Organik gübre Manisa'nın tarım topraklarına değer katıyor

    MANİSA'daki Turgutlu Biyogaz Santrali, enerji piyasasına sağladığı katma değerin yanı sıra enerji üretimini ardından ortaya çıkan organik gübreyle de Manisa'nın tarım topraklarını zenginleştiriyor. Santralde yıllık 300 bin ton karbondioksitin atmosfere salınımı engelleniyor.

    Organik gübre Manisa'nın tarım topraklarına değer katıyor
    09 Mayıs 2022 - 19:40 - Güncelleme: 09 Mayıs 2022 - 19:41

    Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'nin değişik bölgelerinde yatırımları bulunan Denizlili iş insanı Osman Uğurlu'nun projelerinden biri olan Turgutlu Biyogaz Santrali, bölgenin iklim ve hava koşulları da göz önünde bulundurulduğunda yıllık 300 bin ton karbondioksitin atmosfere salınımını engelliyor. Yaklaşık 7 bin hanenin elektrik enerjisi üreten tesiste, yılda 30 bin ton organik gübre elde ediliyor. Günlük 210 ton tavuk gübresi ile 300 ton büyükbaş gübresinin bertaraf edildiği Turgutlu Biyogaz'da, yıllık ise toplam 186 bin ton atığın doğaya zarar vermeden bertaraf edilmesi sağlanıyor. Turgutlu Biyogaz, elektrik enerji üretiminin ardından ortaya çıkan organik gübreyi de bölge çiftçisinin kullanımına sunuyor.  

    'HİÇ GÜBRE KULLANMADAN YÜKSEK VERİM ELDE ETTİM, HERKESE TAVSİYE EDERİM'

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesine bağlı Hacıhaliller Mahallesi'nde 20 yıldır üzün yetiştiriciliği yapan Halil Sarı, 2021 yılı Eylül ayından bu yanan Turgutlu Biyogaz tesislerinde ortaya çıkan gübreyi arazilerinde kullandığını belirterek, "Bugüne kadar bu gübrenin herhangi bir yan etkisi veya zararıyla karşılaşmadık. Bu bağlar kadar nazik bir ürün yoktur. Biz bu bahçeye gübreyi eylül ayında döktük. Denilenler gibi bu gübre zararlı olsaydı, bu bağlar açmazdı. Bu gübre zaten bizim atlarımızdan bu yana kullana geldiğimiz hayvan gübresi. Şu an tesiste işlenip daha faydalı halde bize ulaştırılıyor. Bu gübreyi halen kullanıyoruz ve kullanmaya da devam edeceğiz. 170- 180 dönümüm bağımın tamamına bu gübreyi döktüm. Deneyip faydasını gördükten sonra kullanmaya devam ediyorum. Ziraatçı getirip tahlil yaptırdık, her şey yüzde 100 tam olması gerektiği gibi. Ben çok memnunum ve çiftçilerimize de tavsiye ederim" dedi.

    'ÇİFTÇİLERİMİZ ORGANİK GÜBREDEN ÇOK MEMNUN KALDI'

    Tesiste elektrik enerjisi üretiminin ardından ortaya çıkan organik gübrenin bölgedeki birçok çiftçi tarafından denediğini ve hep olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Turgutlu Biyogaz İşletme Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Alp Kantık da "Enerji üretimini yaptıktan sonra kalan ürünü biz burada gübre olarak değerlendiriyoruz. Ortaya çıkan gübremizin Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan da onayı bulunuyor. Çiftçilerimizle birlikte gübrenin denemelerini de yaptık. Çiftçilerimiz üründen çok memnun kaldıklarını ve bir önceki yıla göre verimlerinin daha da arttığını bize ilettiler. Burada amacımız tamamen doğanın kirlenmesini engellemek. Burada aynı zamanda karbon salınımı da engellemekteyiz. Kendi içerisinde bütün atıkların bertarafını ve çevrimini yaptıktan sonra ülkemize de enerji anlamında katma değer sağlayan tam bir doğa tesisiyiz" diye konuştu.

    'YENİLEBİLİR ENERJİ DEYİNCE İLK AKLA GELEN BİYOGAZDIR'

    Günümüzdeki en büyük sorunlardan birisini çevre kirliliği olduğuna dikkat çeken Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektör Yardımcısı ve Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necip Atar ise çevre kirliliğini oluşturan nedenlerden önemli birisinin de fosil yakıtların kullanılması olduğunu söyledi. Fosil yakıtların hem maliyetli hem de çevre kirliliğine neden olan bir yapıda olduğunun altını çizen Prof. Dr. Atar, "Fosil yakıtların bu durumu bize bugün yenilenebilir enerji kaynaklarına daha iyi çalışmamıza ve önemsememize neden oldu. Yenilenebilir enerji kaynakları dediğimiz zaman ilk akla gelenlerden birisi de biyogazdır. Biyogazın hammaddesi bitkisel ve hayvansal atıklardır. Bu atıkların değerlendirilmesi süresince biz hem biyogaz hem de gübre elde ediyoruz.  Biyogazın analizlerine baktığımız zaman müthiş bir azot ve fosfor değeri görüyoruz. Bu azot ve fosfor değerleri daha kaliteli ve verimli zirai ürünlerin elde edilmesini sağlıyor. Bu nedenle çiftçilerimize bu gübrenin kullanımı öneriyoruz" diye konuştu.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum