• Reklam

Üzüm üreticileri müjde bekliyordu! Ahmetli Barajı'nda su tutuldu

MANİSALI üzüm üreticilerinin sabırsızlıkla beklediği Ahmetli Kelebek Barajı'nda su tutuldu. DSİ Genel Müdürü Lütfi Akca 24 bin 40 dekar araziye can suyu verecek barajdaki çalışmaların yüzde 99 oranında tamamlandığını açıkladı.

Üzüm üreticileri müjde bekliyordu! Ahmetli Barajı'nda su tutuldu
19 Ağustos 2022 - 10:51 - Güncelleme: 19 Ağustos 2022 - 10:52

Ahmetli Kelebek Barajı'nın 22 milyon 920 bin metreküp depolama hacmiyle bölgenin en büyük barajlarından biri olduğunu kaydeden DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, "Temelden yüksekliği 62 metre olan Kelebek Barajı'nın gövdesi silindirle sıkıştırılmış beton tipinde inşa edildi.  Projede yüzde 99 fiziki gerçekleşme oranına ulaştık ve su tuttuk. Vana odası mekanik imalatlarımızı da birkaç ay içerisinde tamamlayacağız" dedi.

SULAMA İNŞAATI TAM GAZ

Ahmetli Kelebek Barajı'da birikecek suyu vakit kaybetmeden üzüm bağlarıyla buluşturarak, ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Akca  barajın sulama projesi ile ilgili de çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.

DSİ Genel Müdürü Akca, Koca Dere üzerinde, baraj gövdesinden yaklaşık 10 kilometre aşağıya bir regülatör inşa ediyoruz. Kelebek barajından bırakacağımız suyu o regülatörde çevirip, kapalı borulu sistem ile tarlalara dağıtacağız. Şu ana kadar 1100 milimetre çapındaki 3 kilometre CTP borunun 2,9 kilometresini, 110 milimetreyle 560 milimetre çap aralığındaki 22 kilometre HDPE borunun ise 5 kilometresini döşedik. Hedefimiz yıl sonuna kadar 10 bin dekar arazinin sulama şebekesinin inşasını tamamlamak" diye konuştu.

YILDA 50 MİLYON LİRA EK GELİR

Projeden Ahmetli ilçe merkezi ile Gökkaya, Alahıdır, Akçapınar ve Yeniköy mahallelerindeki 24 bin 40 dekar araziye can suyu verilecek. Sulama maliyetlerinin düşmesi ile bölgedeki ürün çeşitliği ve dekar başına verim artacak. Manisalı üretici 2022 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 50 milyon lira daha fazla kazanacak. Ayrıca proje sayesinde 1200 kişiye ek istihdam olanağı sağlanacak.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum