Rusya-Ukrayna geriliminde flaş gelişme!

    Karadeniz'de Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimde flaş bir gelişme yaşandı. Rusya Ukrayna'nın sahil şehrini 9 savaş gemisi ile kuşatırken ABD'nin ardından İngiltere de Türkiye'den izin alarak bölgeye savaş gemisi göndereceklerini duyurdu. Gerilim ile ilgili bir son dakika açıklaması da AB'den geldi. AB de Ukrayna'nın yanında olduğunu açıkladı.

    Rusya-Ukrayna geriliminde flaş gelişme!
    19 Nisan 2021 - 18:13

    Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya'nın Ukrayna sınırında ve Kırım'da askeri varlığını artırmasının ardından Kiev yönetimiyle tam dayanışma içinde olduklarını ancak bu nedenle Rusya'ya yeni yaptırım uygulanmayacağını bildirdi.

    AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri bakanlarının video konferansla yapılan toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna ve Rusya konularını geniş şekilde ele aldıklarını söyledi.

    Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın da toplantıya bağlanarak bakanlara bilgi verdiğini aktaran Borrell, AB'nin Ukrayna sınırı ve Kırım'daki Rus askeri hareketliliği, varlığı nedeniyle endişeli olduğunu belirtti.

    Borrell, 150 bin Rus askerinin Ukrayna sınırına gönderildiğini aktararak, bunun Rus ordusunun Ukrayna sınırı ve 2014'te yasa dışı ilhak edilen Kırım'a bugüne kadar yaptığı en büyük sevkiyat olduğunu kaydetti.

    Rus ordusunun, askerlerin yanı sıra askeri malzeme, araç ve gereç ile sahra hastanesi gibi birçok unsuru sınıra sevk ettiğini belirten Borrell, Rusya'ya gerilimi düşürme ve askerlerini çekme çağrısını yineledi.

    Borell, "AB dışişleri bakanlarının mesajı çok net. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam desteğimizi teyit ediyoruz." dedi.

    Rusya'ya, Ukrayna'nın da talep ettiği şekilde yeni yaptırımlar uygulanıp uygulanmayacağı sorulan Borrell, şu an için Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulamayacaklarını, durumun değişebileceğini bildirdi.

    Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın sağlık durumunun kötüleştiğini öğrendiklerini aktaran Borrell, Navalnıy'ın güvendiği doktorlara erişimine Rus makamlarının derhal izin vermesi gerektiğini ifade etti.

    UKRAYNA RUSYA'YA DAHA ÇOK YAPTIRIM İSTİYOR
    Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'ya karşı bireysel değil sektörel yaptırımlar istediklerini kaydetti.

    Kuleba, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, AB Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı'nda meslektaşlarını Rusya'nın son dönemde izlediği tehlikeli yol hakkında bilgilendirdiğini belirtti.
    Moskova'nın gerginliği tırmandırmasından vazgeçirmek için atılacak adımları önerdiğini aktaran Kuleba, "Ana unsur; yeni birtakım sektörel yaptırımlar hazırlamak. Bireysel yaptırımlar artık yeterli değil." ifadesini kullandı.

    SALDIRI HARİTASI
    Rus medyası ayrıca, Ukrayna'ya muhtemel bir saldırının haritasını sayfalarına taşıdı. Buna göre, Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği Donbas veya güneydeki Kırım'da en ufak bir provokasyonda ordu harekete geçecek.

    Haritada dikkat çeken ayrıntı, Rus ordusunun Karadeniz ve Donetsk'ten yapacağı saldırılara ek olarak Ukrayna'nın kuzeyindeki Belarus'tan da ordu birlikleri saldırıya geçecek.

    Ukrayna krizinin patlak vermesiyle yarım milyon askeri harekete geçiren Moskova yönetimi, en doğudaki Pasifik Okyanusu'ndan en batıdaki Baltık Denizi'ne kadar birçok noktada gövde gösterisine girişti.

    SON 50 YILIN EN BÜYÜĞÜ
    İngiliz basını ise, yaşanan gelişmeleri 'Rusya ve Ukrayna yarım milyon askeri harekete geçirdi' başlığıyla manşetten veriyor. Rusya'daki Echo Moscow radyosuna konuşan uzmanlar, Vladimir Putin'in son 50 yılın en büyük askeri sevkiyatı için emir verdiğini ve cephe hattındaki hareketliliğin Soğuk Savaş'ın en gerilimli dönemlerini hatırlattığını söylüyor.

    Rus askeri analist Pavel Felgenhauer, kendisine yöneltilen 'Rusya savaşın eşiğinde mi?' sorusunu 'Neredeyse' kelimesiyle yanıtlayıp devam etti: "Tüm ordu topyekun seferberlik halinde, Pasifik'ten Baltık Denizi'ne kadar. Bütün birlikler. Bu 1973 veya 1962'den bu yana olmadı."

     

     


    YORUMLAR

    • 0 Yorum