10 NUMARA BİR KENT'

    "Balıkesir, 5'i faaliyette olan 8 Organize Sanayi Bölgesi'yle sanayi kimliği öne çıkan bir kentimiz" tespitinde bulunan Eskinazi, şöyle devam etti:

    "Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde 152 firmamız faaliyet gösteriyor. Balıkesir OSB'de tam 17 bin kişi istihdam ediliyor. İstihdam rakamı 8 yıl sonunda 40 bine ulaşacak. Balıkesir gastronomisiyle, turizmiyle, tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, tarımıyla, sanayisiyle, ticaretiyle, madenciliğiyle, ihracatıyla en önemlisi başarılı ve konuksever insanlarıyla adeta 10 parmağında 10 marifet olan, sadece plaka numarasıyla değil, her yönünde 10 numara bir kent."
    Eskinazi, 2022 yılında Balıkesir'in ihracatına 494 firmanın katkı sağladığı kaydetti. Balıkesir'in, 2022 yılında 88 yeni ihracatçı firma kazandığına dikkati çeken Eskinazi, bu firmaların Balıkesir'in ihracatından 11 milyon dolarlık pay aldığını kaydetti.

    'ENERJİ FİYATLARINDA DAHA BÜYÜK İNDİRİMLERİN YAPILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ'

    Türkiye'nin ihracat hedeflerine ulaşması için ihracatçıların finansmana erişimdeki sorunların giderilmesi gereğine vurgu yapan Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü:

    "İhracatçılar olarak yüksek enflasyon ve düşük döviz kurundan dolayı büyük sorunlar yaşıyoruz. Mevcut döviz kuru enflasyonla mücadelede Hükümetimize bir başarı kazandırmazken, biz ihracatçıların da rekabetçiliğinin önünde büyük bir set oluşturuyor. Özetle, hepimiz kaybediyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımız Nurettin Nebati ile geçen hafta yaptığımız toplantının hemen ardından; Merkez Bankası ihracatçılarımızın yurtdışından getirdikleri dövizleri satın alırken döviz kuruna yüzde 2 fark verme kararı aldı. Bu karar olumlu bir adım ancak bizim ihtiyacımızın çok uzağında. Yüksek enflasyonla sorunlarımıza şifa bulamayız. Enflasyonu kontrol altına alana kadar çare olarak enflasyon muhasebesinin hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. İhracatçılarımızın finansmana erişimlerindeki sorunlar giderilmeli. Enerji fiyatlarında şubat başında yapılan indirimlere rağmen mevcut enerji maliyetleriyle rakiplerimizle rekabet etme şansımız yok. Enerji fiyatlarında daha büyük indirimlerin hızlıca yapılması gerektiğini düşünüyoruz." (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum